Nem akarunk Európa mezítlábasai lenni

Ruva Farkas Pál
2003. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezerkilencszáznyolcvankilenc után döcögve avagy nem, de a magyarországi társadalom jórészt kapitalizálódott. A szocializmusban hiába volt jó a tespedtség, az élet mást bizonyított és kívánt. Így aztán az ország más utat választott. Legalábbis egy bizonyos része. Sajnos a cigányság az események szemlélője lehetett csupán; az 1989-es Ellenzéki Kerekasztal-tárgyalásokra minket – a Cigány Szociáldemokrata Pártot – ugyanis nem hívtak meg.
Később sem lett jobb életünk. A rendszerváltozás után az Antall-kormány alatt sokkhatás érte a cigányokat, főleg azt a réteget, amely kétkezi munkából élt. Az MDF cigányügyekért felelős akkori politikusa, Furmann Imre kijelentette: pártjának nem áll szándékában a cigány szociáldemokratákkal együttműködni. A nagy hurráoptimizmusból úgy szorították ki a cigányságot, mint 1945-ben a földosztásból. Így amit Kádár ideje alatt összekuporgattak, kénytelenek voltak felélni.
Új munkahelyek, tömegével, a Horn-kormány alatt sem létesültek a cigányság részére, de mivel a kormány baloldalinak vallotta magát, érezte, hogy valamit kezdenie kellene a cigánysággal. Például a beharangozott középtávú intézkedési csomaggal. Más kérdés, hogy a kormány több tagja miért utasította el azt. Így meg sem tudták valósítani. Sőt Horn Gyula volt miniszterelnök hírhedt szolnoki beszédében a következőket mondta: „Cigányok! Közösítsétek ki magatokból a bűnöző elemeket.” Ezt látva és hallva a cigányság tömegesen maradt távol az 1998-as választásoktól, s nem ment el szavazni a Horn-kormányra, de a társadalom azon rétege sem, amely unja már, de nagyon, hogy a baloldali kormányok csak kivenni szeretnek az államkasszából, betenni annál kevésbé. Ez is szerepet játszott abban, hogy a ’98-as szavazati részvételi arány messze alulmúlta a várakozásokat.
Orbán Viktor alatt aztán új eszmék kerültek a porondra, de sajnos a régi cirkuszi szereplőkkel, mert az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetői nem változtak. Ha az Orbán-kormány akkor olyan cigány politikusokkal ült volna le tárgyalni, akik nemcsak hallják, hanem értik is a politikát, meggyőződésem, hogy ma nem egy korrupt baloldali kormánykoalíció irányítaná az országot. Itt ki kell mondani azonban, hogy a Medgyessy-kormány eltelt egy éve alatt bizonyos településeken a romák éhezése mindennapivá vált. S ugyan az ország NATO-tagállammá vált, de közben a cigányság a társadalom leggyengébb láncszeme lett, szinte bangladesi színvonal alá süllyedt. Változtatásra lenne tehát szükség.
Horn Gyula után Medgyessy Péter is érezte, hogy a cigánysággal valamit kellene kezdeni. A tavalyi OCÖ-választáson azonban harmadvonalbeli cigány politikusokkal kötött együttműködést, ezért aztán ott tart a cigánypolitika megint, ahol korábban is volt. A választáson leváltották Farkas Flóriánt, a jobbra szegődött elnököt – a baloldalra tagozódott baloldali blokkosok. De csodák azért ma is vannak, mert mi is történt azon az éjszakán? A cigányügyi államtitkár, Teleki László már a szavazatok összeszámlálása előtt tudta és megmondta a büfé előtt ülve, hogy a baloldal fog győzni.
Igen ám, de mint azt tudjuk, isten nem ver bottal, merthogy a szentháromságos cigányszövetség legenerváltabb csoportjának jelöltjét választották vezetőjüknek. Aki, vesztére, nagyobb figyelmet szentelt a belső udvartartására, mint adófizető hűbéreseire. Hogy a véletlen folytán vagy inkább a gyors izolálódás miatt, de az Országos Cigány Önkormányzat új elnökének, Horváth Aladárnak gyorsan, idő előtt meg kellett válnia posztjától.
Megy a bruszt a hatalomért most már Kolompár Orbán és Kövesi Vilmos között. Az utóbbi szürke eminenciásként egyre nagyobb stratégává növi ki magát. Vannak elképzelései a cigány önkormányzatokról, és ha még munkahelyeket is tud teremteni, valamint el tudja hitetni a cigányokkal, hogy hiteles a személye, egykettőre fölébe nő zsonglőrködő vetélytársának. A cigány kisvállalkozói területen és a civil szervezetek terén látványos vagy nem látványos programokról viszont nem lehet hallani. Pedig bizonyos célprogramokkal előrelépést lehetne elérni.
Sok az elvárás a cigány vezetőktől, a kormányfőtől viszont azt vártuk, hogy az elsorvasztott civil szervezeti Akácfa-mozgalmat a Medgyessy-kormány majd visszaállítja az antalli örökség szintjére; Antall József kormánya nemzetpolitikában, hagyományőrzésben, nemzettudat-formálásban és a fiatalok határon túli oktatásában kívánta mindezt kifejezni. (Az Orbán-kormány mindezt a státustörvénnyel, a magyarigazolvány bevezetésével folytatta.) De ezen a területen is komoly csalódás ért bennünket.
Az uniós csatlakozás kapcsán éles vita folyt arról, hogy feladjuk-e kisnemzeti identitásunkat. A magyar társadalom hagyományait, az egygyermekesnél nagyobb családmodellt, a tradicionális anyaszerepet. Ezen belül a cigány tradíciókon alapuló anyaszerep elvesztése körül zajlik a vita napjainkban. Mert ha egyesek nem akarnak is az asszonyainkkal egy szobában szülni, azért mi is magyarok vagyunk…
Nemrégiben a budapesti Hiltonban tartották a Soros Alapítvány és a Világbank által szervezett nemzetközi romaügyi konferenciát. Óceániai, japán, új-zélandi és más tengerentúli előadók azt hirdették, hogy saját családmodelljük hasonló a magyarországi, illetve a kelet-közép-európai országokban élő cigány családokéhoz. Ezért őket jelölte ki a Soros Alapítvány és a Világbank (természetesen pályázati nyertesként), hogy levezényeljék a posztkommunista régióban élő cigányság boldogulásához szükséges technikákat és taktikákat. Azt a bizonyos erőszakos propagandareklámokon alapuló egykés családmodellt, amelynek egyenes következménye a népesedési mutatók zuhanásában fogható meg. Most azt látni, hogy némely kis és nagy multi behozza ugyan a tőkéjét, üzemeit, de öt év után, adófizetés nélkül távozik az országból, odébbkötik a lovát. Ha pedig maradnak, akkor más néven újra kiszipolyozzák az országot, sőt még a bérmunkásokat is külhonból toborozzák, mert azok kevesebb bérért dolgoznak nekik, mint a magyar munkavállalók. Pedig mennyi, de mennyi alkalmas munkanélküli honpolgárunk vár kenyeret adó munkára! Így aztán a városokban, de főleg vidéken nemcsak a cigány férfiak, de a nem cigány munkanélküliek is az adódó munkaalkalomra várnak. Így állunk mi, magyarok, az uniós csatlakozásra várva, hátha az Úristen majd csak megsegít minket valamilyen munkából származó jövedelemmel, hogy visszaálljon a családunk előtt a férfi, a családfő tekintélye. Hogy ne kelljen az anyáknak singlivé válniuk, hogy ne essen szét a család.
Mert ugye nem jöhet mindenki a fővárosba Fedél Nélkül újságot árusítani, legitimizálni a koldulás eme formáját. Miért képezzük magunkat bármire is, ha nincs igény munkaerőnkre, szolgálatainkra? Ha a cigány férfiakra nincs szükség, mi a garancia arra, ha az asszonyainkat fogják képezni, valamenynyinek lesz munkája, szolgálataikra igényt tartanak majd? A magyarországi cigány zenészeket és a 100 Tagú Cigányzenekar tagjait meg képezzük ki nörszöknek, hogy vigyázzanak gyerekekre, és sétáltassák azok kutyáit, akiknek kiárusítja a kormány egészségügyi intézményeinket? Én azt hiszem, ez a képzésre való motiváció csak arra jó, hogy a cigány asszonyokat és fiatal lányokat az évszázados cigány tradíciók ellen fordítsák, lázítsák, mert könnyebb egy független, emancipált nőt manipulálni, aki hátat fordít a cigány tradícióknak és hagyományoknak, mintsem aki nagy családban él, s éppen azok szellemében.
A közelmúltban sok olyan (vélt, illetve valós) esemény történt a cigányokkal kapcsolatosan, ami a cigányellenességet a visszafordíthatatlan rasszizmushoz vezeti. Először az egészségügyi dolgozókat fordították a cigányok ellen azzal a bizonyos szülészeten történt „nem szeretnék cigány asszonnyal egy szobában szülni” szindrómával. A 90-es években az örkényi tömeges cigány-rendőr összetűzés, illetve a kétegyházi cigányház felgyújtása vert fel nagy port. De még emlékszünk a turai gyümölcslopásért lelőtt cigány házaspár esetére is. A jövő héten, ki tudja, kit vesznek célba. Hol lesz meghúzva a határ? Ugyan kinek a kezében van a ceruza és a lénia? Kinek az érdeke, hogy az ország lakosságának nagy részét vagy egészét meggyőzze arról, hogy a cigányság érdemtelen a magyar társadalomban az együttélésre? Az egyre sokasodó, minden társadalmi réteget érintő terhekről ugyan kinek az érdeke elterelni az ország figyelmét? S miért ne a legnehezebb helyzetben levő rétegre tereljék a figyelmet? Például a Kulcsár-ügy, a nyugdíjasokat és az adófizetőket érintő kenyér- és villanyáremelés meg a beígért adócsökkentés elmaradása helyett?
Az országjelentéseket hosszú évek óta egy bizonyos házaspár, Bársony János és Daróczi Ágnes írja Strasbourgnak és az EU-nak. Közvetlenül az OCÖ most leváltott elnökének, Horváth Aladárnak a belső udvartartásához tartoznak. Akiknek nem kis közük van az Orbán-kormány idején felbujtott és kiutaztatott, Strasbourgba távozó romákhoz (ekkor fogalmazódott meg a negyven baloldali értelmiségi által aláírt, hazaáruló levél az időközben megbukott Lionel Jospin francia miniszterelnökhöz), majd ahhoz, hogy a hazatértek ismét önkényes lakásfoglalók, „mártírok” legyenek. A magyarországi cigányokat érintő politikai és gazdasági, valamint oktatási és szociálpolitikai ügyekben hoznak döntéseket rólunk, cigányokról ezek a szakértők. Áltudományos javaslatuk alapján születnek meg kormánydöntések, a cigányság valós, több százra taksált civil szervezeteivel való egyeztetés nélkül, amelyekről nagyon későn vagy sohasem értesülünk. Vizsgálatok, felmérések készülnek, de ezek csak tanulmányokban látnak napvilágot, agyonkozmetikázva. Ezek a tanulmányok a valósággal köszönő viszonyban sincsenek. Viszont nagyon sok pénzt vágnak zsebre értük. Nem tűrhető tovább, hogy a kormány és a hozzá közel álló kiváltságosok nemzetközi szervezeteknek, az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának, az EBESZ-nek, Strasbourgnak, valamint az uniónak a magyarországi cigányvizsgálatokról a jelentések elkészítését ez a házaspár és szűk baráti köre sajátítsa ki.
Ez a csoport befurakodott a legfelső kormánykörökbe, a közigazgatásba, a minisztériumokba, az intézményekbe, és ezzel be is zárul az objektív tájékoztatás köre (Mohácsi Viktória, a Teleki-stáb, Csík Tamás stb.). A cigány holokauszt áldozatainak kártalanítása kapcsán, amelynek ügye szintén a fenti csoporthoz kapcsolódik, aggasztó hírek terjednek országszerte. A Soros Alapítványt például szoros barátság köti e csoport tagjaihoz. És ezek a személyek nap mint nap arról kívánják meggyőzni a magyar társadalmat, hogy a cigányság érdemtelen a magyarországi társadalommal való együttélésre.
Nem engedjük, hogy így legyen!
A szerző újságíró, szociológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.