Erőltetett privatizáció és cselekvésképtelenség

Petz Ernõ
2004. 03. 16. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuncze Gábor már irritálóan sokadszor jelenti ki, hogy magánkézbe kell adni a még meglévő állami vagyont, a privatizációnak kellően átgondolva folytatódnia kell. Az állam a legrosszabb gazda, ezért az alapfeladatokat ellátó szervezeteken kívül minden állami céget magánosítani kell.
A rögeszmék a nemzetet tragikus helyzetbe sodorhatják, ha vallóik vezető politikusok. Az utóbbi rögeszmével kapcsolatban kell megszólalnom, kicsit a szakmámat, az energetikát is érintve.
Kuncze Gábor szeret nagyokat mondani, akkor is, ha szakmai ismeretei kijelentéseit nem támasztják alá. Most is sokadszor tette ezt. Ő egyszerűen megragadt a neoliberális közgazdasági doktrína alapfrázisainál, ezeket hajtogatja. Olvasni viszont nem szeret. Minden bizonnyal nem olvasta Korten, Samuelson, Gray, Huntington, Martin és Schumann, valamint Stiglitz könyveit. Vagy a magyar szerzők hasonló témájú könyveit, amelyeket Kuncze valószínűleg nem is hajlandó a kezébe venni. Pedig érdemes lenne, mert e könyvek kissé árnyaltabban foglalkoznak korunk nagy gazdasági kihívásaival, többek között a neoliberális közgazdaságtani ideológia három elemi csapásával: a deregulációval, a privatizációval és a liberalizációval, valamint ezek ma már mérhető következményeivel. S mindezekkel kapcsolatban az állami szerepvállalás fontosságával. Ezek tükrében Kuncze úr álláspontja – finoman szólva – egy kicsit elavult.
„Az állam rossz tulajdonos.” Igaza van Kuncze Gábornak. A rossz állam valóban rossz tulajdonos. A jó állam viszont jó tulajdonos. Mert vannak jó államok, és vannak rossz államok. A jó államok arról ismerhetők fel, hogy a közjót szolgálják. A magyar állam a szocializmus hosszúra nyúlt évtizedeiben rossz állam és rossz tulajdonos volt, mert ideológiai alapon az állampolgárait megfosztotta demokratikus jogaiktól és gazdasági felemelkedésüktől. De sajnálatos módon a rendszerváltozás keserves éveiben is kijutott nekünk a rossz államból. Mert milyen állam az, amely éppen az említett neoliberális ideológiát kritikátlanul elfogadva kiárusítja az országot, ezen belül még a stratégiai ágazatokat is, amilyen az energetika. Maradjunk akkor egy kicsit az energetikánál.
Egész életemben az energetika területén dolgoztam, többek között csaknem húsz évig az energetika műszaki-gazdaságossági kérdéseit is oktattam. Tudományos alapon könnyen bizonyítható, hogy az energetikában, és különösen a villamosenergia-szolgáltatás teljes vertikumában (termelés, szállítás, elosztás), speciális adottságai miatt a legkisebb költségű (s nem a legnagyobb profitú) szolgáltatás csak a létesítésre és üzemeltetésre egyaránt kiterjedő rendszerszintű mérnöki szemlélettel és rendszerszintű optimalizációval biztosítható, amelynek lehetőségét a privatizáció és a liberalizáció teljesen szétveri. A következmények ma már nyilvánvalók. De a rögeszméket még az olyan tények sem befolyásolják, mint a kaliforniai szindróma, az Enron-megabotrány, a sötétségbe boruló New York és Olaszország, a hazai, köbméterenként 50 forintos gázár és a kilowattóránként 30 forintos villanyár. Utóbbiak természetesen jelentős profitot biztosítanak a külföldi befektetőknek.
Kuncze Gábor mégis folytatni akarja a privatizációt. Vajon az általa rossz gazdának deklarált állam a privatizációs bevételeknek majd jó gazdája lesz? Vagy azokat is eltapsikolják, míg végül már nem lesz se bankunk, se energetikánk, se termőföldünk, se pénzünk, csak marad a teljes kiszolgáltatottságunk, még a közszolgáltatások területén is, amilyen a lakosság energiaellátása.
Ha ilyen rögeszmésen hisz a magánosításban a nemzet vagyonát illetően, akkor mutasson személyes példát, és értékesítse a saját házát is egy külföldi befektetőnek – Horn Gyulának mint fő privatizátornak is ezt üzenem –, hogy megtapasztalhassák: milyen bérlőként élni a saját házukban. Mert így vagyunk lassan a saját hazánkkal. 1994 végén, amikor a politikai fűnyírás miatt felmentettek a paksi atomerőmű vezérigazgatói szolgálatából, ő belügyminiszterként indoklásként azt hozta fel, hogy a jövőben előtérbe kell helyezni a biztonsági kérdéseket. Pedig az atomerőmű éppen 1994-ben érte el addigi üzeme során a legjobb eredményeket, és a biztonságnövelő intézkedések stratégiáját is akkor indítottuk el. S aztán hová jutott a biztonsági kérdések előtérbe helyezése? A 2003. április 10-én bekövetkezett tragikusan súlyos üzemzavarig, amelynek 1995-ig visszanyúló előzményeiről részletes elemzést készítettem, többek között éppen a politika szerepéről és felelősségéről (Paksi szindróma, Kapu, 2003. VI–VII.). A politikai hatalom a mai napig késlekedik a felelősségéhez mért intézkedések meghozatalával, ami – mint a hazai atomenergetikáért szakmai felelősséget érző szakembert – annak a súlyos következtetésnek a levonására késztet, hogy a hazai politikai kultúra alkalmatlanná vált egy atomerőmű felelős üzemeltetésére.
Itt az ideje annak, hogy olyan cselekvőképes és cselekvő politikusok vegyék át az ország irányítását, akik képesek Magyarországon a jó és felelős államot megvalósítani.

A szerző címzetes egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.