Ne engedjük élni a hazugságot

Szabó Béla István
2003. 10. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Televízió kétrészes portréfilmet mutatott be Göncz Árpád egykor regnáló köztársasági elnökről, aki ma mint volt köztársasági elnök él és dolgozik. A szándék helyes: a közszolgálati tévé a dolgát teszi, megörökíti a nemzeti történelembe immár kétségtelenül bekerült személyt. Nem kritikai filmesszé született (helyesen), nem elfogulatlan, objektív, kénkőszagú vegyelemzés és nem hanyatt vágódós óda, hanem jól megcsinált kétrészes mű, hivatalos portré. S mint műfaja hozza, nemcsak tárgyát ábrázolja, hanem készülte korát is. A mát. Megmarad immár örökre, s úgy, ahogyan láttuk. Itt van, és hat. Kire így, kire úgy. És hatni fog: egyszer majd, évtizedek múlva, előveszik ifjú bölcsészek, s mint a kor, a mi korunk történetének forrásművét elemzik, idézik. Akkor ők a távolságtartás hűvösségével, de mi még ma ítéletekkel, érzelmekkel nézzük.
Jómagam mérhetetlenül elszomorodtam. Nem Göncztől, nem. Most nincsen mit mondanom róla, kívánom, béküljön meg egyszer a lelkiismeretével. Sem a szerep, sem a személyiség nem nagyon érdekel, még kevésbé a tekerős igyekezettel megteremteni akart imágó. Aranyalap nélküli ikonra festik a szentség attribútumait. Az erkölcsi hősét. A szépítő vonalakat leveti majd a hordani képtelen alap. De valójában a film nem görbítette sírásra a szám, ordíthatnékom sem volt – jól végezte a feladatát a rendező: mítoszképzésből négyes fölé, kihozta, ami a főszereplőből kihozható volt.
Félértékű, amit mondok, mert csak a második részt láttam. Nem állt szándékomban azt sem megnézni, de valaha volt szép napjaim emlékét, a rendszerváltás és rendszerépítés idejét oly’ keveset mutatják, hát ott ragadtam, ahova a távkapcsoló vitt. Néztem a jól fényképezett mai képeket meg a remegő amatőr felvételeket az ántivilág idejéből – kellemes volt, igen.
És három perc borzalom. Ez a film azt állította, hogy 1992. október 23-án a Parlament előtt nyilas söpredék fütyülte ki Gönczöt. Az Elnököt. Bemutatták a pártszolgálatos jelmezbe öltözött három-négy-öt-hat fickót. Az Árpád-sávos lobogót. Kopasz fejeket. Valakiket a tömegben. De nem az ötvenhatosokat, a sokezres tömeget magát, s nem kérdeztek meg senki kopott kabátost, egyet a fújjolók közül, egyet legalább, akit a szíve vitt oda, hogy miért?
Öt fő kajabálásától szaladt el a köztársaság erkölcsbajnoka? Ő, ki a fölháborodottságtól tört hangon mondta el a filmen, hogy a rendőrség kísérte a térre az álpártszolgálatos fiúkat? Tessék? Miért szaladjunk át e mondaton? Miért nincsenek leleplezve mind az öten-hatan (megengedem: heten), miért nincsenek megkérdezve, miért nem ismert a nyilvánosság előtt a biztosító rendőrök neve? Miért Göncz titka mindez? Miért lehessen ezt csak úgy állítani, itt, most? Persze, Boross Péter szót kapott a képernyőn, persze, elmondhatta ellenvéleményét, persze, elhangozhatott szubjektív ítélete. Igen, de az nem, hogy itt hazudtak. Nem mutatták fél másodpercig sem a muszteres Bánó András vinnyogó tekergését az objektív előtt, nem mondták el a lelepleződést, nem mondták el, hogy tulajdonképpen minden úgy maradt, félig emésztve. Nem hangzott el, hogy a valódi botrány ideje nem akkor a téren az az 57 másodperc (Göncz számadata), hanem minden 57, a nagyon-nagyon sok 57 másodperc, ami azóta a hazugság bűnében telt el. Ötvenhét és nem ötvenhat. Mindenki érti, miről beszélek? Mert a legszomorúbb, hogy akik most ezt a filmet összehozták, úgy vélik, már régen volt az eset, régen volt a leleplezés, abból botrány meg nem is volt, most se lesz. Ezekkel mindent meg lehet csinálni.
A film végén összejön a család a hivatalos kertben. Parázs a grillben: sül rajta a pecsenye.
A szerző az SZDSZ volt ügyvivője

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.