Gyurcsány Ferenc miniszteri adóssága

Orendi Mihály
2004. 06. 08. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudom, Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter mit csinált 1998 őszén és telén. Csak következtetni tudok, hogy nem a magyar sport, s főleg nem a magyar atlétika jelene, vagy még inkább jövője foglalkoztatta. Ha akkor egy kicsit is odafigyel, bizonyára érzékelhette volna, hogy a honi atlétikai életben valami különlegesen pezsgő hangulat kezdett ebben az időben eluralkodni.
Túl voltunk egy csodálatos, örökké felejthetetlen Európa-bajnokságon. Lelki szemeink előtt még sokáig és sokszor láttuk Gécsek Tibi és Kiss Balázs fantasztikus kalapácsvető-küzdelmét. Büszkék voltunk arra, hogy minden idők legsikeresebb kontinensviadalát rendezhettük meg. Ekkor már csak lidérces álmunkban tért vissza az előző négy esztendő sportvezetési abszurditása. Szerencsére 1998 utolsó és 1999 első hónapjaiban a ködös, jeges, didergős napokon a magyar atlétatársadalom, a testnevelő tanárok színe-java már nem ezzel foglalkozott. Tervezte a jövő felnőttnemzedékének atlétikai programját. Egy fantasztikus összefogásnak és szellemi építkezésnek lett a gyermeke a Nemzeti Atlétikai Program (NAP). A program, amely 1999. június elsejétől útjára indult. Kicsit döcögősen, időnként szakmai bakikkal, de hamarosan eljutott az iskolákhoz, a testnevelők jelentős részéhez, a hat–tizennégy éves diákok tízezreihez.
Az Orbán-kormány, ígéretének megfelelően, gondoskodott a működés pénzügyi fedezetéről. 1999-ben 282 millió, 2000-ben 330 millió, 2001-ben 325 millió, majd 2002-ben 275 millió forintot biztosított. Ebből lehetett a szakemberképzést, az iskolai versenyrendszert, a létesítményfejlesztéseket támogatni. De ez jelentette a köldökzsinórt, a túlélést a magyar atlétika közvetlen utánpótlásának is. Nagyon sokan voltunk, akik a 2002-es kormányváltáskor féltünk attól, hogy az új kormány egyetlen tollvonással megszünteti a Nemzeti Atlétikai Programot. Aggodalmunkat Köpf Károly úr, a GYISM sportért felelős helyettes államtitkára 2002 júliusában, az atlétikai felnőtt magyar bajnokságot követő debreceni sajtótájékoztatóján eloszlatta.
A helyettes államtitkár úr azt mondta, hogy „ami jól működött az előző kormány alatt, azt nem fogják bántani. És az új miniszteri vezetésnek az a meggyőződése, hogy a NAP jól működött.” Megnyugodtunk. Hittünk neki. Hittünk, mert a NAP elsősorban a 6–14 évesek mozgásprogramja. Nem az egyesületekben folyó utánpótlás-nevelést, hanem az iskolákban történő rendszeres mozgást, testedzést támogatta. Gondoltuk, hogy a gyermekek mozgásprogramját az új kormány gyermekekért is felelős minisztériuma nem fogja bántani. Már csak azért sem, mert az MSZP választási programjában is elkötelezetten támogatta e korosztályt.
Mindezek után hideg zuhanyként ért Gyurcsány Ferenc egyik beszéde, aki az egyik kezében egy diszkoszt tartva közölte a hallgatósággal, hogy „Ez a múlt!”, majd azt letéve, s egy gördeszkát felemelve, ellentmondást nem tűrően közölte: „Ez a jelen és a jövő!” Gondoltam, minimum tiltakozni fog a Magyar Atlétikai Szövetség vezetése. Hallgattak. Ekkor még azt hittem, az ő hallgatásuknak az az ára, hogy Gyurcsány ne bántsa a Nemzeti Atlétikai Programot.
Sajnos nem így történt. Néhány hónap múlva már egyértelművé vált, hogy Gyurcsány nagyon is komolyan gondolta a fenti mondatait. Ez már a 2004. évi költségvetés tervezésénél érzékelhető volt. A NAP-ot először integrálta az egyébként jól hangzó SPORT 21 sportági utánpótlás-nevelési programokba.
A NAP 2003. évi 250 millió forintos költségvetési támogatása azonnal 167 millió forintra zsugorodott. Sajnos ezzel még nem fejeződött be a program ellehetetlenítése. A Draskovics-csomag eredményeként ez az öszszeg is tovább csökkent. Az új keret már csak 106,5 millió forint lett. Valószínűleg a miniszter úr hihetetlen elfoglaltsága lehet az oka, hogy még ez az összeg sem juthatott el 2004. május közepéig azokhoz, akik az elmúlt négy esztendőben hatalmas munkát végezve, a 6–14 éves gyermekek tízezreinek – éppen a program segítségével! – teremtették meg a mindennapos testmozgás és sportolás lehetőségét.
Mint gyakorló apa, Gyurcsány bizonyára jól tudja, a gyerekek ilyenkor már a napokat számlálják az iskolákban. Készülnek a nagy nyári vakációra. De közben azért értetlenül néznek testnevelő tanárukra, és tekintetük azt kérdezi: tanító néni, tanár úr, miért tetszettek nekünk hazudni?
A tanév elején még azt tetszettek mondani, hogy ugyanúgy járhatunk a délutáni edzésekre, hét végi versenyekre, mint eddig. Mi történt? Miért maradt el mindez? A tanító nénik, a tanár bácsik meg szemlesütve hallgatnak, legfeljebb halkan odaszólnak: ne haragudjatok gyerekek, bennünket is becsaptak…
Tudja-e Gyurcsány Ferenc, hogy a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium első számú vezetőjeként ebben az évben gyerekek tízezreit csapta be? Tudja-e, hogy testnevelők százait hozta a tanítványaik előtt elviselhetetlenül kínos helyzetbe? Hogyan nézhetnek ezek után tanítványaik szemébe? Hisz a gyerekek szerint a tanáraik hazudtak nekik. Vagy mondják meg az igazságot? Mondják meg, hogy a tárcavezető csapta be őket is?
A miniszter úr valószínűleg hallott már a zuhanyhíradóról. Évtizedek óta ez a magyar sport legbiztosabb hírügynöksége. Nos, a zuhanyhíradó szerint Gyurcsány miniszter az EP-választások után tárcát fog cserélni, és egy új, gazdaságilag rendkívül fontos minisztérium vezetését bízza rá a miniszterelnök. Ez az jelenti, hogy a GYISM-et hamarosan otthagyja. Ezért sem tűr halasztást az, hogy a közel négyszáz NAP-iskola testnevelő tanárai, de mindenekelőtt a több mint 50 ezer 6–14 éves gyermek érdekében a szakminisztérium változtassa meg a korábbi döntését. Kapja meg a Nemzeti Atlétikai Program a korábbi évek támogatását! Kapja meg, méghozzá azonnal.
Ha így történik, akkor Gyurcsány Ferenc akár nyugodt lelkiismerettel is távozhat a GYISM éléről, cserélhet tárcát, építheti tovább politikai karrierjét.
Ellenkező esetben ő lesz az a miniszter, aki aláírta ennek a nagyszerű programnak a halálos ítéletét.

A szerző a NAP alapítója, a Magyar Atlétikai Szövetség
egykori szakmai alelnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.