A gazdasági makromutatók hazug mitizálása

Tõkéczki László
2004. 06. 11. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az ember azt vizsgálja, hogy az állítólagos szociáldemokratákat mi vonzza a modern „liberálisokhoz”, akkor a szégyentelen zsebfilozófián kívül a makromutatók iránti előszeretetet vehetjük gyanúba. Ezek az ő mai uralmuk idején mindig javuló makro(gazdasági) mutatók úgy emlékeztetnek a folyton magasabb szinten teljesülő tervszámokra, mint egyik tojás a másikra.
Először is: mind a kettőnek felhőtlenül örülni kell(ett), függetlenül attól, hogy az egyén az emelkedésből magára nézve semmit nem lát(ott), sőt. Másodszor: a tervteljesítés előrevetíti a földi paradicsomot, de várni kell, mert elosztani nem lehet, ami nincs. A makrogazdasági mutatók (főleg a tőzsdei szárnyalás) jelzik, hogy a jóléti rendszerváltozás egyeseknél már beütött, hogy a többieknél mi lesz, az viszont függ attól, hogy a nemzetközi konjunktúraisten tartósan örül-e magának, vagy még várni kell arra, hogy a nagyok osztása után marad-e a kicsiknek. Elvégre a konjunktúra komoly dolog, nem lehet őt holmi megélhetési béremelésekkel zavarni.
Az igazság az, hogy konjunktúraisten a béremelésekre haragszik. Olyan csúnya, önző dolognak tartja őket, amelyek ráadásul szorongatják kedvelt papjainak, a befektetőknek s a szabadon lebegő neoliberális közgazdászoknak a jól megérdemelt bevételeit. Mit türelmetlenkednek itt holmi kádárizmusra hajazó s a munka társadalmát emlegető alakok? Ha nem vették volna észre, ma minden a tőke, munkára nem nagyon van szükség. Legfeljebb menedzselésre és reklámra, hogy eladjunk mindent a jómódú embereknek. Úgy látszik, itt még nem értik a szabadság lényegét: mindenki azt csinál, amit lehet/tud. (Az nincs benne a neoliberális közgazdaságtanban, hogy mi van akkor, ha munka híján nincs fogyasztani képes fizetőképes kereslet – hiszen az magánügy –, s ezért lanyhul a konjunktúra. Legfeljebb tudományos megszorításokat alkalmaznak Bokros Lajos mintájára).
Legutóbb a magát talán Metternichnek is képzelő Kovács László sem értette, hogy miért nem örül a magyar nép, mikor minden javul makroméretekben. Igaz, az eladósodás nő, s annak mikroméretekben biztosan lesznek kellemetlen következményei, de azoknál biztosan nem, akik Kuncze Gábor biztatására beszállnak minden magánosításba. Hiszen az most a világmegváltás holtbiztos útja – mint egykor az államosítás. S valószínűleg most is retorziókat kellene alkalmazni azok ellen, akik a nép ellenségeiként ellenzik e boldogító eszmét.
Ma Magyarországon ismét vannak a világboldogító „tudományos” eszméknek legjobb tanítványai, akik honfitársaikat felkínálják a legradikálisabb kísérletezgetések alanyainak (lásd egészségügyi ellátásszervezés, ahol a hogyan lehet a nem elégségesből is nyereséget csinálni című játék során a betegek jelentős részénél majd eulenspiegeli módon csodaszerű megoldások fognak jelentkezni – boldogabb helyre költözés révén). A makromutatók már olyan jók, hogy az állandó gyárbezárások és iskolaeladások ellenére is várható a jólét bekövetkezése a szocialista hitű nyugdíjasoknál. A többinél csak azért nem, mert ők beszűkült tudatállapotuk s az ellenség aknamunkája miatt elvakultak rezsiszámláik összege miatt. Hát az ilyeneknél késik az a jó közérzet, amelyet már láttunk Medgyessy Péter szavakkal kínlódón is sugárzó arcán.
A makromutatók olyan jók, hogy ilyen minőségükben csak újabb megszorító csomaggal tarthatók karban. De ehhez megvan például Draskovics Tibor áldozatkészsége s a fiatal szocialisták lelkesedése, amit nem tudnak elrontani Orbán Viktor rosszindulatúan óvatos megjegyzései. A Werberjugend a mester szerint is örvendetesen elfogult, s állandóan örülnek, mint a Hit Gyüliben. Minden mindennel összeérne, csak az ellenzék üldözi az igazságot kimondókat. Legutóbb például Demszky kényszerült túl nagy sebességre egy üldöző Orbán-fantom miatt! Milyen kiváló ország lenne ez elsőrangú makromutatókkal, ha ez a nem EU-kompatibilis ellenzék nem lenne! Itt kellene őket hagyni, s az européereknek testületileg elvonulni Európába. Igen, ez nagyon segítené a dolgok maszatolásának végét.
Többek között a gazdasági makromutatók néhány globalista nagyvállalatra vonatkozó és a többségre nézve hazug mitizálásának a végét. A magyarság mindennapi élete s ezen nagyvállalatok ideiglenes összekapcsolódásának kormányzati propagandává tétele tragikus primitivitásra utal. Kemény párhuzama ez a moszkovita lelkesedéseknek. Valószínűsíthető a mai próféták ellenzékiként való felbukkanása akkor, amikor már közhely lesz a multikultúra és a korlátlan szabadpiac vége. Ők akkor majd közösségi prófétaként lépnek fel. Ennyit a mai csodálatos makromutatókról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.