A jobboldal dilemmája

Tihanyi Örs
2004. 05. 30. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hosszú ideje tapasztalhatjuk, hogy egyes politikusok és elemzők a Magyarországra leselkedő veszélyek taglalása során kitüntetett helyen említik a kétpártrendszert. Ennek az ellenzői egyetlen dologban tévednek: amikor azt állítják, hogy a politikai erőviszonyok eltorzulásáért a Fidesz vezetőit terheli a felelősség. Nem a nagyobbik ellenzéki párt szövetségi politikája a legfőbb okozója a kétpártosodás és a proporz-rendszer esetleges magyarországi kialakulásának, hanem az az MSZP, amely már tizennégy éve monopolizálja a baloldali térfelet, megfojtva minden olyan kezdeményezést, amely ellentétben áll a hivatalos MSZP-vezérkar törekvéseivel.

Önpusztító viaskodás

1990-ben öt olyan párt került be az első szabadon választott Országgyűlésbe, amelyik rendszerváltó erőként határozta meg önmagát, a polgári társadalmat tűzve ki céljául. Az SZDSZ és a Fidesz liberális ideológiával lépett fel, az MDF integratív gyűjtőpártként szinte valamennyi jobboldali irányzatot felvonultatta, míg a kisgazdák és a kereszténydemokraták történelmi pártként a konzervativizmus alapjain álltak. Az MSZP akkor még a helyét keresgélte. Mint később kiderült, a konzervatív és liberális pártok közötti törésvonal messze nem fedte le a társadalom tényleges tagoltságát, így az MDF és az SZDSZ önpusztító viaskodása miatt nyílt meg a hatalom felé vezető út az addig karanténban gubbasztó szocialisták számára.
Az 1994-es választások torz, a többpárti demokráciát veszélybe sodró erőviszonyokat teremtettek, hiszen a szavazók alig egyharmadát maga mögött tudó MSZP – kihasználva a jobbközép pártok példátlan megosztottságát – abszolút parlamenti többséget szerzett, ráadásul a jobboldalt hisztérikusan gyűlölő chartás értelmiség asszisztálásával magához vonzotta az SZDSZ-t is. A kialakuló hetvenkét százalékos kormánytöbbség a népnyúzó Bokros-csomagot és a bűzös paktumpolitika egyik jelképévé váló Tocsik-ügyet termelte ki magából.
Érdekes, hogy a többpártrendszerként mostanában olyannyira aggódó baloldali véleménylovagok a kilencvenes évek közepén természetesnek tartották az MSZP– SZDSZ sajátos kétpártrendszerét, miközben kaján örömmel figyelték az MDF és a KDNP értelmetlen harakirijeit és Torgyán doktor hordóradikalizmusát. Rágondolni is rossz, hogyan alakulnak az 1998-as választások, ha odáig jut az ország, hogy Horn Gyula és Torgyán József miniszterelnöksége között kell választani. Nagyjából olyan dilemmát jelentett volna, mint a legutóbbi szlovák elnökválasztás, ahol Ivan Gasparovic és Vladimír Meciar közül kellett eldönteni, hogy kinek az államfősége járatja le kevésbé az országot.
Az MSZP lakájává züllő SZDSZ-t tömegesen elhagyó szabadelvű választók éppúgy a Fideszben látták a jobbközép egyetlen lehetséges gyűjtőpártját, mint az MDF és a KDNP pártszakadásai után kiábránduló antallista tábor. Orbán Viktornak és a Fidesz többi vezetőjének köszönhető, hogy 1998 tavaszára összeállt egy ütőképes jobbközép váltópárt, amelyik egy ügyesen megkonstruált, a közös jelöltekre épülő szisztémával megmentette az összeomlástól a szürkeségbe fulladó MDF-et. Arról már nem a Fidesz tehet, hogy Szabó Iván, Giczy György és G. Nagyné Maczó Ágnes törpe pártjai egytől egyig elvéreztek az urnák előtt, viszont egyértelműen az ő érdemük, hogy a gyors ütemben erősödő Torgyán–Csurka típusú radikalizmusok nem vették át a jobboldal vezető pozícióját.
A 2002-es választásokon nyolc politikai erő állított országos listát. Ezek között három baloldali szervezet volt: a gigászi MSZP, az örök vesztes Munkáspárt és a szocialisták monopóliumát megtörni kívánó Új Baloldal. A liberalizmust csupán a törpe párttá zsugorodó SZDSZ képviselte, amelynek mozgásterét jelentősen leszűkítette a nemzeti oldallal való ellenséges viszonya. A jobboldalon négyen sorakoztak fel, a Fidesz–MDF közös lista, a MIÉP, az FKGP, valamint a meglehetősen heterogén Centrum párt, amelynek Kupa Mihály mellett a legtöbb országosan ismert vezetője olyan korábbi jobbközép politikus volt, aki hatalmasat bukott az 1998-as választásokon, vagy a későbbiekben szorult ki a Fideszből.

A választók szelektálnak

Semmi nem akadályozta a választópolgárokat abban, hogy egy nyolcpárti parlamentet hozzanak létre. A döntésük mégis az lett, hogy mindössze három lista léphette át a parlamenti küszöböt. Szembetűnő, hogy az MSZP-n kívül a többi baloldali párt jelentéktelen számú szavazatot kapott, míg a Fidesz melletti, meglehetősen eltérő profilú jobboldali szerveződések olyan sok szavazatot elszívtak – miközben egyikük sem jutott be a törvényhozásba –, hogy az végzetesen befolyásolta a végeredményt a polgári oldal szemszögéből. Az MSZP melletti baloldal 2,22 százalékot kapott, míg a Fidesz–MDF-en kívüli jobboldal 8,02 százalékot szerzett. Ha ez utóbbi szavazatszám egyetlen párté lett volna, akkor jobboldali győzelem születik.
Azóta sokféle tanulságot levontak az elemzők, mi több, az önállóságáért küzdő MDF a teljes politikai stratégiáját arra a feltevésre alapozta, hogy a békejobbos konzervativizmus mégiscsak sikerrel kecsegtethet. Odáig viszont senki nem jutott el, hogy az MSZP azért győzött, mert senkivel nem kellett osztozkodnia a több millió baloldali szavazaton, míg a jobboldal azért bukott el egy újabb parlamenti választást, mert megosztott volt, és nem tudott egységesen felsorakozni a szocialisták ellen. A baloldalon a mai napig nincs életképes zöldpárt, hiányzik egy cselekvőképes, EU-kompatibilis újbaloldali erő, és nincs baloldali agrárpárt sem. Az MSZMP és a KISZ Központi Bizottságaiból kikerülő Medgyessy–Kovács-team mindent magába olvasztott, és a libertariánus SZDSZ is változatlanul mellettük tartja a kicsiny liberális szavazótábort.

Dávid Ibolya és az orosz rulett

Miközben a jobboldal az önállósodó MDF-fel, a változatlanul küszöb közeli MIÉP-pel és a megannyi, egy százalék alatti támogatottságot felmutató szakadár szervezettel együtt ma is széttagolt, és hemzseg az életképtelen pártocskáktól, addig a baloldal masszívan egységes és összetartó. Nem az MDF önálló indulásával van tehát probléma, hanem azzal, hogy a sok szempontból egyébként támogatható és logikus fellépésük a legjobb ütemben halad abba az irányba, hogy hosszabb távon is megmérgezze a Fidesszel való kapcsolatokat. A bizonyíték nélküli, helyenként a bulvársajtó szintjére leszállított gyanúsítgatások éppen azokat az ellentéteket provokálták ki, amelyekre a kormányzati kudarcokban meg alkotmánybírósági pofonokban fuldokló MSZP már olyan régóta várt.
A Fidesz és az MDF elhidegüléséért bizonyos szinten mindkét felet terheli némi felelősség, de több elszámolnivalója annak lesz, aki nem lesz képes produkálni június 13-án a kívánt eredményt. Ha úgy születik meg a jobboldali győzelem, hogy az MDF is átlépi az ötszázalékos küszöböt, akkor nincs probléma, a „félreértések” tisztázására pedig bőven lesz idő 2006-ig. Ha viszont az MDF mégsem szerezne mandátumot, és ez végzetesen befolyásolná a két térfél közötti mandátumelosztást a baloldal javára, akkor valószínűleg nem Orbán Viktornak kell majd magyarázkodnia egy váratlan kudarc miatt a dühös jobbközép szavazók előtt.
Dávid Ibolya olyan orosz rulettbe kezdett, amelynek a végkimenetele kiszámíthatatlan. A fokozatosan széttagolódó jobboldal képes lehet a csodára, a győzelemre június 13-án, de a fölhalmozódó sérelmek így is megnehezítik majd a további együttműködést. Közben pedig hallgatnunk kell továbbra is a kormánypártok holdudvarából érkező károgásokat Orbán Viktor kétpártrendszerre vágyakozó „falánkságáról”, holott ennek a veszélyét nem a megszámlálhatatlan és többségében életképtelen jobboldali törpe párt perifériára szorítása erősíti fel, hanem az MSZP szűnni nem akaró baloldali hegemóniája. A Fidesz ugyanis nem azt akarja, hogy ne legyen rajta kívül más párt a jobboldalon. A cél az, hogy olyan párt ne legyen, amelyik a szövetségeseit hátba támadva úgy politizál, hogy közben nem lesz képes a mandátumszerzésre. Ezért kell tehát június 13-án mindenkinek úgy szavaznia, hogy a voksa hozzájáruljon egy olyan végeredményhez, amely végre megrepeszti az MSZP– SZDSZ-koalíció monolit tömbjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.