„Konszenzusról szó sem lehet…”

2004. 02. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szili Katalin házelnök, utalva a tárgyalóasztal formájára, tréfálkozva jegyezte meg a Nemzeti Agrárkerekasztal parlamenti megnyitó beszédében, hogy lám, ez a kerekasztal valójában szögletes. Merthogy itt – úgymond – egyetértés uralkodik, s nincsenek oldalak.
Ellent kell mondanom az elnök asszonynak.
A kerekasztal fogalomban a kerek szórész nem a formát jelenti, hanem tartalmat, a nemzet öszszességét. Vannak oldalak, mint ahogy a nemzet is megosztott, léteznek különböző jövőképek, és a tárgyalás értelme, célja az, hogy az egymástól eltérően gondolkodók megtalálják azt a megoldást, ami még mindenki számára elfogadható, következésképpen – közös egyetértéssel – megvalósítható. Ugyanis a mezőgazdaságban ma nagy baj van, veszélyes a létbizonytalanság, óriási a jövőtől való félelem. Ám nincs nemzeti egyetértés.
Mert vannak, akik számára a kis és közepes gazdaságok jelentik az EU-s jövőt, és vannak, akik a nagy gazdaságokat preferálják. Jól szolgálná az agrárjövőnket, ha megegyezés születne, hogy minden birtokformának helye van, minden formát versenyképessé kell tenni. A szemléletekből következik, hogy vannak, akik úgy látják, üzemszabályozással kell megvédeni a nagyon is veszélyeztetett magyar termőföldet, mások viszont azt állítják, hogy a kormányváltás utáni földtörvény-módosítás nem eredményezi a külföldiek térnyerését. Konszenzus jöhetne létre, hogy a bérleti viszony szabályozásánál igenis megnyitott kiskapuk bezárásához a földtörvényt a lehető leggyorsabban módosítsák. S lehetne megegyezés abban is, hogy milyen módon kell védeni a hazai termék-előállítást a külföldi árudömping, a hamis termékek ellen, hogyan lehetne még az EU-csatlakozás előtt jól megtámogatni, feltőkésíteni a gazdálkodókat, esélyegyenlőséget biztosítani minden termelőnek a biztos élethez. Meg abban is, hogy továbbra is van értelme, tartalma a családi gazdaságoknak, hiszen ezt a választáskor mindenki felvállalta, csak épp mostanában a szándékok mintha másfele mutatnának. És még sorolhatnánk.
Szóval lehetne jó megoldásokat találni, a közös távlati agrárstratégiát kidolgozni. Mert igenis alapvető nemzeti érdek (volna), hogy végre a magyar gazdálkodók is biztonsággal tervezhessék jövőjüket, s nem kellene attól félniük, hogy minden választás után a győzők meghazudtolják a mezőgazdaságot. Ehhez az kell, hogy a külön-külön eltérő nézeteket valló felek konszenzusra törekedve találják meg a harmadikat, a még mindenkinek elfogadhatót, egyenlő félként, bizalommal.
Az lett volna a Nemzeti Agrárkerekasztal szervezőinek dolga, hogy mindezek feltételeit megteremtsék. Ezzel szemben a meghívotti kör alapos kibővítésével sikerült a kormányoldal létszámát meghatározó többségűre növelni, és egy olyan eljárási rendet elővarázsolni, amely szerint az agrárkerekasztal döntéseit többségi szavazással hozza. Azaz eleve garantáltatott, hogy a két eltérő nézet közül nem a harmadik, mindenki számára megfelelő, hanem csak az egyik, jelesül a kormányoldal véleménye szavaztasson meg, és attól kezdve mint nemzeti akarat kapjon hangot.
A résztvevők egy része nosztalgiával gondol az 1997. április 25–26-i első agrárkerekasztalra, ahol igencsak széles körű véleménynyilvánítással sok kérdésben sikerült megállapodni. Meg is lett az eredménye; az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvény, amit akkor nagy többséggel elfogadott az Országgyűlés. Ez elsőként rendelkezik a családi gazdaságokról, mintegy megalapozva a további évek döntéseit.
Most meg mit látunk? Megjelenik a napokban a törvény módosítási tervezete, amiből a minisztérium egyszerűen kihagyná a családi gazdaságokat. Szép csendben, észrevétlenül. De facto megszüntetve ezt a nagyon is EU-konform gazdálkodási formát. Most, a többségi szavazással bizonyára ezt is sikerülne a Nemzeti Agrárkerekasztallal elfogadtatni, konszenzussal viszont aligha.
Szili Katalin tréfálkozása ily módon nagyon is komollyá válik.
A most megszervezett agrárkerekasztal nem az, aminek lennie kellene, nem kerek; mert nem teszi lehetővé a teljes körű megegyezést, nincsenek az eltérő véleményeket markánsan tömörítő egyenrangú oldalai, nem vállalja a vitát, a konszenzust. Csak a kormánytöbbség és a megnyilvánulásukhoz asszisztálásra ítéltetett más véleményen lévő szervezetek összejövetelének sikeredett.
Érthető, hogy a kormánnyal vitatkozó és a hazai agrárszakma mintegy felét képviselő szakmai szervezetek ezt nem vállalhatták, ezért ki kellett, hogy vonuljanak már az első tanácskozásról. Most már csak az a kérdés, hogy mindez a súlyos válsághelyzet alapvető félreértése, vagy csak eleve az ellehetetlenítés, a meghiúsítás szándéka motiválja az MSZP–SZDSZ-kormány cselekedeteit.

A szerző a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Tanács főtitkára

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.