Elvtársak egymás közt

2003. 11. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda este felszállt a fehér füst Székesfehérváron: újra van megyei elnöke az MSZP-nek. A történelemformáló választásra azért volt szükség, mert az előző elnök lemondott, lévén „túl sok a titulusa”.
Szálljunk magunkba egy pillanatra, és képzeljük el azt a szocialistát, aki eljut az önkorlátozás eme fázisába. Hány, mandulával töltött angolna utáni, álmatlan éjszakának kellett eltelnie ahhoz, hogy rádöbbenjen: az igazgatósági és fb-tagságok dzsungelében, a baráti-rokoni részvénytársaságok tulajdonlásában, a központi bizottságok ülései és az egyéb igen fontos megbízások mellett túl sok az a nyamvadt megyei elnökség. Miután megdöbbentük az emberi nagyság eme fázisán, fordítsuk figyelmünket újra a székesfehérvári elnökválasztásra.
A megyei jelölőbizottság készített egy összefoglalót az elnökjelöltek meghallgatásáról. Ábécérendben hét jelölt neve merült fel, aztán a befutott információk alapján hárman maradtak. Az elsőként meghallgatott Iván János fő gondolata, hogy „az a gazdasági erő, amit Fejér megye képvisel az országos összteljesítményt nézve, azzal sajnos ma politikailag nincs összhangban” (megfejtéseket a redakcióba várjuk – a szerk.).
A nagy reményű politikus szerint e megyében vannak fehér foltok, ahova nem jutnak el a politikai információk, így ha nem hoznak létre sejteket, akkor nagy gondjaik lesznek 2006-ban. Az országgyűlési képviselői csoport munkája koalíciós válság felé sodorta a megyei önkormányzatot, de nem az a probléma, hogy más valósult meg, mint amit ígértek, hanem az, hogy nem lett előre egyeztetve. „A civil szervezetekkel jó kapcsolat kell – például az augusztus huszadikai ünnepséget velük kell megszerveztetni úgy, hogy nyilván nem szoci zászlókkal vonul fel (a nép – a szerk.), de azt lehet tudni, hogy a háttérben mi állunk.” Az ellenzék kívülről bomlaszt, de ha magukhoz tudják édesgetni a sajtót, akkor nem lesz probléma.
Másodikként Horváth Andrást hallgatták meg. Ő fontosnak tartja a werberi csapatjátékot a fiatalokkal. Szerinte idén van a tagtoborzás éve, utána jön az EU-esztendő, majd a kihívás időszaka következik, hogy 2006 a győzelem éve lehessen. Minden választókörzeti pártirodába főállású dolgozót képzel számítógéppel és kommunikációs eszközökkel. Vérfrissítésre van szükség a pártban, „mert sajnos a párttagjaink kezdenek idősödni”. A kormány politikája ellen éhségsztrájkoló Fejér megyei polgármesterekről kifejti: ezt a kérdést úgy kell megoldani, hogy „egyetlen elvtársunknak az erkölcsét ne vonjuk kétségbe”.
Az utolsó jelölt, Ecsődi László már harmadik ciklusát tölti a parlamentben. Szerinte a párt ma úgy működik, hogy „én súgok valakinek valamit valakiről, és ezek terjednek a háttérben”. Ennél is rosszabb, ha ezeket a nagypolitikai pályán lévő ellenfeleikkel beszélik meg. Úgy véli, a megyében a Fidesz harcol ellenük, ők meg lapítanak. „Ma már ott tartunk, hogy szoci polgármesterek a fideszes polgármesterekkel együtt akarnak éhségsztrájkolni a kormány ellen” – tehát nem jó a politikai munka. „Elvtársak, vannak nagyon jó döntések, csak nem hajtja végre senki” – summázta. Az EU-s kapcsolatok még várhatnak, először itthon kell rendet tenni. Az érdekérvényesítéshez „káderlistákat” kell készíteni, mert „nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nincs olyan ember, akit egy megüresedett helyre a mieink közül be tudnánk juttatni”.
Ritka élmény lehet őszinte szocialisták között gyűlésezni. A választást végül Horváth András nyerte meg, a voksolók vörös cetlin szavaztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.