Tisztességes bért hálapénz helyett

Szilvási István Dr.
2004. 02. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetek óta szokatlan hevességgel tombol a hálapénz körüli vihar Magyarországon. Minden valamirevaló (és nem való) médium fáradhatatlanul fújja a szelet. Az interneten január első három hetében több száz (!) médiamegnyilvánulás volt olvasható. Mi keltette a hirtelen vihart? Hiszen a hálapénz rendszerével – amely az elmúlt ötven év alatt egyre nyilvánvalóbban, vadnövényként egyre burjánzóbban fonta be az egészségügyet – együtt élünk. Mindent tudunk már róla. Még miniszteri hálapénzbizottság is kitárgyalta. Évek óta minden egészségügyről szóló cikk, tanulmány, javaslat, reform egyik kulcsszava. Kártékonyságát számtalanszor, számosan – köztük e sorok írója is már a 90-es évek közepén – kielemezték. (Előnye – össztársadalmi szinten – csupán egyetlenegy van: olajozza a betegellátás csikorgó szekerét.) Hátrányai számosak. A hálapénz megalázó, a beteget – de sokszor az orvost is – kiszolgáltatott helyzetbe hozza, igazságtalan, az orvos és a beteg szembeállításával aláássa a gyógyuláshoz szükséges bizalmi viszonyt, feszültséget gerjeszt orvos és orvos között, orvos és szakdolgozó között, felesleges vizsgálatokat generálhat, pazarlásra vezet, gyengíti az orvostársadalom szolidaritását stb.
A hálapénz ma az egészségügy monopoltémája.
Minthogy a könyökáztató téma részletes taglalását e cikk olvasói – túltájékozottságuk okán is – valószínűleg nem igénylik, a továbbiakban csupán annak megválaszolására teszek kísérletet, hogy a hálapénztéma médiában való szapulása mi célt szolgálhat. Cui prodest?
Kinek használ? Az orvosoknak semmiképpen sem. Döntő többségük az egészségügy szennyesének tartja, ezért nem szereti, ha kiteregetik. A betegeknek sem használ. A vihar csak indulatkeltésre jó, közvetlenül nincs hatása a betegellátásra, ettől – az évtizedek óta szükséges rossznak tartott – hálapénzrendszer nem változik meg, sőt! Némely beteg talán még arra is gondolhat, hogy ha a „meghálapénzelt” orvos ezentúl a kapott pénz után adót fizet vagy kórházának ajánlja fel (amint az javaslatként több ízben elhangzott), akkor a hálapénz bizonyára beépül a törvényes javadalmazási formák közé. A vihar azért sem használ a betegeknek, mert a gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy a beteg megbízzon orvosában, akire gyógyulását, nemegyszer életét bízza. Minden, a gyógyító szakma hitelét lejárató kampány közvetve árt a betegeknek. Nagyon nagy a felelőssége azoknak, akik egyes orvosi szakmát, sőt gyakran a teljes orvostársadalmat lejárató nyilatkozatokat tesznek. Nagy a média felelőssége! Akkor is, ha a megszólalók bizonyára saját szomorú vagy felháborító tapasztalataik alapján szólalnak meg.
Mielőtt bárki a hálapénzrendszer szemforgató védelmezőjének tartana, ideírom a véleményemet: a hálapénzrendszer az egészségügy szégyenfoltja, szörnyű. Meg kell szüntetni.
Akkor kinek használ a hálapénz körül érzékelhetően profi módon keltett vihar?
A médiavihar alkalmas a figyelemelterelésre.
Egyre nyilvánvalóbb, hogy az egészségügy – elsősorban finanszírozási, kisebb részben strukturális okok miatt – súlyos válságba került. Az egészségügy százalékos részesedése a GDP-ből 2004-ben rekordszintre csökken. Súlyos bajok vannak. Forró lesz a tavasz, a nyár. Energiaár-emelés, gyógyszeráfa, finanszírozási regulák, restrikciós csűrés-csavarás. Mindenki (nemcsak a Magyar Orvosi Kamara, hanem a Kórházszövetség, az egészségügyi gazdasági szakemberek, szakszervezetek), aki az egészségügyben él és mozog, segítségért könyörög vagy kiált (párthovatartozásától függően). Hangjukat elnyomja a vihar.
A jelenlegi nehéz – és az előreláthatóan még nehezebb – helyzetért valakinek el kell vinnie a balhét. Ez a valaki érthetően nem lehet az aktuális kormányzat. A mai magyar egészségügy alulfinanszírozottságából és szervezetlenségéből adódó közelégedetlenség felelőseinek kinevezhetők a hálapénz-harácsoló orvosok. Pártunk és kormányunk a helyén van: jön az APEH! (Hogy az adóhatóság miként különbözteti meg a hálapénzt közvélekedés szerint kapó és közvélekedés szerint nem kapó doktort? Hogy a hatóság miként bizonyítja az adó és a kapó által egyaránt elhallgatandó ügyletet? Ezekre a kérdésekre nem válaszolok.) Nem tagadva, hogy az évi 180 millió (!) orvos-beteg találkozás során előfordulnak visszataszító visszaélések, bűnbakká tehető a teljes magyar orvostársadalom is. De ettől nem változik semmi. Legfeljebb még többen mondják majd: az is bolond, aki orvosnak áll Magyarországon.
A médiavihar szolgálhatja az orvostársadalom féken tartását is. A kollektív bűnösség fogalma ismerős. A hálapénzrendszer számos káros hatása közül – van belőle elég – a legkárosabb szerintem éppen az, hogy megroppantja az orvostársadalom érdekérvényesítő erejét. Orr alá dörgölhető, és bármikor előhúzható. Még emlékszünk az egykori Szovjetuniót ért amerikai bírálatokra adott sztereotíp válaszra: jó, jó, de maguknál meg verik a négereket! Az elmúlt hónapokban a – szakmai és egzisztenciális érdekeiért – radikálisabban fellépő orvostársadalom rászolgált az orrára koppintásra. Nem jelentéktelen szerepe volt a betegellátás rendszerbe foglalt privatizálását elősegítő kórháztörvény bukásában. A hálapénztéma médiatálalása az orvostársadalom lefegyverzésének egyik eszköze.
(Csak megjegyzésként. A orvoskamarai vezetést ismételten érő gyanúsítás-rágalom – miszerint reformellenességének oka a paraszolvencia féltése lenne – könnyedén cáfolható. A nagy kaszálók nem szállnak be a saját egzisztenciájukat veszélyeztető, időigényes és fárasztó közéleti harcokba, kormánybíráló pengeváltásokba. Inkább kaszálnak. A MOK pedig kiadta a jelszót: tisztességes bért a hálapénz helyett.)
A médiaviharnak – számunkra – előnytelen hatásai (figyelemelterelés, bűnbakképzés, féken tartás) mellett van azonban két haszna is.
Egyrészt éleszti az orvosok oly hiányzó szolidaritását. A fokozódó orvosellenes hangulatkeltés ingerli és sérti a magyar orvostársadalmat. A túlnyomó többségében tisztességes orvosok ugyanis – minden ellenkező híresztelés ellenére – megvetik a hálapénz kiprovokálóit-kikényszerítőit. Az előre kért juttatást – aminek semmi köze sincs a hálához – elítélik. És joggal érzik igaztalannak a – sokszor – teljes gyógyító hivatást megbélyegző médiamegnyilvánulásokat. Az elmúlt hetekben érezhetően nőtt az orvostársadalom összetartása.
Van a viharnak egy másik, sokkal lényegesebb előnye is. Elősegítheti az egészségügy struktúrájának és finanszírozásának – mindenekelőtt a betegbiztosítás rendszerének – átalakítását. A hálapénz jelensége kapcsán ugyanis minden józan állampolgár elgondolkodik azon, hogy miért is burjánzott el olyannyira a hálapénzrendszer. Mi ennek a tünetnek az oka? Milyen betegség okozza a lázat?
A hálapénzrendszer alapvető oka a hiány. Az, hogy a betegellátással szemben támasztott igények oly távol vannak a gazdasági lehetőségektől, mint Makó Jeruzsálemtől. A hiány legfontosabb oka az – bármennyire is ködösít a kormánykommunikáció –, hogy a közfinanszírozásból a magyar beteg ellátására az európai átlag töredéke jut, sőt még a cseh vagy szlovén beteg ellátásának is csak körülbelül a felére futja hazánkban. Ezt érzi-tudja – merthogy nem idióta – a magyar beteg. (Elég bemennie egy kórházba.) Ezért, ha teheti, dugipénzzel kíván többhöz jutni a kevésből. Teszi ezt azért, mert eddig még soha senki nem mondta meg neki, hogy nem jár mindenkinek, mindig és minden. Ha valaki – az egészségpolitika, a kormány – elmagyarázná, hogy bármennyire is szeretné, de ennyi pénzből nem jár neki azonnal minden, akkor a beteg rögvest megértené, hogy borítékjának átadása jogtalan előnyszerzésnek is minősülhet.
A betegellátásra fordítandó összeg jelentős növelése mellett (ami a hálapénz eltűnésének korántsem egyetlen, de lényeges előfeltétele) szükség van strukturális átalakításokra, a betegellátás tarthatatlan finanszírozási rendszerének átalakítására is. Ezt mindenki tudja. A változások elkerülhetetlenül érdeksérelmekkel járnak. Ezért az átalakításokat saját szakállára elindító párt-pártok nagy valószínűséggel elveszítik a következő parlamenti választást. Nyilvánvaló, hogy a fájdalmas átalakítások csak összpárti – sőt össztársadalmi – megegyezés alapján lehetségesek. Ha kivonják az egészségügyet a pártpolitika harcmezejéről. Ennek ma csekély az esélye, de a hálapénz körül dúló vihar elősegítheti az elengedhetetlen kiegyezést. Van ennek jele. Az orvoskamara is ennek jegyében szorgalmazza a nemzeti egészségügyi kerekasztal öszszehívását. Új kiegyezésre lenne szükség. A politikai felek között. A politika és az orvostársadalom között.
A végére érve még egy kérdésem maradt. Ha az egészségügy – a betegellátó rendszer, a betegbiztosítás – átalakításának sürgető óhaja indította el a vihart (mert mi más szándékot is tételeznék fel?), nem lehetett volna néhány jó szót is ejteni a túlnyomó többségében áldozatkész, a gyógyítást még ma is hivatásnak és nem szolgáltatásnak tartó magyar orvoskarról? Akik – ha fogyó számban is, de – gyógyítják a betegeket? A viharkeltőket is.

A szerző a Magyar Orvosi Kamara alelnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.