„Egyetlen fringiával…”

Vigh Károly
2004. 03. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Hitler és Horthy találkozója 1944. március 18-án Klessheimben drámai módon zajlott le, és mivel a magyar uralkodói körök nem tudták elszánni magukat arra, hogy a náci haderővel szembeszálljanak, a német csapatok március 19-én elözönlötték az országot. Csak egy budai bérház IV. emeletén ütköztek a megszállók fegyveres ellenállásba: ott lakott Bajcsy-Zsilinszky Endre…
A demokratikus ellenzék vezéralakja utolsó parlamenti felszólalásában, a költségvetési vitában 1943. december 9-én kijelentette: „Tisztelt Ház! Nem kívánok jóslásokba bocsátkozni, de az az érzésem, hogy ez az utolsó megajánlási vita a magyar Országgyűlésben a mostani, második világháború alatt. Rettentő felelősség terhel itt valamennyiünket, nemcsak a kormányt és a kormánypártot, az ellenzéket is Magyarország megmentésének, jövője biztosításának, a történelmi Magyarország újjáépítésének nagy műve körül. Bennünket a világeseményekből legfőképpen az érdekel, mi lesz az úgynevezett kis nemzetekkel, főleg pedig: hogyan élhetjük a jövőben szabadon a magunk életét, s betölthetjük-e a magunk évezredes magyar hivatását itt, Európa szívében. Erős a hitem, hogy az emberiség új fejlődése az egyéni, népi, nemzeti szabadság és önkormányzat, a teljesebb szociális igazság, a mostaninál tisztultabb demokrácia, az úgynevezett kis népek nagyobb megbecsülése és nagyobb, főleg szellemi akciószabadsága, teljesebb önrendelkezése irányában halad. És a vajúdó történelem sodrában felvetődik a sorsdöntő kérdés enlelkiismeretünk előtt: hogyan illeszkedjék bele a magyarság, a magyar nemzet, a magyar állam a nemsokára megszülető világdemokrácia eszméi és intézményei keretébe.”
Kállay miniszterelnök – egyre kilátástalanabbá váló helyzetében – tárgyalásokat folytatott az ellenzék csoportjaival, hogy megnyerje őket politikájának. Február 10-e táján volt egy ilyen megbeszélés, amelyen a kisgazdapárt részéről Bajcsy-Zsilinszky, Tombor Jenő és Barankovics István vett részt. A tárgyalások nem vezettek eredményre, mert áthidalhatatlan szakadék tátongott Kállay és a Bajcsy-Zsilinszky-csoport helyzetelemzése és nézetei között. Ebből a beszélgetésből Zsilinszky levonta magára nézve a következtetéseket, és Kállayhoz írt levelében ezt így fogalmazta meg: „Legutóbbi beszélgetésünk során megerősödtem abban a meggyőződésemben, hogy nekem sokkal élesebben kell distanszíroznom magamat kormányod politikájától, mint ahogy eddig tettem. Nem magam, hanem az ország jövője érdekében.” Végül hangsúlyozta: „Ha Quisling-kormány jön, és még élek, fegyvert fogok ellene.”
Az 1944. esztendő sorsdöntő márciusi napjaiban is tudta, mi a teendő. Kállaynak küldött utolsó levelében figyelmeztetett a várható veszélyre: „Komoly és megbízható forrásból értesültem arról, katonai részről is megerősítették, hogy a közeli napokban súlyos megpróbáltatások szakadnak hazánkra: állítólag hat német hadosztály gyülekezik a nyugati határon azzal a céllal, hogy bevonuljon Budapestre és megszállja Magyarországot.” Bajcsy-Zsilinszky a fenyegetettséggel szemben két alternatívát látott, és ezt meg is írta Kállaynak: eltűrni vagy ellenállni. Ő a pillanatnyi katonai erőviszonyoktól függetlenül is az ellenállás mellett foglalt állást. Kállay a háború után írt emlékiratában részletesen foglalkozik a március 19. előtti napok eseményeivel, és kiemeli, hogy a megkérdezett politikusok közül egyedül Bajcsy-Zsilinszky javasolta a fegyveres ellenállást. „Sokan jöttek hozzám: Bethlen, Rassay, Kánya, Eszterházy Móric, Peyer, Chorin, Bajcsy-Zsilinszky, Stern Samu, a zsidó hitközösség elnöke és sokan mások. Mindegyik a maga vérmérsékletének megfelelően adott tanácsot. Bajcsy-Zsilinszky, aki magával hozta Kiss János nyugalmazott tábornokot, a legelszántabb ellenakciót és a munkásság felfegyverzését ajánlotta.”
Horthy, Kállay és az uralkodói körök nem tudták elszánni magukat arra, hogy az országot elözönlő náci haderővel szemben a néptömegekre is támaszkodó nemzeti felkelés élére álljanak. Inkább választották a dicstelen utat: a kapitulációt Hitler előtt. Ezzel szemben Bajcsy-Zsilinszky március 18-án bejelentette magát Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszterhez, mert nyugtalanították a német megszállás előkészületeiről szárnyra kapott hírek. Este pedig vacsora utáni feketére volt meghíva Somogyi Béla közjegyzőhöz. Kívüle ott volt még Kádár Gyula ezredes, a Vezérkari Főnökség 2. osztályának a vezetője, Sajgó Győző orvos tábornok és mások. Bajcsy-Zsilinszky kikérte Kádár ezredes szakvéleményét a katonai ellenállás lehetőségeiről. A vezérkari főnökség második osztálya vezetőjének válasza lesújtó volt, mert bizonyította, hogy egyrészt nincs megfelelő erejű honi magyar hadsereg, másrészt a parancsnokok úgysem harcolnának a németek ellen. Kádár szerint a német megszállás elhárítására az előkészületeket már sokkal korábban meg kellett volna tenni. Bajcsy-Zsilinszky tehetetlen dühvel fogadta az ezredes közléseit, kijelentve a társaság előtt, hogy ő személy szerint az ellenállást fogja választani.
Éjszaka három órakor ért haza erről az összejövetelről. Másnap reggel kilenc óra tájban egy civil ruhás rendőr három SS-legény kíséretében csengetett be lakása ajtaján. Miután nem bocsátotta be őket, később ismét csengettek. Közben Bajcsy-Zsilinszky feltárcsázta Éliássy rendőrfőkapitányt, de csak egy rendőr tanácsossal tudott beszélni. Kérte: jelentse főnökének, hogy a németek rátörtek, és ezért védelmet kér. A tanácsos közölte vele: a németek őket is megszállták. Közben erősödött a dörömbölés, telefonon pedig Paragi kereste Zsilinszkyt, és felszólította, hogy meneküljön.
A helyzetet áttekintve, Bajcsy-Zsilinszky a szekrényből elővette belga gyártmányú browningját, amelyhez – mint országgyűlési képviselőnek – fegyverviselési engedélye volt, és csőre töltötte. Mire mindez lezajlott, az ajtó nagyot reccsent, lövések hallatszottak: a németeknek sikerült kilőniük a zárat, és behatoltak a külső szobába. Miután Zsilinszky kilőtte a pisztolyát, az SS-ek géppisztolysorozattal válaszoltak. Bajcsy-Zsilinszky bemondta sokkos állapotba jutott élettársának a találatokat, amelyeket ő kapott: „Egy haslövés… egy váll-lövés…” Végül eldőlt az egyenlőtlen harc, Zsilinszky az utolsó golyót is kilőve, pisztolyát kidobta a külső szobába. Erre a németek rárohantak a több sebből vérző emberre, kezeit hátrakötözték és elvezették. Mielőtt belökték volna az autóba, a közben odasereglett emberek felé kiáltotta: „Éljen a független és szabad Magyarország!” Amikor később, március 25-én levelet csempészhetett ki Bende Máriának, így írt megpróbáltatásairól: „Ahogy én hétfőre virradó éjszaka fapadon a főkapitányság cellájában feküdtem másfél napig, fájdalmas sebeimmel, még orvost sem engedtek hozzám. A németek nem nyúltak hozzám, csak irtózatosan szidtak és fenyegettek…”
Lőtt sebei miatt a rendőrség budapesti főkapitányságára szállították. Zsilinszky a rabkórházba kerülve megfelelő kezelést kapott, de különösen a haslövés gyógyult nehezen, és többször volt szükség a lőcsatorna szondázására, hogy a genny megfelelően kiürüljön. Még április 17-én is 38,2-re ment fel a láza. Mindezek ellenére a börtönben is bátran viselkedett. Rabtársától – Barcs Sándortól – tudjuk, hogy egy alkalommal, amikor egy valóságos Obersturmbannführer látogatta meg a cellákat, Barcsnak kellett eldarálnia a jelentést. Amikor az árjáknak fel kellett tartaniok a kezüket, Bajcsy-Zsilinszky nem tette a kezét a magasba. Természetesen a zsidókhoz sem jelentkezett. Midőn ezért felelősségre vonták, kijelentette: „Én ugyanis turáni vagyok és nem árja.”
Bajcsy-Zsilinszky kétszázhat napot töltött a rabkórházban és a börtönben, ott is figyelemmel kísérte a külvilág eseményeit, hazája sorsát.
Börtönleveleiből megismerhetjük Magyarország történetének eme sorsdöntő hónapjaiban Bajcsy-Zsilinszky Endre egyéniségét, feddhetetlen erkölcsi-politikai magatartását, nézeteit és – nem utolsósorban – élettársához fűződő tiszta érzelmeit. A levelek nélkül nehezen tudnánk rekonstruálni a Szent János téri „csata” részleteit, a több mint fél éves fogság körülményeit, az átélt szenvedéseket, véleményét az eseményekről, küzdőtársairól, s ami őt oly sokat foglalkoztatta: a magyar jövőről.
Amikor a megszálló hatóságok 1944. október 11-én átadták a Lakatos-kormánynak, a Magyar Nemzeti Felszabadítási Bizottság élén vállalt szerepe következtében előbb a Margit körúti fogházba került, hogy végül a Szálasi-rezsim 1944 karácsony vigíliáján bitófán vessen véget hősi életének.

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.