Nem csak kenyérrel él az ember

Ludwig Emil
2004. 07. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kenyéráremelést sürgetnek a pékek. Ez önmagában nem újság, évtizedek óta nem hallottunk olyan hazai vonatkozású hírt, ami bármely alapvető élelmiszer vagy szolgáltatás árának csökkenéséről szólt volna. A derék sütőiparosok az elmúlt évek során megemelkedett energiaárakra hivatkozva akarják 10–15 százalékkal följebb srófolni mindennapi betevőnk fogyasztói árát. Erre a tisztelt fogyasztó kapásból visszapasszolhatná a labdát azzal is: tessenek a pék urak a kormánynál reklamálni, Medgyessy és bankártársai emelték meg a gáz meg az üzemanyagok árát/adóját, arcátlanul megszegve választási ígéretüket. De mindenki a könynyebb ellenállás felé húz, a kényszerhelyzetben lévő fogyasztóval pedig mindent le lehet nyeletni. Még azt a – Magyarországon tömegméretben gyártott – kenyérnek látszó tárgyat is, amely a multik kezében lévő áruházláncokban kapható, és amelyről maga a Magyar Pékszövetség elnöke nyilatkozta a minap az egyik bulvárlapban: „Mivel a liszt minősége ritkán jó, a pékek kénytelenek több adalékanyagot [!!!] hozzáadni. Ettől lesz lukacsos vagy morzsálódó a pékáru.”
Öntudatos polgár legszívesebben rendőrért kiáltana e disznóság hallatán, de hol vannak már azok a boldog békeidők, amikor az ételmérgezőket a piactéri kalodába, szégyenketrecbe csukták, a tej- és borhamisítókat elvitte a csendőr. Szemetet eszünk – fogalmazott lakonikusan pár napja a Magosz elnöke a Demokratában. Ha e lassan globálissá dagadó kész átverés show-val szemben sokat nem is tehet az egyszeri ember, legalább annyi joga maradjon meg, hogy ne nézzék hülyének. A kenyér ugyebár (alapesetben) búzalisztből, vízből és sóból készül. Ezeken kívül, hogy megkeljen, csak élesztő kell. Más nem. Ismeretlen eredetű és összetételű vegyszerekre, mesterséges kelesztő-, gyorsítóanyagokra, tartósító-, színező és állományjavító adalékokra végképp nincs szükség, legfeljebb a nagyobb nyereség miatt. Azt ma már nem várhatjuk el a kenyéripari bérmunkástól, hogy a dagasztás végén eltegye másnapra a maradék kovászt, amint régen az igazi pékek csinálták, de azt igen, hogy ne tegyen vegyszert a mások ételébe.
További észrevételek a pékáruk ügyében a fogyasztó szemével: ugyan hol vannak az egy-két évtizede még megszokott, hagyományos kenyérféleségek, az igazi (teljes őrlésű lisztből készült) barna-, félbarna és büfékenyér? A fehér zsúr-, hosszúkás és kerek zsemlekenyér? Hová lett a tejjel készült, puha szegedi vágott cipó, a molnárka, a császárzsemlye, a patkó formájú, foszlós vajas kifli, a diós és mákos búrkifli, a sókristályos-köménymagos óriáskifli? Egyáltalán, hol van az a fajta, klasszikus ropogós kifli, amit a héja felől rétegesen lehetett lefejteni, amint egykor a pirospaprikás stanglit is. Hol van a pozsonyi kifli, a pacsni, a mákos barhesz, a fonott kalács, a természetes ízes és túrós bukta, táska, a lekváros szerelmeslevél?
(Itt kérek elnézést és megértést minden tisztességes pékmestertől, akik ma is iparkodnak ilyen pékárukat előállítani. A cikk nem róluk szól. Sajnos ők összesen nincsenek jelen a hazai piac öt-tíz százalékán, a többire a fent említett ipari laboratóriumok szállítanak.)
Másodjára nézzük a kérdést a költségek felől. Egy kiló liszt ára egy hónapja 66 forint volt, de az idén várható jó búzatermés miatt máris 50 forintra esett vissza. Az uniós tőzsdéken – ahogy idehaza is – folyamatosan esik a búza ára. Egy kiló kenyérhez 70 deka liszt kell, a gyárak kevesebbet használnak, éppen az adalékanyagok miatt. A víz és a só nem drágult meg drámaian, marad tehát a kemencék hevítésére szolgáló fűtőanyag árának, illetve a szállítási költségnek az emelkedése. Ezt akarják most a kenyérgyártók áthárítani a fogyasztókra. Kétszáz forintos „reális” kenyérárról beszélnek, meg hogy Ausztriában még így is sokkal drágább. A bibi csak az, hogy a magyar fogyasztó is 15 százalékkal többet fizet a fűtőgázért, a benzinért, dízelolajért, mint két éve. És ha nincs elég pénze elautókázni a városon kívüli shoppingcenterbe, végül a pékek nyakán marad majd az a finom, drága kenyér.
És még kenyértörés lesz a vége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.