A részleges sajtószabadság nem sajtószabadság

Murawski Magdolna
2003. 10. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak egyféle sajtószabadság van: teljes és háborítatlan. Minden más egyéb változat csonka, szárnyaszegett, és így eleve nem lehet azonos értékű, sem megközelítőleg azonos vele. Éppen ezért a részleges sajtószabadságot nem lehet sajtószabadságnak tekinteni egyáltalán. Ha csak minimális mértékben is, de beleavatkozik a mindenkori hatalom abba, ami a sajtószabadság jegyében független kell, hogy legyen, akkor minden borul és semmi nem igaz. Onnantól kezdve kézi vezérlés van, fülbe súgás, letelefonálás a minisztériumból, egyéb magas hivatalból, és ép morális érzékű ember abban a minutában veszi a kalapját, s nem hajlandó részt venni a lealjasult játékban.
Ha sajtószabadság van, az újságírónak nem kell rettegnie attól, hogy mit szólnak írásaihoz „odafent”, lesz-e retorzió, meghúzzák-e az írásait vagy simán süllyesztőbe teszik, szó nélkül, kommentár nélkül, gyakran már egy olcsó magyarázat erejéig se strapálva magukat, miért nem méltatták figyelemre a mégiscsak lesújtó véleménnyel illetett írásművet. Ha sajtószabadság van, az újságírónak attól se kell félnie, hogy a közvetlen főnöke vagy a lap felelős kiadója összevonja szemöldökét, lassúbb tempóra inti, netán bölcs leereszkedéssel közli vele, hogy írja már át a cikkeit, mert a közvélekedés és az irányadó Ezmegaz mást vár el tőle.
Ahol sajtószabadság van, ott egyéb jogok sérelmétől se kell tartani, mert az emberek elemi jogként gyakorolják a szólásszabadságot is, és nem büdösödik a fejétől a hal, mint a diktatúrákban, mert mindenki tudja, hogy nincs szentségtörés, ha valakinek különvéleménye van. A világ attól teljes, hogy különfélék vagyunk, különféleképpen szólunk, más-más stílusban írunk és beszélünk, de magától a véleménynyilvánítástól még nem sérülnek a demokratikus jogok. Ellenkezőleg. Ezek akkor sérülnek, ha az egyénbe és a közszereplőbe egyaránt beléfojtják a szót, és onnantól kezdve mindenki fuldoklik, mert fojtogatja az a légkör, amely a diktatúrák sajátja.
Ahol létezik a sajtószabadság, ott nem szükséges elemezni annak mibenlétét, mert olyan természetes, mint ahogyan levegőt veszünk: szabadon, minden nehézség nélkül, magától értetődő módon. Ahol viszont nincsen, egy idő után minden e körül kezd el forogni, nem telik el nap, hogy ne szenvednénk a hiányától, és ne harsogná a diktatúra minden lealjasult bértollnoka mindennek az ellenkezőjét. Ahol sérült a sajtószabadság, ott előbb csendben, majd egyre tolakodóbban és hangosabban kezd el lopakodni és nyomulni a diktatúra. Utóbb már azt is elvárná, hogy mindenki szeresse, s ne csak hódoljon neki, hanem reggel vele ébredjen, este vele feküdjön, mint a szerelmes imádata tárgyával. Innentől fogva pedig egyre csúnyább kezd lenni a játék. Hogyan lehet rajongani azért, ami torz? Egyféleképpen: ha megszabadulunk ép esztétikai és morális érzékünktől, és lélekben elkezdünk azonosulni valamivel, ami csupán egy dologtól foszt meg bennünket, egyéniségünktől, autonóm személyiségünktől. Ha ezt elérte, ezzel a nemtelen aktussal egyúttal felszabadít maradék gátlásainktól, és onnantól fogva azt tesz velünk, amit akar.
A séma legalábbis ez. Vannak ugyanis emberek, akiken mindezek a praktikák nem fognak. Az ő feladatuk az, hogy embertársaikat bátorítsák, nekik jó példát mutassanak, s mindig elöl járva a sorban, személyes élettörténetükkel bizonyítsák, hogy van mód az ellenállásra. Van egy pont, ahonnan egy tapodtat se engedhetjük tovább a lélekrabló szerencselovagokat előrelépni.
Ahol sajtószabadság van, ott nincs kesernyés mellékíz az emberek szájában. Tudnak felszabadultan nevetni, életüket úgy élik, hogy nem a súlyos gondok nyomasztják őket reggeltől estig, hanem jut idő egymásra, és ismerik a természetes együttérzés, barátság, szeretet, kitartó értékőrzés fogalmait, és elemi jogokként gyakorolják azokat. Ezek nélkül valóban statisztikai adattá válik az ember, hitehagyott, lelki sérült, beteg társadalom tengődik csupán valaminek a romjain, amit utóbb már nevén nevezni se szabad. Emiatt nem szabad megengedni senkinek, hogy a sajtó szabadságába beavatkozzék, hogy azt bárminemű formában korlátozza, vagy hogy annak mindenkori trendjét kívülről akarja meghatározni. Ha a sajtó csak ebben a formában tud létezni, mert már ő maga is azonosult a lélektorzító szándékokkal, akkor nincs értelme a létezésének. Át kell adnia a helyét valami másnak, amelyet újabb generációk határoznak meg szabadon, korlátok nélkül, fiatalos lendülettel, a diktatúrák ismerete nélkül. A teljes szabadság igényével.

A szerző szerkesztő, újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.