Ellentámadás szocialista módra

Gruiz Márton
2003. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A recept egyszerű: „ha nem tudod tagadni vagy elhallgatni, akkor rágalmazz bármi áron.” A kormánypártok csökkenő népszerűsége éppen a K&H-botrány előtt kezdett némi idegességet gerjeszteni soraikban. (Balszerencséjükre Keller László ámokfutása is mostanában fullad ki. Levezetésként már csak a jogállamiság alapintézményei tekintélyének aláásására és a „de akkor is nekem van igazam” toporzékolásra futja.) A werberi gépezet visszanyúlt a „legnemesebb” hagyományaihoz, a gyökerekhez, és Kövér Lászlóval kezdett riogatni. Nyakó István MSZP-szóvivő Kövér választmányi elnöki megválasztására nyomban írt is egy gunyoros, „kötelezős” gratulációt, melynek óvodás színvonalát csak az MSZP női tagozatának csasztuskája volt képes alulmúlni. Lendvai Ildikó a Nap-keltében még rárakott egy lapáttal, minden gátlás – és műsorvezetői közbeszólás – nélkül megismételte: Kövér kötelet ajánlott a másként gondolkozóknak, s ők csak erre a veszélyre figyelmeztetnek ismét. A cél világos: egyben kell tartani a száznapos dáridó után lemorzsolódásnak indult szavazótábort…
Aztán a nyakukba szakadt K&H-botrányt követő átmeneti hallgatás után frontális ellentámadásba mentek át. Szinte láthatjuk magunk előtt, amint a folyamatosan üzemelő kampánystáb kiadja az ukázt: simicskázzatok, vegyépszerezzetek, wermerezzetek, kövérezzetek, ahol csak bírtok… És simicskáztak, vegyépszereztek, wermereztek, kövéreztek, meg az autópálya-építések milliárdjairól, pénzeltűnésekről, Rogán Antal és a K&H kapcsolatáról kérdezgettek. A célt elérték, a sajtó azzal volt tele, hogy a szemben álló felek egymást vádolják, egymásnak üzengetnek, tehát minden MSZP-t érintő vád átmenetileg semlegesítve lett. A fejekbe már régen elültetett negatív asszociációk hívószavait (Vegyépszer, Simicska stb.) újra előhúzták, mire az átlagemberek jelentős része a „mind egyformák, mind benne vannak” ítéletet hozta meg magában.

Valóban érdekli a botrány a kereskedelmi médiumokat?

Három fontos tanulsággal szolgál ez az ügy. Először is, immár sokadszorra dőlt meg az az érv, hogy a kereskedelmi televíziók azért száműzték műsoraikból a kultúrát (különösen a nemzeti kultúrát), illetve azért nem hírek a nemzeti önbecsülést erősítő események, mert ők a profitra hajtanak, következésképpen a szenzációt és a botrányt keresik. No, itt a lehetőség! Most aztán van botrány. Vagy mégsem? Az Orbán-kormány alatt hónapokig „orbánbányázó”, a nagy semmikből folytatásos oknyomozó riportsorozatokat készítő Tények most csodák csodájára rendkívül visszafogott lett. Az MSZP offenzívájának első napján Bárdos András, aki véletlenül egy szállodában telelt Kubában Medgyessy Péterrel, a „követhetetlen következetességgel vádolják egymást a pártok” szöveggel vezette fel a témát, majd ennyiben hagyva gyorsan át is siklottak felette. A korábban az igazságra oly éhes Napló sem tekintette említésre méltónak az ügyet, inkább két Balatonon lófráló német rendőr kalandjaival ütötte el a műsoridőt. Náluk nem László Csabának, Draskovics Tibornak, Gáldi Györgynek, Jegesy Andrásnak és a többieknek kell tisztáznia magát, hanem Rogán Antalnak, hogy az egyetemi ösztöndíját vajon milyen okból utalták a K&H jogelődjéhez.
Hasonló a helyzet a VIP-ügyfelekkel is. Valahogy nem nagyon akaródzik szimatolni kilétük után, pedig már a kormánypárti lapok is sorra említik a neveket. Többek közt Pintér Dezső tv2-elnököt, György Gábort, a Sláger Rádió vezérigazgatóját, Börcsök Dezső Népszava-tulajdonost, Forró Tamást, Gyurcsány Ferencet, Karl Imrét, Endrényi Évát, Kovács László barátnőjét, vagy a minden lében kanál vadászcimborát: Alexandru Mudurát.
Egyáltalán nem mindegy, kiket találunk rajta. Több politikai és gazdasági lap feltételezése szerint ugyanis Kulcsár a VIP-esek pénzével rendszeresen meglovagolta a hatalmas tőkével napon belül elmozdított árfolyamot, kockázatmentes nyereséget csorgatva a kiemelt számlákra. Mindennek következményeként a felhasznált mozgató tőke persze veszteségeket szenvedett, méghozzá sokkal többet, mint a másik oldalon lecsapatott haszon. A megszellőztetett VIP-lista politikailag meglehetősen egyoldalú, felmerül tehát a kérdés: személyes anyagi érdekből vezéreltetve melyikük befolyása segítette ki Kulcsárt a tizenhárommilliárd forintnyi adófizetői közpénzzel?
Furcsa módon, ahol pénz forog és botrányok pattannak ki, ott mindig találni egy-egy miniszterelnöki barátot vagy vadászcimborát. A szövevényes összefonódások egyre jobban kirajzolódnak a K&H-botrány esetén is, s láss csodát, a személy- és cégnevek véletlenül szinte kivétel nélkül szorosan kapcsolódnak az MSZP köreihez. Az elfogult ellenzékiséggel nehezen vádolható Figyelő gazdasági hetilap szerint a K&H az átlagosnál erősebben kötődik a szocialistákhoz, amit a korábbi vezetői is jól példáznak, kezdve Medgyessy vadásztársától, Erős Jánostól (jelenleg MFB-vezérigazgató) Draskovics Tiboron keresztül László Csabáig. De – mint mondja például Gál J. Zoltán – itt nem az MSZP-nek van elszámolnivalója, hanem a Fidesznek. És a televíziók valahogy nem lovagolnak a szóban forgó neveken, bevágva közben néha egy-egy előnytelen, vigyorgó miniszterelnöki fotót, mint tették azt az előző ciklusban szinte mindennap.

Rágalmazni minden mennyiségben…

A második fontos tanulság: ha az MSZP veszélyt szimatol, akkor bármilyen rágalmat képes bedobni a köztudatba. Persze a tavalyi választásra még emlékezőknek ez nem újdonság. Sokunkban elevenen él még az első fordulót megelőző napok élménye, amikor – a tv2 vezetésével – azt sulykolták, hogy Kövér László kötél általi öngyilkosságra buzdítja az akkori ellenzék híveit, illetve Schmidt Mária, Orbán Viktor volt tanácsadója (ezt kihangsúlyozták a gyengébbek kedvéért) szerint Kende Pétert egy normális világban „lelőnék, mint a kutyát”.
Nem árt tehát tudatosítani, és főképpen az illetékeseknek felkészülni arra, hogy a 2006-os kampány finisében olyan hajmeresztő rágalmak zúdulhatnak a nyakunkba, amelyek – hasonlóan 2002-höz – a biztosnak tűnő választások elvesztéséhez vezethetnek. Utána pedig már hiába rágódik majd mindenki a sajtó egyoldalúságán és a hazugságok hatékony terjedésén. Az is sovány vigasz lesz, ha a megrágalmazottak néhány hónap elteltével a bíróságon kapják majd meg az elégtételt…

Hogyan gyűjti az MSZP az információit?

A harmadik tanulság a kormánypártok különös tájékozottságára vonatkozik. A kormánynak az adatbázisokhoz való vonzalma köztudott. Máig nem tisztázott, hogy a választások előtt milyen adatbázis alapján küldözgették kampányleveleiket. Egy biztos: nem a pártok rendelkezésére álló, meghatározott szabályok szerint megvásárolható adatok voltak (vannak?) a birtokukban. Ugyancsak máig tartják magukat a pártpreferenciákat tartalmazó adatbázisok segítségével – a szavazás napján – levezényelt mozgósításra vonatkozó pletykák. Az adatmásolási botrányhoz képes viszont mindez csak apróság. Nem tudni mi célból történt, és fogalmunk sincs, hogy a személy- és cégadatokat tartalmazó adatbázisok valamelyike végül kikerült-e, s ha igen, akkor hová. Tegyük mindehhez hozzá, hogy Magyarország miniszterelnöke egy olyan volt titkosrendőr, akiről még mindig nem tudni, milyen feladatot látott el, és meddig tartott a megbízatása. Több jel is utal arra, hogy a régi hálózati kapcsolatok egy része ma is él és aktív.
Jelenleg pedig valami rejtélyes okból tudomásuk van arról, hogy Kulcsár Attila – a megvádolt bróker és üzletág-igazgató – magánemberként felkereste Áder Jánost, s politikai védelmet kért tőle. (Ezt is előszeretettel emlegeti a sajtó, de elfelejtik hozzátenni, hogy ezt – Áder elmondása szerint – az „MSZP felső köreibe vezető szálakkal” indokolta Kulcsár.) Ugyancsak információjuk van Kövér László testvérének (aki nem politikus) évekkel ezelőtti – teljesen szabályos – üzleti tárgyalásairól is. Hogy lehet ez? Talán lehallgatják, és információt gyűjtenek az ellenzéki politikusokról és családtagjaikról? (Tegyük hozzá: az sem túl életszerű, hogy a legfőbb gyanúsított – még a botrány kitörése előtt – felkeresi a titkosszolgálatokat irányító államtitkárt, mindent kitálal, majd külföldre távozik…)
Ideje lenne nyilvánosan feltárni az utódpárt kapcsolati tőkéjét
Az MSZP láthatóan pácban van, s kétségbeesetten lövöldözik mindenre, ami mozog. A Fidesz prominensei – a szabadságolási időszak ellenére – most nem pihenhetnek. A gazdaság felett sokan kongatják a vészharangot, s kialakult egy olyan politikai klíma, amelyben a társadalom nagy része valószínűleg érdeklődéssel fogadná az MSZP mindent behálózó kapcsolati rendszerének és az ehhez társuló hatalmas vagyonok keletkezésének bemutatását. Ideje lenne olyan sajtótájékoztatókat tartani, ahol a személyi és cégösszefonódásokat vizuális eszközökkel eligazítást nyújtva ismertetik. A politikai szféra gazdasági kapcsolatrendszere a legteljesebb mértékben közügy. Következésképpen a nyilvánosság bevonását nem kizárólag egy esetleges bűncselekmény gyanúja indokolhatja.
A jobboldal rákfenéjét, a médiahelyzetet, a torzításokat, elhallgatásokat sem kell most már ölbe tett kézzel nézni. Magától semmi sem fog változni. Ha felmerül a gyanú, hogy például a tv2 azért torzít, mert a csatorna elnöke esetleg érintett a botrányban, akkor ezt szóvá kell tenni. Részletesen be kell mutatni, hogy mit és hogyan hamisítottak meg. Ugyanez vonatkozik a Nap-keltére is, melynek a K&H-botránnyal ugyancsak több szálon összefüggésbe hozható, és a minősíthetetlen stílusa miatt az ORTT által korábban már elmarasztalt műsorvezetője, Forró Tamás a Horn Gyulával készített interjú alatt (pontosabban helyett) saját magát mosdatta. Horn – aki szerint nem kéne ezzel a bagatell sikkasztási üggyel foglalkozni – rögtönzött részvétnyilvánítását fejezte ki Forrónak, és elpanaszolta, mennyire szégyelli magát az ellenzék helyett… Megszoktuk már, hogy a Nap-kelte műsorvezetői a meghívott kormánypárti politikusokkal versengve szidalmazzák és gyalázzák a nemzeti oldalt, de Forrónak sikerült minden eddigi mélység(ei)nél is alább merülni.
Vannak olyan esetek, amelyeket még taktikai okból sem tűrhet el és hagyhat szó nélkül a polgári oldal. Az imént említett például ilyen. Ha okosan, megfontoltan, de következetesen cselekszik, akkor egy idő után – talán – már nem mernek bármit megtenni velünk.

A szerző PhD-hallgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.