A modernizációt fenyegető adósságcsapda

Tamáska Péter
2004. 03. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A polgári viszonyok elvben törvényekkel, munkával és vagyonnal vannak körülbástyázva. Csakhogy Magyarország különös történelmű ország, olvashattuk a Magyar Nemzet március 15-re időzített cikkeiből is. Ahogy 1989 után a megemelt kamatú államadósságok számláinak benyújtásával köszöntött ránk a polgári jövendő, már 1848 előtt – és után is! – egy önkényesen kormányzó állam addig felvett kölcsöneinek kiegyenlítéséhez kötötték a modernizációt a hitelezőink. Azaz: egy vagyonmegfosztással járó modernizációhoz.
A bécsi Rotschildok nyomására az osztrák uralkodó közölte „kedves öccsével”, István nádorral, hogy „a nagylelkű magyar nemzet és képviselői által mondassék ki, miszerint az egész Monarchián fekvő közös államadósság – igazságos arányban – a magyar korona alatt lévő tartományokra is ruháztassék át”. Nagy összegről, tízmillió aranyforintról volt szó, amely mindössze egymillió forinttal volt kevesebb, mint a magyar állam akkori várható évi jövedelme. A kiegyensúlyozottnak tartott Pesti Hírlapban még a Bécsre tekintgető centralisták is – a néhai Antall József példaképei, akikről kiváló történeti tanulmányokat írt – méltatlankodtak, s észérvekkel bizonyították, hogy az osztrák kérés teljesítése csapdát rejt magában, hiszen az örökváltság kifizetését s a mezőgazdaság birtokviszonyainak polgári rendezését veszélyeztetné. „Ha Magyarország az államadósságnak a reá eső részét nem akarja megfizetni, mi lesz ennek a következménye?” – reagált erre a hivatalos bécsi kormánylap. Az önmaga adta válasz meglehetősen cinikusan hangzott: „Semmi egyéb, mint nyílt háború és Magyarországot másodszor is német vérrel kell meghódítanunk.” (Az első hódításnak a töröktől való megszabadítást tekintette Ausztria.) Mit érdekelte a pénzembereket, hogy a magyar államkincstár kongott az ürességtől, s a magát modernizálni kívánó társadalmat nemcsak a jobbágyfelszabadítás miatt elégedetlen kiváltságosok, de a gyakran csak szóban kielégített parasztság dühe is veszélyeztette.
A minisztertanács Kossuth javaslatára megszavazta, hogy a magyar állam 12 millió forint értékben új pénzt bocsásson ki, majd megtiltották az ötszáz forintnál nagyobb összegű ezüstpénz kivitelét a Monarchia osztrák felébe. Miközben az Osztrák Nemzeti Bank és a bécsi kormánykörök élénken tiltakoztak a magyar intézkedések ellen, Kossuth az őt mérsékelni akaró Pulszkynak odavetette: „Még öt esztendő és valóságos földi paradicsom lesz Magyarországon.” A Rotschildokat kiszolgáló Ausztria azonban beváltotta fenyegetését, és 1848. szeptember 11-én – amikor Jellasics tábornok 30 ezer emberével átlépte a Drávát – megkezdődött a majd egy évig tartó háború. Magyarországból nem lett földi paradicsom.
A kiegyezés elismerte Magyarországon az osztrák pénznemet, és kimondta, hogy megváltoztatása csak a magyar és osztrák kormányok közös megállapodásával történhet. A magyar pénzügyminisztérium kötelezte magát, hogy önálló jegybankot nem állít fel, s biztosítja az Osztrák Nemzeti Bank jegyeinek árfolyamát és beváltását a közpénztáraknál. Ugyanakkor az osztrák fél kijelentette, hogy a pénzügyminiszterek megállapodása ellenére sem állít fel fiókintézeteket Magyarországon, sőt azt is követelte, hogy az ország vállaljon el 80 millió forint olyan államadósságot, amelyet az abszolutista kormányzat halmozott fel saját bankjánál. A magyar válasz egyszerűnek tűnt. Kerkápoly pénzügyminiszter, látva az Osztrák Nemzeti Bank nyomását, törvénytervezetet dolgozott ki egy magyar jegybank felállítására, de amikor ezt a parlamenthez benyújtotta, hirtelen kitört az 1869-es tőzsdeválság. Jócsik Lajos – magyar közgazdák és történészek állításaira hivatkozva – egy 1944-ben megjelent könyvében leszögezi, hogy a börzekrachot osztrák pénzügyi körök idézték elő. „Az osztrák érdekeltségű vállalatok és pénzintézetek – írja – nem mentek tönkre a válság során, sőt az összeomlott magyar vállalatok hulláin gyarapodtak.”
Kerkápoly újabb törvénytervezetet dolgozott ki. A magyar bank eszerint nem bankjegyeket, hanem kamatozó pénztári jegyeket bocsátott volna ki, s a kormány kötelezte magát, hogy a pénztárjegyeket bármikor készpénzre váltja fel. Az 1873-as tőzsdeválság – amely méreteiben messze felülmúlta az 1869-es válságot – ezt a próbálkozást is illuzórikussá tette. Felgyorsult a földbirtok morzsolódása, s az egykor tevékeny középnemesi réteg fiai közül egyre többen fanyalodtak az állam kenyerére. A tartós államháztartási mérleghiány fedezésére a kormányzat 1875-en adófajták egész sorát vezette be: a „boldog békeidők” még arrébb voltak.
S mi történt a hűbériség kötelékeitől megszabadult parasztsággal? A ma ismét felfedezett Le Play egyik kis írása a Tisza menti jobbágyról épp az ezt megelőző évekről ad némi képet, nem minden tanulság nélkül. A nagy hatású francia szociológus dolgozatát Horváth Mihály csanádi püspök és történetíró – aki Rudolf trónörököst is okította történelemre és magyar irodalomra – fordította le 1850-es években, amikor az abszolutista kormányzat az országra kivetett adó fejében megkezdte a robot évi értékének hússzorosát kitevő megváltás kifizetését a nemességnek. (Modernizálásra ez kevés volt: az elszegényedéshez viszont éppen elég.) Mivel a jobbágytelkeket az uzsorások nem terhelhetik meg jelzáloggal – olvashatjuk Le Playnél, „sok család jóléte a hűbérrendszer végső maradványainak fenntartásához van kötve. A mezei munkában megedzett s tápláló eledellel élő nép testalkatra Európa népeit általában felülmúlja. A hosszú élet, mely a kizárólagos iparos népeknél nagy ritkaság, itt gyakori”. Meglepő korrajz: az akkori liberális pesti és bécsi lapok ugyanis magyar honról a nyomor túlzó képeit tárják elénk. „Az egész telkes gazdák valamennyien, de a féltelkesek nagy része is, az ökör mellett lovat is tart. Aminek különösen kedvez a Pest–Eger úton való két állomásig, a Gödöllőig és Gyöngyösig való postajárat. Még a negyedtelkes gazda is, sőt az egyszerű zsellér is tart lovat.”
Ha nem Horváth püspök úr fordította volna le ezeket a sorokat, csóválhatnánk a fejünket, meny-nyire túloz egy konzervatív francia, ám a korabeli börtönbefogadási naplókat nézegetve megenyhülünk: van ló bőviben, hiszen a tömlöcök és áristomok tele voltak lótolvajokkal. Aztán ahhoz a passzushoz, hogy itt a jobbágyok „meg vannak védve az uzsorások csapdáitól, kik Nyugat előre nem látó birtokosaira nézve a romlás állandó okai ott, ahol a hűbéri intézményeket eltörölték”, lábjegyzetben hozzáteszi: „Ítéletét a szabaddá tett kis- és középbirtokoknak nálunk végbement pusztulás teljesen igazolja.” Az időpont 1855., hét évvel a forradalom után. Volt jobbágy és volt nemes egyaránt kiszolgáltatott.
Az uzsorás elsősorban ott tud aratni, ahol nagy a hitelhiány és a szellemi elmaradottság. A Bach-érától lesz a korcsmáros az uzsorás jellegzetes alakja. A bankár pedig az osztrák államadósságok áttestálásával a nemzeti érdeken alapuló modernizálás lassítója. Ugyanakkor egyik is, másik is részt vesz a nyolcvanas, kilencvenes évek nagy millenniumi felvirágzásában, eljátszva Shylock után a mecénási szerepet is. Mindenesetre úgy tűnik, hogy első polgárosodásunk alkalmával mind a modernizálást meghirdető állam, mind hitelezői sikeresebben vették a kihívásokat, mint az 1989 utáni második polgárosodás főbb szereplői. Ha a történeti idő mai felgyorsulását tekintjük, alaposan el vannak maradva. Igaz, más szemmel kell néznünk őket. Például Bokros Lajoséval. Egy 1989 szeptemberében, a Világ számára adott interjúról van szó. „Ami most megy végbe Magyarországon – mondta akkor a Nemzeti Bank élén –, az a legrosszabb múltra emlékeztet. A török szpáhi birtokokra. Rosszabb, mint a kapitalizmus. Ott a tőke révén lehet befolyást szerezni, itt meg a befolyással tőkét.” Mintha gazdasági és állami létünket még ma, másfél évtized múltán is a „spontán privatizáció” törökös harácsszelleme lengené be, bokrosi megfogalmazásban…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.