Madrid, Budapest és a Szövetség

Gorka Sebestyén
2004. 03. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madridban az általános választásokra készültek, amikor három pályaudvaron tíz robbanás rázta meg a várost: egy hatalmas, összehangolt támadás, amely eddig kétszáz embert megölt és több mint ezret megsebesített. Ez a támadás a modern kor legsúlyosabb, nem valamely állam által elkövetett terrortámadása Európában.
Bár a spanyol hatóságok szinte azonnal a baszk szeparatista szervezetet, az ETA-t (Euzkadi Ta Askatasuna – Baszk Haza és Szabadság) gyanúsították a mészárlással, az ezzel kapcsolatos információk kezdettől fogva ellentmondásosak voltak. A közvetlenül a választások előtti napokra történt időzítés hazai elkövetőt sejtetett, más tekintetben azonban a robbantások nehezen köthetők az ETA gyakorlatához. Az ETA többnyire előre figyelmeztetett a robbantások előtt. Bár civilek is szolgáltak célpontul (1987-ben egy bevásárlóközpontban történt robbantáskor 21 civil halt meg), a szervezet inkább a csendőrség, a rendőrség tagjai és más fontos személyek ellen követ el merényleteket.
Ha figyelembe vesszük, hogy a szeparatista ETA erőszakhulláma az elmúlt 35 évben összesen nyolcszáz ember életét követelte, tavaly pedig „mindöszsze” három gyilkosságot követtek el, a madridi támadás a szervezet gyilkolási hajlamának példa nélküli növekedését jelentené. Az ETA-hoz legközelebb álló radikális baszk párt vezetője is visszautasította ezt a gyanút. De még az egyszerű emberek számára is elég nyilvánvaló, hogy egy ilyen támadás kitervelése visszájára sülne el az ETA számára, hiszen egy országos tiltakozó hullám a kormányt és a hatóságokat igazolná, melyek minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnának a szeparatista szervezet megsemmisítésére.
Az ETA-n belüli szakadár csoportokról és más feltételezésekről szóló hírek ellenére napról napra világosabb, hogy a támadást szélsőséges, Oszama bin Laden al-Kaidájával feltehetően szövetséges muzulmánok hajtották végre. Maga a támadás módja a korábbi, összehangolt robbantásokkal járó al-Kaida-támadások jellegzetességeit mutatja, s ugyanígy azok kegyetlensége is. Bár a támadás utáni letartóztatások és egyértelmű bizonyítékok alátámasztják ezt az elképzelést, az első, a felelősséget magára vállaló, londoni arab nyelvű újságnak küldött levél több okból kifolyólag nem az al-Kaidára jellemző.
Az eset kapcsán számos kérdést kell feltennünk: miért Spanyolország? Ki lesz a következő? Az iraki megszállásban részt vevő, NATO-tag Magyarország megtesz-e mindent biztonsága érdekében?
Az Aznar-kormány Bush elnök afganisztáni és iraki terrorizmus elleni háborújának egyik legeltökéltebb támogatója volt, ők szerkesztették a Bush elnök politikáját támogató híres nyolcak levelét, melyet Medgyessy Péter is aláírt. Továbbá, jóllehet az al-Kaida számára az Egyesült Államok után Nagy-Britannia a legvonzóbb célpont, ezt mégis nehezebb megtámadni, mivel az ország nem tagja az EU schengeni egyezményének, és a brit hatóságok az utóbbi időben sikerrel oszlattak fel és tartóztattak le számos iszlámista csoportot.
Látnunk kell, hogy ez a támadás vízválasztó a politikai erőszak történetében. Az al-Kaida sok áldozatot követelő terrorizmusa ezzel amerikai célpontokról európaiakra terjedt át. Bár a csoport az egész nyugati civilizáció ellen hirdetett dzsihádot, március 11-ig szinte kizárólag amerikai érdekeltségekre koncentrált. Ez most megváltozott, és be kell látnunk, hogy Oszama bin Ladennek nem csak Spanyolország a célpontja. Az iraki és afganisztáni akciókban részt vevő más országok is számításba jöhetnek (számításba jöttek?), például Lengyelország, Ausztrália vagy Románia. Még a beavatkozást hangosan ellenző országok, Németország és Franciaország sincsenek biztonságban az ott élő nagy számú muzulmán/arab emigráns miatt. Egy bármelyik országban elkövetett, sok áldozattal járó támadás elmérgesíthetné a többség és a kisebbség viszonyát – különösen olyan döntések után, mint a fejkendőviselet megtiltása Franciaországban –, és így Oszama bin Laden kezére játszanának egy civilizációk közti háborúval.
Országunk tekintetében a veszély felmérése árnyaltabb kell, hogy legyen. Magyarország egy viszonylag homogén ország. Az arab lakosok száma igen alacsony, és bár vannak köztük gyanús csoportok, melyek – legalábbis – szimpatizálnak más, külföldi szélsőséges csoportokkal, többségüket ismeri a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), és szükség esetén megfigyelés alatt tartja őket. Ugyanakkor Magyarország azzal, hogy a kormány döntése lehetővé tette iraki harcosok kiképzését Taszáron, és azzal, hogy 300 főnyi magyar kontingens állomásozik Irakban, az Amerika-párti koalícióba sorolta magát. Ezért meggondolatlan a honvédelmi miniszter és a miniszterelnök múlt heti nyilatkozata, miszerint Madrid után egyetlen magyar sincs nagyobb veszélyben. E nyilatkozatok ellentmondanak annak, hogy a Nemzeti Védelmi Tanács úgy döntött, fokozott biztonsági lépéseket tesz a támadás után, s megerősítette rendőri jelenlétét a potenciális célpontoknál és azok környékén. A politikusoknak tudniuk kéne, hogy a szavak és tettek közti ellentét megbocsátható a politika számos területén, de nem a nemzetbiztonságban.
A sok áldozatot követelő terrorizmus megjelenése kontinensünkön határozottan nagyobb veszélybe sodorta Magyarországot. Számos okból kifolyólag (az ország kis mérete, megfelelő szimbolikus célpontok hiánya) szerencsére nem mi állunk a veszélyeztetettek listájának élén. Ugyanakkor lépéseket kellene tennünk annak érdekében, hogy nehezen megtámadható célpont legyünk, és a lépések okát világosan meg kell osztani az ország polgáraival.
Történetileg meglehetősen ironikus, hogy Magyarország potenciális célpontja lehet egy olyan csoportnak, mint az al-Kaida. Ma már tudjuk, hogy a hidegháború kommunista diktatúrája idején a Kádár-rendszer aktívan támogatta a marxista arab csoportokat. Nemcsak menedéket adott olyan tömeggyilkosoknak, mint Carlos, de társait az akkori néphadsereg képezte ki. Talán ideje lenne felfedni azokat a tiszteket, akik felelősek ezért. Bár nagy ideológiai különbség van Carlos és Oszama bin Laden között, ki lenne alkalmasabb egy terrorista elfogására, mint az, aki kiképzett egy terroristát? Ne feledjük: a mai kormánytagok többsége valószínűleg teljesen elfelejtené azt, hogy részesei voltak egy rendszernek, mely olyan gyilkosokat támogatott, akiknek NATO-tagállamok és az Egyesült Államok voltak a célpontjai, és akik olyan katonákat és civileket öltek meg, akiket ma már a szövetségeseiknek hívnak.

A szerző a Fejlődő Demokrácia és Nemzetközi Biztonsági Intézet igazgatója

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.