Kitörésnapi beszédek – gyűlölködő megnyilatkozások

2004. 02. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 13. és 14. Két tüntetés, két gyűlölködő hang, ami egymásra mutat. A Dísz téren vannak vagy ötszázan, hangszórók üvöltik végig: aki nem kommunista, nem baloldali, az fasiszta, ha meg véletlenül a szovjet–orosz megszállást nem felszabadulásként ünnepli, hanem csak a terrorcsapatok cseréjeként, akkor egész biztos, hogy előbb vagy utóbb embert is fog égetni. Amint a hírekben hallottam, valaki nem értve egyet, fütyülni kezdett, hát kapott, ellökték, mert meg merte zavarni az ő békés gyűlölködésüket. Csak a rendőrök tudták kimenteni a sok felháborodott békés ároktemető kezei közül.
Másnap a Hősök terén díszlépések dübörögnek, a tömbben álló, erőt mutogató gyengeség kiált. Ők is vannak vagy ötszázan, döbbenetet okozva a Monet-kiállításra hosszú sorban várakozók körében. Patkányokról szónokolnak, akik tönkreteszik az életünket, de ők, a hős patkányfogók – macskák? – majd rendet csinálnak, mint hős elődeik, a hungarista testvéreik. A tüntetés fegyelmezett és békés volt. Kettős kordonnal voltak a tüntetők elzárva az emberektől.
Két tüntetés, két kisebbség. Az elődeik váltották egymást 1945. február havában, és a többség egyik felkoncolomból a másik agyonlövömbe került, cseberből vederbe. Hős város. Felszabadulás.
Nagyapáink és nagyanyáink azonban egész másként élték meg. Kibírhatatlanul hosszúnak tűnt számukra a pincében eltöltött hősi időszak áldozata, és borzalmas volt a felszabadulás kegyetlen erőszaka. Hónapokig visszhangzott a város a kegyetlenül meggyalázott magyar lányok és asszonyok segítségért kiáltó hangjától. A győzelem ünnepeként szabadrablást engedélyeztek minden felszabadítónak. Külön tiszti különítmény rabolta végig a bankokat – „A magyar zsidóságnak drágán kellett fizetni a felszabadításért, a németek és nyilasok elől a bankokba menekített vagyonukat is elvitték az orosz kommandósok” – áll a svájci nagykövetség márciusi jelentésében. Panaszkodtak a felszabadulásra a kőbányai kommunisták is. Így írtak: „Hosszú kínos üldöztetés után jött a dicső, várva várt Vörös Hadsereg, de milyen Vörös Hadsereg? Házról házra, törve-zúzva, pusztítva maga után mindent. Nem azért történt ez a pusztítás, mintha ezek az évtizedes bérrabszolgák otthonában lévő rongy- és bútordarabok között fasiszták védték volna magukat. (…) Az anyákat gyermekeik és férjeik szeme láttára erőszakolták meg a részeg katonák. Fiatal, 12 év feletti lányokon 10-15 katona is keresztülment, sok esetben nemi betegséget is oltva beléjük. Az első csapatok után újabbak jöttek, folytatva elődeik művét és a már nemibeteg nőket a legszívfacsaróbb könyörgésük dacára újra meg újra elővették. Több elvtárs az életével lakolt, mert felesége és leányai védelmére kelt.”
Azonnal beköltöztek az új lakók az Andrássy út hatvanba is. Még dörögtek a fegyverek, amikor pár órás, komoly, jogilag megalapozott ítélet alapján Kossa István BESZKÁRT-kalauz bosszúvágya miatt nyilvánosan felakasztottak két altisztet, ezzel is jelezve az elkövetkező időszak várható joggyakorlatát. Péter Gábor is tevékenykedni kezdett. Első foglya Demény Pál, a legnagyobb magyar kommunista szervezet vezetője. Ekkor a Várban még tartják magukat a védők, helyzetük reménytelen, megpróbálnak kitörni, de mindenkit lelőnek, akik meg akarják adni magukat, azokat is. A „felszabadítók” elfoglalják a Várat, és a pincében fekvő sebesültek, civilek, katonák vegyesen lángszóró általi borzalmas halált szenvednek el.
A többség így élte meg ezeket a napokat. Utána következett 44 éves reménytelen jövő. Reménykedni 1989 után kezdtünk, talán végre megszabadulunk e két borzalom lététől, de itt ez a nap megmutatta: még mindig nincs itt a felszabadulás, a megszabadulás az erőszakos hajlamú, saját hatalmát megváltásként hirdető ideológiáktól. Mérgezik mindennapjainkat, gyalázzák keresztjeinket, zászlóinkat. Békétlenséget szítanak, egy permanes forradalmi hangulatot akarnak fenntartani ahelyett, hogy tudomásul vennék: az ő idejük lejárt. Mikor jön már el a mindent elszenvedő többség szabadsága? Mikor válik valóvá Bibó István jövendölése, amikor végre egymás mellé kerülnek Európa eszmetörténeti zsákutcái: Hitler, Marx Károly, Wilson, Lenin, Sztálin művei? Itt vagyunk Európa egyesülésének hajnalán, szabaduljunk meg már ezektől az egy tőről fakadó, istentelen vadhajtásoktól! Egyszer már mi, a szenvedő többség határozzuk meg a jövőt.

A szerző filmrendező

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.