Ismeretlen fejezet Teleki Pál életéből

Vigh Károly
2004. 03. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Teleki-szoborral kapcsolatban – főleg nem történészi oldalról – megdöbbentően szubjektív vélemények születtek a médiában, szinte csak a zsidótörvények alapján mondva ítéletet a mártír miniszterelnök fölött. Csak egy fontos témakörről nem esett szó – egyetlen munkát kivéve –, ami azonban növeli Teleki államférfiúi érdemeit: titkos tevékenységéről a Sándor-palotában 1939 és 1941 között. Az egyre növekvő náci veszedelem és mind nagyobb méreteket öltő hazai volksbundista, valamint nyilas propagandával szemben ugyanis Teleki – Európában egyedülálló módon – központilag irányított Nemzetpolitikai Szolgálatot szervezett. Így lett a Sándor-palota a földalatti német- és nyilasellenes tevékenység titkos műhelye. Minderről úgy szerezhettem tudomást, hogy Molnár Sándor tanár, aki egyik közvetlen munkatársa volt Telekinek, 73 oldal terjedelmű visszaemlékezésében ezt barátként rendelkezésemre bocsátotta, hogy azután elhelyezze a Széchényi-könyvtár bizalmas iratai között.
Molnár e memoárjában részletesen leírja a titkos tevékenységet, amelyről Teleki közvetlen munkatársain és két politikustársán kívül senki nem tudott. Visszaemlékezését azzal kezdi, hogy felvázolja a Teleki miniszterelnöksége alatti magyarországi és nemzetközi politikai helyzetet, majd rátér Teleki néhány fontos intézkedésére. Ezek közé tartozik, hogy betiltja a hazai Nemzetiszocialista Pártot, a hungarista mozgalom szervezkedését, amely a volksbundistákkal karöltve a nagygermán politika szekértolója lett hazánkban. Ezzel egy időben számos intézkedéssel, törvénnyel siet a kisemberek segítségére. Kiterjeszti a mezőgazdasági öregségi biztosítást, rendezi a legalacsonyabb munkabérekkel kapcsolatos kirívó visszaéléseket mind agrár-, mind ipari vonalon. Nagyarányú szociális kezdeményezéseket nyújt a földadóban és a házadóban. Családvédelmi és egészségügyi jogalkotásai is említésre méltók.
Radikálisabb intézkedésekre, például a földreformra, Teleki nem szánja el magát, mert – mint a szerző írja – a siker legkisebb reményével sem léphetett volna fel ilyen erőteljes programmal sem a kormányzónál, sem a parlamentben, s az egyházak támogatását sem tudta volna megszerezni. Ezért úgy gondolta, hogy a belső demokratikus átalakulás nagy munkáját későbbre, békésebb időkre hagyja.
Ami a titkos tevékenységet illeti, Teleki olyan szervezetet kívánt létrehozni, amely ügyesen és főleg a legnagyobb titoktartás mellett lesz képes terjeszteni a nyíltan nem hangoztatható eszméit és szándékait, anélkül azonban, hogy bárki is sejtené, ki a szerzője e gondolatoknak és szándékoknak. Így született meg az a terv, hogy a miniszterelnökség kebelében megszervezi a Nemzetpolitikai Szolgálatot, amely kifelé szociális és irodalompolitikai tevékenységet végez, befelé azonban a legkíméletlenebb náci-, német- és nyilasellenes propagandaháború titkos földalatti műhelye lesz. Olyan titkos, hogy még a kormányban ülő miniszterek – Keresztes-Fischert kivéve – sem tudhattak róla.
Teleki a szolgálat vezetőjévé Kovrig Béla egyetemi tanárt nevezte ki. Maga Molnár Sándor a vándorkönyvtár-hálózat terjesztésével és a Nemzeti Könyvtár népművelői sorozatának a kiadásával foglalkozott. Az ötven-hatvan kötetből álló vándorkönyvtárat néhány hónapi használat után vándoroltatták. Körülbelül ötszáz ilyen vándorkönyvtár futott végig szerte az országban. Ez a módszer a Teleki-féle népművelés igen értékes láncszeme volt, és Molnár Sándor hangsúlyozta, hogy a vándorkönyvtár kitűnően teljesítette hivatását.
A másik sorozat, a Nemzeti Könyvtár még szélesebb körben kívánta megszerettetni a magyar írást és az olvasás örömét. A siker Telekit igazolta, mert bár a ponyvairodalom a porondon maradt, a Nemzeti Könyvtár sorozatai egyre nagyobb példányszámban fogytak. Jellemző a sorozat sikerére, hogy még Teleki halála után is fogy, s a példányszáma felmegy negyven-, majd ötvenezerre. Ha középarányosként harmincezer példányt veszünk alapul, akkor ötmillióra tehető azoknak a műveknek a példányszáma, amelyek Teleki Pál kezdeményezésére jelentek meg 1939 és 1944 között!
Ami a Közérdekű Leveleket illeti, a sok téma közül a németkérdést illetően az alábbiakkal találkozhatunk: Mit akar a hazai németség? Mi a céljuk a nemzetiszocialista eszméknek? Mit tervez a Volksbund? Mit akarnak a hazai nyilasok, főleg a nácibérenc Szálasi–Hubay-csoport? Velük szemben a röplapok hangsúlyozzák, milyen az igazi magyar út, mit kell tennünk, ha minket is belesodornak a háborúba, s hogyan őrizhetjük meg semlegességünket és magyar életformánkat az égő Európában. Jellemző Telekire, hogy parlamenti felszólalásaiban és vidéki körútjain is érinti hol ezt, hol azt a kérdést.
A nyilaskeresztes szervezetekkel szemben a gúny fegyveréhez nyúl Teleki. Kovriggal összefogva nemegyszer mártja vitriolba a tollát, hogy kimutassa a nyilasok ellentmondásait, a sokat használt terminus, a „vérvalóság” ostobaságait. Amikor pedig egy nyilas képviselő a parlamentben szóvá teszi a Kovarcz-ügyet, Teleki röpiratot szerkeszt, amelyben – ötvenezer példányban – nácibérenceknek nevezi, hazaáruló bitangoknak bélyegzi a nyilasokat. És akkor tartóztatják le Kovarcz Emil volt alezredest, Szálasi egyik legmegbízhatóbb hívét, a német titkosszolgálat tagját, miután összeesküvést szervezett a Teleki-kormányzat ellen.
Azt is Molnár Sándor emlékiratából tudjuk meg, hogy milyen nagy sikert aratott a náciellenes propagandában Lajos Iván „szürke könyve”, amely Németország háborús esélyei a német szakirodalom tükrében címmel jelent meg 1939-ben, és szorosan hozzátartozik a Teleki-féle önvédelmi harchoz. A kitűnő könyv lényegében a német politikai hatalom kivonata, és számunkra elsősorban azért érdekes, mert német adatokkal bizonyítja a Drang nach Osten vezérelvből ránk váró veszedelmeket. Teleki utasítására a könyvet nagy példányszámban terjesztették, ezenfelül a Közérdekű Levelekben is ismertették. Ezáltal a magyar közvélemény tudomást szerezhetett a hitleri birodalom magyarellenes szándékairól. Lajos Iván eme szürke könyve nyolc kiadásban, harmincnyolcezer példányban látott napvilágot, és két külföldi kiadást is megélt. Amikor ezért a nyilasok a parlamentben támadták Telekit, a miniszterelnök így válaszolt: „Mihelyt a könyv megjelent, kértem a német követséget, legyen segítségemre annak megállapításában, van-e olyan citátuma a könyvnek, amelyet nem Németországban megjelent könyvből vett át a szerző. Erre a felkérésemre a mai napig nem kaptam választ. A könyvet egyébként a pécsi bíróság elkoboztatta.” (Lajos Iván ugyanis Pécsett élt és dolgozott.)
Végül pedig hadd közöljük, hogy a Sándor-palotában folyt titkos tevékenység eredményeként ötmillió körlevelet hordtak szét 1939-től 1941 tavaszáig. Ma már elmondhatjuk, hogy annak a huszonkét nehéz hónapnak a szellemi termékei a nemzeti ellenállás egyik legszervezettebb tevékenységének a bizonyítékává váltak. És erről csak hat évtized múltán szerezhetett tudomást a független és demokratikus Magyarország. Mindezek után joggal kérdezhetjük: a Sándor-palota előtt vajon nem érdemelne szobrot Teleki Pál?

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.