Az agrárium válsága, avagy egy pártállami örökség

Tamáska Péter
2004. 04. 26. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeztet az unióba való belépés következményeitől való páni félelem a húszas évek elejének a félelmeire, amelyek a pénzromlást kísérték. A korona elértéktelenedésekor az egész magyar nép nap nap után csak azt leste, hogy a svájci tőzsde hogyan jegyzi pénzünket. A Zürich név fogalommá vált, s valami távoli, misztikus ellenőrző hatalmasságot jelentett a a magyarok szemében. Ma ez a hatalmasság számunkra Brüsszel. Pedig mostani bajaink gyökerét nem az ottani politikacsinálók tetteiben kell keresni. A gyökerek az állampárti időkbe nyúlnak vissza.
Több mint húsz éve az MSZMP első számú gazdaságpolitikusa, Havasi Ferenc a KB-üléseken már beszámolt a magyar gazdaság csődjéről. Az Országos Tervhivatal elnöke, Hoós János az 1989-es válságtanácskozásokon már nem is rejtette véka alá sem az óriási adósságállományt, sem az inflációt, sem pedig a vészesen növekvő munkanélküliséget. A börtönök dugig voltak, s a munkásszállások kezdődő felszámolása nyomán tömegével jelentek meg a csövesek a főváros utcáin. A felnőtt bűnelkövetők száma tíz év alatt a felével, a gyerekkorúaké és a 14–18 éves korosztályhoz tartozóké 90 százalékkal emelkedett. Ami pedig a kádári időkben a társadalmi egyensúly hol kimondott, hol kimondatlan biztosítéka volt, a mezőgazdaság romokban hevert.
A Havasi-féle kivárásos gazdaságpolitika bukása utáni új, a változtatásokért felelős KB-titkár, Iványi Pál arról beszélt a mezőgazdaság kapcsán, hogy „az 1988. évi nyereségtömeg összege folyó áron még eléri az 1980-as évét, de reálértéke annak már csak a felét teszi ki… Általános a tőkeszegénység, elavult a technika. Miközben a rövid lejáratú mezőgazdasági hitelek kamata az 1980–81. évi tíz százalékról 1988-ban tizenhét-tizennyolc százalékra nőtt, addig az alaptevékenység jövedelmezősége tizenkettőről öt százalékra csökkent.” A második világháborúban Kállay Miklós miniszterelnök még Hitlert is megzsarolhatta a gabonaszállítások leállításával, az 1946-os kelet-európai éhínség idején pedig a vesztes Magyarország már gabonát szállított a győztesek éhségzónáiba. Az állampárti rendszer bukásakor, amikor a párt támogatásával a spontán privatizáció tágra nyitotta a kapukat a zöldbárók mohósága előtt, a mezőgazdaság vonata végképp kisiklott. Később a kárpótlási jegyekkel űzött spekuláció pedig még csak tetézte a bajt. A párt támogatásával létrejött agrárreform-mozgalom, amely a KB-jegyzőkönyvek tanúsága szerint a mezőgazdasági nagyüzemek védelmében jött létre, Janus-arcú volt. Mint Iványi Pál megjegyezte, az MSZMP létrehozta reformkörök tagjai közül sokan vélték úgy, hogy a párt még a nagyüzemek mellett sem állt ki következetesen. Minden hangosabb szó, amely az igazságosabb földmegoszlás, a javak jobb elosztása, a tűrhetőbb élet után kiáltott, a szakemberek körében dilettantizmusnak számított.
Ekkor már egyértelmű volt, hogy a Németh Miklóst támogató nagy gazdasági és pénzügyi szervezetek oligarchái a politikai hatalomnál is nagyobb befolyásra tettek szert.
A döntési folyamatokban drákói keménységgel vitték át akaratukat a Központi Bizottságban, miközben a vagyonátmentés kérdésében stratégiai szövetségre léptek lobbistáik révén a szakszervezetek és az agrárium fiatal menedzsereivel s a médiumok komprádor értelmiségével. A lelkes visszatérést, a magyar falvak második nagy felvirágzását az ezredfordulóra tették, azaz jó egy évtizedre taksálták a mezőgazdaság talpra állításához szükséges időt. Tévedtek.
Ma nagyobb az államháztartás és a mezőgazdaság válsága, mint a rendszerváltás kezdetén volt. A baj nagyságát a polgári kormányok sem ismerték fel. Mindkét polgári kormány beleesett abba a hibába, hogy a megoldást átengedte a kisgazdáknak, akikről csak az utókor boncjegyzőkönyvéből lehet majd megtudni, miben is „pusztultak” el. Ami a szocialistákat illeti, ők nem változtak, csak finomodtak eszközeikben: pénzügyi és jogi erőszakkal tépik szét a falusi Magyarország békéjét.
Érdemes újraolvasni a Magyar Országos Levéltárnak az MSZMP KB 1989-es jegyzőkönyveinek lábjegyzetekkel és magyarázatokkal bőségesen ellátott kötetét. Többet ér, mint bármelyik, a mezőgazdaság helyzetéről azóta megjelentetett szocialista pártprogram.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.