Kritikus ponton a mezőgazdaság helyzete

Gajda Pál
2004. 03. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Föld 6,5 milliárdos népességéből 600 millió ember éhezik, a fizetőképes fogyasztás csökkenése következtében Európában mezőgazdasági túltermelési válság alakult ki. Nem először és talán nem is utoljára. 1870-től 1895-ig és 1928–1939 között is volt két nagy agrárválság. Az USA-ban az 1920-as és az 1950-es években is. Az Európai Unió a mezőgazdasági túltermelési válságot termelési kvótákkal igyekszik megelőzni. Így például hiába kértük az Európai Uniótól, hogy évente 2,8 milliárd liter tejet termelhessünk, még kétmilliárd liter termelését sem engedélyezték.
Hazánkban a tejtermelés korábban is elmaradt az európai élvonaltól. 1960-ban Franciaország 22, az NSZK 19, Lengyelország és Nagy-Britannia 12-12 milliárd litert termelt, amíg Magyarország 1,9 milliárdot. 1990-re 2,7 milliárd literre nőtt a tejtermelés hazánkban. Az értékesítési nehézségek következtében azonban a termelés 2000-re kétmilliárd literre csökkent. Exportra csak 300 millió liter tej kerül. Elmúltak azok az idők, amikor a muzsik elfogyasztotta a magyar tejet, tejszínt, vajat, túrót, sajtot, tejfölt, joghurtot, kefirt, tejport. A belföldi tejfogyasztás 170 liter/fő, szemben az uniós 300 liter/fős fogyasztással.
Tudtuk, hogy a tejkvótánál a termelési volument veszik alapul, ezért kellett volna 2001-ben a 2,8 milliárd literes termelést megcélozni. Talán az iskolatej-akció országos kiterjesztésével és a 4,70 forint/liter állami támogatás duplájára emelésével sikerült volna, ha nem is elérni, de legalább megközelíteni. Egyébként a hazai tejtermelésünk 85 százalékát 1500-1600 gazdaság adja, a 15 százalékot pedig több mint 24 ezer kisgazdaság állítja elő. Utóbbiak helyzete egyre nehezebb, mivel a kisebb falvakban néhány tehén miatt a felvásárlónak nem éri meg a tej összegyűjtéséhez tejcsarnokot fenntartani, és azt a feldolgozóhoz szállítani. A jelenleg megtermelt tej 30 százalékára nincs kereslet. A teljesen felesleges import megszüntetése esetén ez 20 százalékra csökkenne, ami a gyenge minőségű tej részaránya. A túltermelést a felvásárlók nyerészkedésre igyekeznek felhasználni. A 80 forint/liter önköltségű tejért 60 forint/liter felvásárlási árat kínálnak a termelőknek. Nem ártana az FVM által kinevezett független szakértőknek kivizsgálniuk, hogy a 162 forint/liter bolti tejárból – legalábbis irányárként – hány forint jusson a termelőnek, hány a feldolgozónak és mennyi a kereskedőnek. A jelenlegi jövedelmezőség mellett Nostradamus nem nagy jövőt jósolna a magyar tejtermelésnek. Már a Németh-kormány ösztönözte a tehenek levágását, tízezer forintot fizetett minden levágott tehén után. Mivel a piac könyörtelen, hosszabb távon csak a termelésben nagyon profik fognak talpon maradni.
Az Európai Unió szűkmarkú volt velünk a húsmarhakvóta vonatkozásában is: 200 ezer darabos húsmarhakvótát kértünk, de csak 94 600 darabot kaptunk. A tej- és húsmarhaágazat államilag támogatható a 2004-es csatlakozás után is. Ezzel szemben 2004-től nem támogatható a sertés- és a baromfiágazat. Ez a két ágazat a versenyszektorba tartozik, és itt nincs kvótaszabályozás.
Sajnálatos, hogy a közvetlen kifizetések kezdő mértéke csak 25 százalék, és csak hat év után kapja meg – fokozatos évenkénti emelésekkel – azt a támogatást a magyar mezőgazdaság, amelyet a jelenlegi tagok már megkapnak. Ezért a hatéves átmeneti időszakra nemzeti stratégiát kell – kellene – kidolgozni, hogy a magyar mezőgazdaság ne rokkanjon bele az uniós csatlakozásba. Az Európai Unió költségvetésének majdnem 45 százalékát a mezőgazdaság támogatására fordítják. Ez 2004-ben 42 760 millió euró. Az EU költségvetésének vannak nettó befizetői, jelenleg tizenegy ország, élen Magyarországgal, és van négy felvevő ország. A befizetési kötelezettség a bruttó hazai jövedelem 1,24 százalékát nem haladhatja meg. Jelenleg 0,98 százaléknál tartanak. Ebből kap a négy nettó felvevő ország. A felvevők nem nagyon lelkesednek, hogy 2004. május 1-jétől további országok tartják majd a kalapjukat.
A magyar agrárválságnak több tényezője is van. Az egyik az 1992-es földreformmal kapcsolatos, amely alapján az ország 5,8 millió hektáros termőföldjén 2,7 millió tulajdonos osztozik. Így a termelők zömének nincs földtulajdona, a jövedelmezőség terhére földbérleti díjat kell fizetnie. Az agrárválsághoz hozzájárult az agrárolló is. Mint ismeretes, ez azt jelenti, a mezőgazdasági termeléshez szükséges iparcikkek (gépek, alkatrészek, üzemanyag, műtrágya, növényvédő szer stb.) árai sokkal jobban emelkednek, mint a mezőgazdasági termékeké.
A versenyhelyzetünket rontja az is, hogy az Európai Unió 50 százalékos ártámogatást ad a gazdáknak, mi pedig csak nyolc százalékot. Az állami agrártámogatás 1990 óta elmarad az 1986–1990 évi átlagos támogatástól. Például 2001-ben 156 milliárd forint volt, amely reálértékben az 1986–90 közötti évi támogatásnak csak a 30 százalékát tette ki. Napjainkban az önellátó és árutermelést csak másodlagosan folytató parasztsággal szemben zömmel árutermelő mezőgazdasági vállalkozók vannak. Ráadásul főként csak egy-egy ágazattal foglalkoznak. Sokan a takarmányt is pénzért veszik. Az egyik csak tehenet, a másik csak sertést tart, libát vagy pulykát nevel. Ezért azután a felvásárló likviditási problémája miatt termelők százai jutnak kilátástalan helyzetbe. A felvásárló ugyanis csak utólag fizet, hacsak csődöt nem jelent.
Az APEH szerint a növénytermesztésben 15 százalékos, az állattenyésztésben hatszázalékos nyereség érhető el. Ehhez azonban optimális körülmények szükségesek. A 2003-as aszály a növénytermesztésben 40 százalékos terméskiesést okozott. Ezzel növekedtek a takarmányárak és az állattenyésztők önköltsége, így jelenleg minden hízott disznóra hétezer forintot fizet rá a termelő.
Az 1985-ben kezdődött agrárválság 2004-ben kritikus szakaszához érkezett. Egyre kétségtelenebb, hogy a magyar parasztság a 2006-os választáson melyik pártot fogja támogatni.

A szerző agrártörténész, ny. mezőgazdasági szövetkezeti jogtanácsos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.