Könyörtelen bánásmód a kárpátaljai magyarokkal

Kaszás Péter
2004. 03. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége (KMKSZ) nagyszőlősi járási szervezetének legutóbbi közgyűlésén Milován Jolán járási elnök rendkívüli hírt közölt. Az elnök asszony a KMKSZ, valamint a történelmi egyházak szerepét méltatva elmondta, hogy a járásban – Kárpátalján egyedülálló módon – többen vallják magukat magyarnak ma, mint tizenöt évvel ezelőtt. Vagyis van egy vidék, ahol a számarányában gyenge (az ötvenmilliós Ukrajnában 150 ezer magyar él), s mind anyagilag, mind politikailag a legkilátástalanabb körülmények közt élő határon túli magyar közösség még képes gyarapodni. Ráadásul egy olyan országban – Ukrajnában –, ahol a demokrácia szintjét mi sem jelzi jobban, minthogy a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának ratifikálása alkalmával olyan alacsony szinten szabták meg a vállalásokat, hogy azok még az érvényben lévő ukrán törvényekhez képest is visszalépést jelentenek.
Hogy a nagyszőlősi járásban a magyarság gyarapodása a KMKSZ munkájának nagymértékben köszönhető, nyilvánvaló. Minden bizonnyal ez, valamint a 90 ezer magyarigazolvány kiosztásáért való köszönet fogalmazhatódott meg a magyar kormány döntésében is, amikor a státusirodák üzemeltetését elvette a Kovács Miklós vezette szervezettől, és átadta – az Egyesített Ukrán Szociáldemokrata Párt fiókszervezeteként működő – Ukrajnai Magyarok Demokratikus Szövetségének (UMDSZ). Egy olyan szervezetnek, melynek korábbi elnöke (Tóth Mihály) a 2002 nyarán tartott Magyar Állandó Értekezleten kijelentette: ideje volna megszüntetni a státusirodákat. Medgyessyék ezután még jónak látták, ha felszámolják az Illyés Közalapítvány korábbi alkuratóriumi rendszerét, s az oktatási-nevelési támogatás lebonyolítását közvetlenül az ukrán állam hatáskörébe irányítják. Mindebből persze fakadnak furcsaságok: az UMDSZ – az új lebonyolító – által kijelölt hivatalnokok például gyakran felülbírálják az Illyés Közalapítvány korábbi döntéseit, és önhatalmúlag visszautasítják a korábban már pozitívan elbírált pályázatok kifizetését. A 2002-es támogatások kifizetése késik. A 2003-as évre pedig még pályázatot sem hirdettek.
De így is kell csinálni. Ilyen bánásmódot érdemel a legelesettebb, legkiszolgáltatottabb, legrászorultabb határon túli magyar közösség. A Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének pedig felelnie kell bűneiért: a nagyszőlősi magyarság gyarapodásától a kiosztott magyarigazolványok zavaróan magas számáig, mindenért (Kárpátalján csaknem minden „másfeledik” magyarra esik egy nemzeti okmány). Tehát eddig, és ne tovább.
A KMKSZ elleni támadások persze nem csak a nyílt politikai pályán folynak. Kitartó ostromot folytat a szervezet – és különösen annak elnöke – ellen a sajtó, pontosabban a Kárpáti Igaz Szó is. Mely lap objektív hangvételét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a főszerkesztő, Kőszeghy Elemér – a pártállami időket idézve – teljesen véletlenül: az UMDSZ alelnöke. Csak hogy kerek legyen a világ.
De nem kisebb érdekességnek számít az sem, hogy a KMKSZ ellenszervezeteként ismert párt jelenlegi elnökének, Gajdos Istvánnak – akinek személyes honlapját legalább a portré megtekintése erejéig mindenképpen érdemes felkeresni – 2002-es, Kovács Miklóssal szemben folytatott parlamenti választási kampányához nem más nyújtott támogatást, mint Kádár minisztere, a szociáldemokrata Kapolyi László, akinek régi és szoros üzleti kapcsolatai vannak Ukrajnában. Kapolyi – állítólag – erőművet szándékozott építeni Beregszász mellett.
Ezek a megbízható magyar szocik. Akik fülsiketítő visításba kezdenek, ha Tőkés László próbálja megbontani az erdélyi magyar érdekképviselet egységét, de rögvest ott teremnek, ha egy már meglévő, csak éppen a nemzet számára hatékonyan működő struktúrával szemben lehet kártékonykodni. Arról nem is beszélve, hogy miközben idehaza ideológiai eszmerendszerként hirdetik az európaiságot, Ukrajnában – a Nyugaton elfogadott Viktor Juscsenko vezette jobbközéppel szemben – éppen azt a kormányon lévő, a Szocialista Internacionálé által kiközösített posztkommunista szociáldemokrata pártot támogatják, melynek Nyugat-ellenes retorikája közismert. Márpedig, a minden valószínűség szerint Juscsenko és Janukovics között lezajló közelgő elnökválasztás, kétséget kizáróan, nemzetközi szempontból is sorsdöntő lesz. Ha a kárpátaljai magyarság nemzeti érdekképviseletéről nem is, erről mindenképpen felelősséggel gondolkodhatnának Medgyessyék.

A szerző egyetemi hallgató, közíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.