A nemzeti egység nem szóból lesz, hanem tettből

Czakó Gábor
2004. 03. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csábzengzeteket dudorász a magyari fülekbe a miniszterelnök a nemzeti egységről. Hogy azt most már végképp helyre kell állítani, például közös EU-listával és hasonlókkal, vagy anélkül, de bármiképp. A viszálykodásba fáradt polgárok közül sokan fölkapták a fejüket: no igen, ez kell nekünk. Lám, Rosner úr jobb tanácsokat ad a kormányfőnek, mint elődje, Werber úr.
A kérdés az, hogy lehetséges-e pillanatnyilag az, ami egyébként kívánatos.
A család egységének fönntartását például reményteljesnek tekinthetjük akkor, ha a rokonság egy része cukorral eszi a káposztás kockát, másika borssal. Ki-ki a maga ízlése szerint, azt szór tésztájára, amit akar. Az egység akkor kezdene bomladozni, amikor a cukrosok elkezdenék édesíteni a borsosok ételét, azok meg jól visszaborsoznának a másik térfélre. Nos, a kormányzás azzal jár, például a Cukorpárt győzelme esetén, hogy esetleg a borsosok is édesen kapják a tésztájukat. Ennyit még valahogy le lehetne nyelni, hanem az is előfordulhat, hogy az ellentétek kiterjednek az ebédlőasztalon túlra. Például Cukorpapa vagy Cukormama a hitvesi ágyat nyitott fórumnak tekinti, a család pénzén heroint vesz magának, a gyerekeknek pedig nem ad enni. Vajon a ház békéje helyreállítható-e ezeknek az állapotoknak a fönntartása mellett? Valami hasonló történik a magyar politikában. A Borspárt kormányzati idején például bevezették a diákhitelt, a lakásépítési kedvezményeket a népességfogyás megállításának reményében, a Széchenyi-tervet a honi vállalatok támogatására. A közbeszerzési pályázatok kiírásánál előnyben részesítették a hazai jelentkezőket, bevezették a magyarigazolványt a határon túliaknak, s kedvezményeket kapcsoltak hozzá. És így tovább. A rendelkezések hosszú sorából éppen csak példálózva kiemelt lépések mind a magyarság erejének gyarapítását szolgálták, ilyen módon a nemzeti egységet.
A választási kampányban cukrosék mindezt pártfogólag emlegették, sőt a továbbfejlesztésre adták becsszavukat, majd az első közbeszerzési pályázataikat, például az autópálya-építésit úgy írták ki, hogy azon bennszülött ne nyerhessen. A Széchenyi-tervet elsorvasztották, a diákhitel és a lakástámogatás kamatait megemelték, utóbbit más módon is visszanyesték. A státustörvény kedvezményeit elolvasztották – elébe menve az utódállamok soviniszta követeléseinek. Friss példa: kitiltották Romániából Bayer Zsolt magyar érzelmű újságírót. A cukros külügy, élén a miniszterrel, azonnal a szekus időket idéző intézkedés csahosává szegődött. Noha maga is tudta, hogy a kitiltás még a zavaros román jogrend szerint is törvénytelen. Folytatta ezzel a kádárizmus magyarellenes hagyományait.
Cukrosék az EU-választás közös listaállításával kapcsolatban azt szirupozták, hogy így végre összefoghatna kormánypárt és ellenzék; egyék a magyar cukros-borsos cvekedlit. Hanem éppen e javaslat előestéjén nevezték ki a magyar EU-főtisztviselőket. Borsék akkor szóvá tették, hogy őket a dologról meg sem kérdezték – megsértve ezzel a külügyekben, elvileg, eddig fönnállott közmegegyezést. Cukrosék durván leintették őket: mi közötök hozzá? Pedig bizony EU-ügyben akkor kellett volna nemzeti egységet kovácsolni ékverés helyett.
Summa summarum, a nemzeti egység nem szóból lesz, hanem tettből. A kormányfőnek például haladéktalanul meg kellene tanulnia magyarul, hiszen ez a nyelv fejezi ki az itt élők egységét, utána pedig rá kellene szánnia magát a nemzet valódi érdekeinek szolgálatára. Ilyeténképpen tényleg a nemzeti egység szolgájává lehetne. Persze nem sokáig. Pártja és szövetségese azonnal elcsapná tiltott magyarbarátság miatt. Még föl is jelentené a nemzetközi fórumokon mint sovinisztát és persze antiszemitát.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.