Melyik betegséget gyógyítsuk?

Szilvási István Dr.
2003. 05. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelen cikk írója orvos, ezért – a suszter maradjon a kaptafánál – ez a cikk arról szól, hogy a profitorientált egészségügyi szolgáltatók tevékenysége a közvetlen betegellátás torzulásának veszélyével (is) jár(hat). Nem foglalkozik azzal, hogy jó-e, ha a közfinanszírozott egészségbiztosításból, a közpénzekből profitkitermelésre is mód nyílik. Azzal sem, hogy ennek módját hogyan kellene szabályozni. Azzal sem, hogy miként hat a tervezett privatizáció a jelenleg közalkalmazottként dolgozó munkavállalók, köztük az orvosok egzisztenciájára. Csupán arról, hogy miként hat a profitérdekű egészségügyi szolgáltatás a betegellátás szakmaiságára. Itt és most. Hogy hátrányára is lehet az orvoshoz forduló beteg – potenciálisan minden magyar állampolgár – ellátásának orvosszakmai színvonalára.
A látszólagos ellentmondás – amely szerint a profitorientált vállalkozások általában kétségtelenül szebb és jobb körülmények között nyújtott, olykor magasabb technikai színvonalú szolgáltatása ártana a betegnek – magyarázata a hazai betegellátás jelenlegi finanszírozási rendszerében rejlik. Válasszuk ketté a betegellátást, ahogyan a finanszírozó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az OEP is kettéválasztja (hogy ez jó vagy rossz, azt most ne feszegessük).
Magyarországon a járóbeteg-ellátást az OEP teljesítményarányosan fizeti. (Nomen est omen: bevallottan nem a teljesítményt fizeti meg, hanem „arányosan” fizet.) Jó egy évtizede. Minden egyes betegellátási tevékenységnek, diagnosztikai vagy terápiás eljárásnak (a szakzsargonban: tevékenységi kódnak) van egy, a tevékenység költségeit úgy-ahogy figyelembe vevő pontértéke. Egy pont ma durván 1 forint. A járóbeteg-ellátásban elvégezhető (pontosabban az OEP-nek elszámolható) tevékenységi kódok száma sok ezer. Ha az egészségügyi szolgáltató egy bizonyos beavatkozást elvégzett, jelenti az OEP-nek, az OEP pedig átutalja a tevékenység pontértékének megfelelő forintot az egészségügyi „szolgáltatónak”. Ha két beavatkozást végzett, kétszer annyi forintot, ha tízet, tízszer annyit kap. Ebből fedezi a járóbeteg-ellátó szolgáltató tevékenységének folyó költségeit. A fekvőbeteg-ellátás finanszírozása ugyancsak teljesítményarányos. Itt a teljesítményt a kórházban ellátott beteg diagnózisa(i) alapján állapítják meg. Minden egyes – a zárójelentésben leírt és az OEP-nek lejelentett – kibocsátási diagnózishoz meghatározott forintérték tartozik. Ennyit fizet érte az OEP. Ebből a pénzből fedezi a kórház a fekvőbeteg-ellátás folyó költségeit (munkabér, fűtés, világítás, posta, gyógyszer, katéter, kontrasztanyag, vegyszer, diagnosztikára használt termékek, kötszer, sebvarrófonal stb.).
A gazdasági kényszer torzító hatása
Az egészségügyi szolgáltatók a fent leírt módon jutnak – betegellátási tevékenységük fedezetéhez – bevételeikhez. Ha államiak, ha önkormányzatiak, ha privátok. Ebből lesz a profitorientált privát szolgáltatók profitja is. (A privát nem tévesztendő össze annak egyik alfajával, a profitorientált formával. A közhasznú társaság, az alapítvány is privát, de nem profitorientált.) Mi itt a baj? Miért torzítaná a profitorientált szolgáltató tevékenysége a betegellátást? – kérdezheti joggal a jámbor olvasó. Miért az aggályoskodás? Mivégre a károgás? Holott a napnál világosabb, hogy a profitorientált intézményben rendszerint tisztább a csempe, általában mosolygósabb a szakdolgozó és csaknem mindig csillog-villog a műszer is. Hol van itt a bökkenő?
Megmondom. Azért jár(hat) a profitorientált gazdasági társaság tulajdonában vagy működtetésében lévő egészségügyi szolgáltató tevékenysége a betegellátás torzulásával, mert a sok ezer járó beteg ellátása és a fekvőbeteg-diagnózis OEP-finanszírozása egyenetlen. Vannak jól és vannak alulpontozott eljárások. Van olyan diagnosztikai beavatkozás, amely megéri és van olyan (ezek vannak többségben), amely nem. Van olyan betegség-diagnózis, amely hoz a konyhára és van olyan, amely hatalmas ráfizetéssel jár. Ami jól fizet, azt érdemes csinálni, ami nem jól fizet, azt nem.
Mert mi következik mindebből? Az, hogy a járóbeteg-ellátás szakmai szerkezete ma Magyarországon torz. A diagnosztikai és terápiás tevékenység szakmai összetétele nem felel meg az orvostudomány jelenlegi állásának. A járóbeteg-ellátásban a jól fizető beavatkozások száma több, az alulfizetetteké kevesebb a szakmailag indokoltnál. Az általában nem túl rózsás anyagi helyzetben lévő fekvőbeteg-gyógyintézmények – a kórházak – pedig abban érdekeltek, hogy lehetőleg olyan betegeket gyógyítsanak, akiknek kezelése kijön az OEP ezen betegségre szánt pénzéből. Ezen belül is lehetőleg olyat, akinek az átlagosnál – hiszen a térítést a diagnózisnak megfelelő átlagos költségekre adják – enyhébb a baja. Nincs szüksége annyi vizsgálatra, meggyógyul az olcsóbb szertől is, nincs rajta extra kiadás. Az átlagosnál súlyosabb, ráfizetéses betegségben szenvedő beteg érkezésekor savanyúan csóválja a fejét a vezetőség. Balszerencsés napja van a gazdasági igazgatásnak.
Itt tartunk. Évek óta és egyre inkább. Állami-önkormányzati tulajdonban lévő intézményekben, közalkalmazottakkal. Nonprofit módon! A gazdasági kényszer hatására. Az egészségügy általános alulfinanszírozottsága okán. A szegénység pazarlásával. Mert a finanszírozás rendszere ilyen. Lassan már az irányítja a betegellátó tevékenységet. A jól fizető tevékenységek felpörgetésére és a ráfizetéses tevékenységek elkerülésére ösztönöz. A folyamatos gazdasági kényszer – a benne tevékenykedők minden jó szándéka ellenére – már ma is eltorzítja a betegellátást.
Az orvosok többsége ma még ellenáll
Erről a nyilvánosság előtt általában nem beszélünk. Pedig minden egészségpolitikus, minden gyakorló orvos tudja. Szakmai körökben mindennapos téma. A nyilvánosság előtti elhallgatás elsődleges oka, hogy senki sem szeretné, senkinek sem célja, sőt mindannyian el akarjuk kerülni azt, hogy a betegek bizalma meginogjon az amúgy is sok gonddal küszködő hazai betegellátásban. Mert joggal juthat eszébe a betegnek: lehet, hogy nem azokat a vizsgálatokat végzik el az ő esetében, amire szüksége lenne? Lehet, hogy gazdasági szempontból (is) mérlegeli az orvos, hogy milyen diagnosztikai vagy terápiás beavatkozást végezzen?
A betegek, az állampolgárok megnyugtatására közlöm, hogy az orvosok döntő többsége – még a szolgálattal együtt járó hivatástudat okán – megpróbál ellenállni a fojtogató gazdasági nyomás kényszerének. Mert tudja, hogy mire van (lenne) szüksége a betegnek és megpróbálja megadni. Még ha az intézmény gazdasági vezetője rendszeresen fejére is olvassa, hogy már megint veszteséget termelt, akkor is. Sír, ügyeskedik, veszekszik azért, hogy jusson már arra a fontos vizsgálatra, műtétre, gyógyszerre is, amin sokat veszít az intézmény. De sokszor sikertelenül. Előfordul az is, hogy a gazdasági egyensúly érdekében felpörgetik azt a néhány beavatkozást, amin valami kis haszon van. Azért, hogy olykor elvégezhessék a méregdrága, de létfontosságút is.
Szakmailag is aggályos a profitorientáció
Azért kell erről nyíltan beszélni – vállalva a riogatás, a demagógia igaztalan vádját is –, mert a küszöbön álló privatizáció a profitorientált szolgáltatókkal a már ma is meglévő torzulás fokozódásának veszélyével jár(hat). (Máskülönben eddig is beszélnünk kellett volna, mert a járulékfizetőknek joguk van ahhoz, hogy tudják: hova, hogyan, milyen elvek alapján használják fel befizetett pénzét. A közpénzeket.)
Nagyon igazságtalan lennék, ha nem említeném, hogy a mindenkori egészségügyi tárca, az ÁNTSZ és maga az OEP is törekszik a betegellátás szakmai érdekeinek érvényesülésére. A pontkarbantartó bizottság feladata az, hogy kiegyensúlyozza a pontértékeket, harmonizálja a fekvőbeteg- ellátás finanszírozását, csökkentse az aránytalanságokat. De a helyzet az, hogy vannak nyereséges és vannak veszteséges betegellátó tevékenységek. A már tevékenykedő forprofit gazdasági társaságok (láss csodát) a nyereségeseket végzik. A beruházás megtérülése és a bankkamatot meghaladó profit megszerzése végett közvetlenül érdekeltek a nyereséges tevékenységek számának növelésében, a veszteségesek csökkentésében.
Ezért: a profitorientált vállalkozások tevékenysége – a finanszírozás jelenlegi rendszerének átalakítása nélkül, azt megelőzve – a betegellátás tisztán szakmai szempontjai szerint is aggályos. Még akkor is, ha majd tisztább lesz a csempe, mosolygós a szakdolgozó és csillog-villog a műszer.
A szerző a Magyar Orvosi Kamara alelnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.