A szocialisták gyógyíthatatlan pánikbetegsége

Székelyhidi Ágoston
2004. 03. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félnek a hazai szocialisták. Az európai nyilvánosságtól és ellenőrizhetőségtől félnek. Magyarország közviszonyai ugyanis maholnap az európai uniós szabályokhoz igazodnak. Világosságra kell lépnie minden közszereplőnek. A szocialistáknak fel kell adniuk hosszú évtizedek rejtett ügyintézéseit és megtévesztő viselkedését. Ettől esnek pánikba.
Most már például nemzeti képviselet és európaiság dolgában is a tények kapnak szerepet. Egy-egy nemzet természetes politikai tagoltsága vagy természetellenes megosztottsága az európai újraegyesülésben széles körre tartozik. A túlzott nemzeti megosztottság a közös biztonságot veszélyezteti. Kormányzatnak és ellenzéknek ezért egyaránt felelősséget kell vállalnia. Nálunk bizony mély politikai és szellemi megosztottság érvényesül. Ez tény. Az okok és a felelősök feltárása azonban máig elmaradt. Ennek a tényeit éppenséggel az okok és a felelősök ismerői, a hazai szocialisták leplezték el és másították meg. Ezek a tények aztán akár holnap napvilágra bukkanhatnak. A nemzeti megosztottság oka és felelőssége pedig ugyebár európai biztonsági kérdésnek számít. Ebben nincs mellébeszélés.
Itt tartunk, 2004 tavaszán. A hazai szocialisták most még egy utolsó kísérlettel próbálkoznak. Nemzeti egyetértést, összefogást, egységet, holmi népfrontos képviseletet hirdetnek. Maguk sem tudják pontosan, melyik miben áll. Nem is törődnek vele. Az a fontos, hogy saját alkalmasságukat és örökös európaiságukat bizonygassák. Görcsösen hisznek még mindig a megtévesztés sikerében. Előre menekülnének.
De mitől is félnek ezek a szocialista pártvezetők, kormánytagok, diplomaták, véleményformálók? Európai támaszaik és itthoni kiváltságaik elvesztésétől félnek. Ezek a támaszok és kiváltságok kölcsönhatásban állnak egymással. Ha az egyik meginog, a másik is dől. A hazai szocialisták ennek a hatalmi alapzatnak a megtartásáért mindent feláldoznának. Korábban a megszerzéséért is feláldoztak mindent. Most majd persze erre is fény derül. Így bontakozhat ki egyébként a rendszerváltozás hiteles története.
Európa nyugati fele reménykedve és aggódva várta a keleti országok szabadulását a kommunista birodalom karmaiból. Az új demokráciák leendő politikai és szellemi erőit akkor még nem ismerhették. Ha gazdasági és szakmai befektetéseik védelmére biztosítékot kerestek, egyedül a létező hatalmi csoportokhoz folyamodhattak. Esetünkben az 1980-as évek hazai szocialista érdekcsoportjai maguk kínálkoztak erre a szerepre. Kapva kaptak az alkalmon, hogy kiváltságaikat új körülmények között új kapcsolatokkal megőrizhessék. A pillanatnyi alkuval mindkét fél jól járt.
Bizonyos hazai szocialista érdekcsoportok azonban nem elégedtek meg ennyivel. Minden addigi kiváltságuk átmentését tűzték ki célul. Tudták, hogy ezt a leendő többpártrendszer vetélkedő erőinek rovására érhetik el. Demokratikus módon erre nem mutatkozott esély. Jól felmérték azonban, hogy Nyugat-Európa eleve semlegesíteni szeretné a nemzeti függetlenségbe kapaszkodó ilyen-olyan fundamentalistákat, rasszistákat, idegengyűlölőket. Az 1980-as évek hazai szocialistái tehát erre játszottak. A keleti birodalom forrásainak elapadása után a nyugati tőkebefektetők bizalmáért amúgy is életre-halálra küzdöttek. Ezért minden árat megadtak.
Itthon és külföldön a politika, a diplomácia, a véleményformálás eszközeivel ők rendelkeztek. Kíméletlenül és gátlástalanul visszaéltek ezzel. Amikor megalakult az első magyar nyilvános független szellemi és mozgalmi műhely, a pártállam hatalmi csoportjai nyomban megtévesztő vészjeleket küldtek kifelé. Az MDF 1987. szeptemberi nyilatkozatát gyorsan szélsőségesen nacionalistának, antiszemitának, idegengyűlölőnek minősítették. Idézzük csak fel a lakiteleki program alapelvét: „Ezt a fórumot a résztvevők nyitottnak képzelik, egyszerre demokratikusnak és nemzeti szelleműnek.” A hatalomvágyó pártállami szocialista érdekcsoportok aztán a nemzeti szellemű kifejezésre építették egész megtévesztő stratégiájukat. A nemzeti szellemet határrevíziós, hungarista, fasiszta, Nyugat-ellenes törekvésekkel azonosították. Egyenes út vezetett az 1988-as Grósz-beszédben a „fehérterrortól” való félelemig, az 1990-es „keresztény kurzus” és az 1991-es „délszláv felfegyverzés” vádjáig és tovább.
Konzervatív és kereszténydemokrata oldalon 1987 óta napjainkig egyetlen szélsőséges politikai tett vagy kezdeményezés nem jelent meg. Szélsőségig fajult viszont a pártállami eredetű szocialista érdekcsoportok folyamatos megtévesztő vádaskodása. Bizonyító tényt persze erre nem találhattak, és nem találhatnak. A vádaskodás politikai és szellemi főszereplőinek hitelességéről pedig ne is beszéljünk. Csak a szándékuk kétségtelen.
Legutóbb a szocialista párt elnöke, illetve 1990 utáni első és második miniszterelnöke lépett színre. Megint a nemzet megosztásával vádolták a konzervatív és kereszténydemokrata oldal vezetőit és híveit. Ez a három szocialista politikus azonban sok elvtársával egyetemben a kommunista pártállam felső döntéshozó köreinek folytonosságát képviseli 1956–57 óta. Kik is vettek hát részt évtizedekig a nemzet megosztásában, szellemi és politikai önrendelkezésének erőszakos elfojtásában? Kikre is száll hát vissza a mai megosztottság eredetének felelőssége? Kiknek is kellene és illene hát a megtévesztő vádaskodás helyett félreállni a nemzeti megosztottság természetes gyógyulásának útjából? Válaszért forduljunk a tényekhez. A tények egyértelműen válaszolnak.
No és nem éppenséggel ezen tények európai nyilvánosságától félnek a hazai szocialisták? Nem ezért menekülnének most is előre? Kipróbált kényszerpálya számukra az ilyen előre menekülés. Európa azonban a kommunista birodalom bukásának tapasztalatai alapján most már új korszakot kezd, új útra tér, biztonságát új módon védi. Az Európai Unió államfői és kormányfői már 2001-ben kijelentették: „Európa az egyesülés küszöbén áll. Véglegesen lezárja ezzel történetének egyik legsötétebb korszakát, a megosztottságot.” Majd az Európai Parlament többségi ereje, az Európai Néppárt 2004 elején javaslatot tett az egykori kommunista pártállamok csatlakozásának politikai feltételére. Kiindulásuk az, hogy „A nácizmus veresége a második világháborúban lehetővé tette, hogy bűneit kivizsgálják és elítéljék, a bűnösöket bíróság elé állítsák. A kommunizmus összeomlott, de hasonló elítélés nem követte.” A javaslat következtetései Európa 1945–46 utáni megosztásának felelősségét és felelőseit érintik. A szálak ezen a ponton fonódnak össze.
Előre menekülni többé nem lehet és nem érdemes. A hazai szocialisták már hiába vádolják a konzervatív és kereszténydemokrata oldalt a nemzet megosztásával. Ezt a vádat a tények ellenük fordítják vissza. Ha pedig az érintett szocialista pártelnök, első és második miniszterelnök nemzeti egyetértést, összefogást, egységet, kalákát hirdet ország-világ előtt, legalább ne feledkezzen el a korábbi jogfosztottak és kirekesztettek jóvátételéről. Saját érdekcsoportjaik gazdasági és intézményi kiváltságának ellensúlyozásáról van szó. Ez a kiváltság a nemzet erőszakos megosztásából eredt, és napjainkban is a nemzet megosztását gerjeszti. Az önkorlátozás és az ellensúlyozási esély tényei ezen a téren valóban európai magatartást tanúsítanának.
Igen, nemzeti megosztottság és európaiság, megtévesztő vádaskodás és felelősség dolgában elérkezett a tisztázás ideje. Beszéljenek a tények. De hiszen ezek a tények már beszédbe is fogtak. Egyeseket ijeszt, másokat biztat ez a beszéd.

A szerző az MDF alapító tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.