Megtartani az erdélyi hazát

Jeszenszky Géza
2004. 11. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán nem illik fogadatlan prókátorként megszólalni egy olyan közösség belső vitájában, amelynek nem vagyok a tagja. De ahogy a szülő, a jó barát kéretlenül is beleszól a hozzá közel állók életébe, az erdélyi magyarság drámai órájában kötelességemnek érzem, hogy elküldjek egy figyelmeztetést. Nagyon félek, hogy a magyar nemzetben meglévő önpusztító hajlam felülkerekedik, és végzetes csapást mér Erdély, egész Románia magyar közösségére.
Annak a kormánynak voltam a külügyminisztere, amelynek elnöke meghirdette, hogy politikájában sosem fogja szem elől téveszteni a magyar nemzet egészének, mind a 15 milliónak az érdekeit. Magam is ebben a szellemben működtem miniszterként, majd ellenzéki képviselőként, azt követően pedig a magyar állam nagyköveteként a világ vezető hatalmánál. Ezért merek most állást foglalni a novemberi romániai választások ügyében.
„A magyar parlamenti képviselet olyan fontos kérdés, amely minden áldozatot megérdemel”, mondta Tőkés László 2004. október 26-án. Én mindig ezen a véleményen voltam. Történelmi ismereteim és politikai tapasztalataim azt mondatják velem, hogy egy nemzeti kisebbség annál eredményesebben tud politizálni, minél nagyobb erőt képvisel a választásokon és ebből kifolyólag a parlamentben. Ezért célszerű, ha egyetlen pártba tömörül – ahogy ezt teszik a finnországi svédek, az olaszországi osztrákok, a spanyolországi katalánok és így tovább. És így teszik pár éve a szlovákiai magyarok, és sajnos nem így teszik a délvidéki és kárpátaljai magyarok – siralmas következményekkel. A nemzeti kisebbségek pártjainak ezért szervezetükön belül kell biztosítaniuk a vélemények sokszínűségét, a pluralizmust. Ez nem könnyű dolog, nagy felelősséget ró elsősorban a vezetésre, de a tagságra is. Amennyire én látom, az RMDSZ vezetése nem állt feladata magaslatán, nem biztosított kellő teret a belső viták számára, nem tudta sikerrel integrálni a különféle irányzatokat. Személyesen tapasztaltam, hogy az elmúlt években sok értékes magyar ember elégedetlensége következtében oda jutott, hogy nem kívánt élni választójogával. De elmarasztalhatók azok is, akik a viták nyomán külön politikai szervezetet hoztak létre, s ezzel tudatosan veszélybe hozták a romániai magyarság parlamenti képviseletét. Nem hasonlítható ez össze az MDF tragikusan végződő 1996-os kettéválásával, mert abba noha mindkét szárny belerokkant, de maradt a magyarságnak, vagy ha úgy tetszik, a jobboldalnak megfelelő képviselete. Viszont parlamenti képviselet nélkül a romániai magyar közösség politikai súlya, érdekérvényesítő képessége radikálisan lecsökkenne. Ráadásul akkor történne mindez, amikor e közösség egységes kiállása esetén könnyen a politikai mérleg nyelve lehetne, mert várhatólag egyetlen párt sem fogja megszerezni az abszolút többséget. Aki mellé állna a magyar párt, az alakíthatna kormányt. A spanyolországi katalánok a diktatúra bukása után így, a politikai szövetségeseket váltogatva, a többséghez nélkülözhetetlenné válva erősítették népüket, tartományukat, gazdaságukat, amíg a mai, irigylésre méltó szintre jutottak. Egy ilyen kedvező helyzetet elmulasztani mindig bűn, de félő, hogy ha most az RMDSZ kiesik a bukaresti parlamentből, a felelősség körüli viták úgy el fogják mérgesíteni a magyarok egymás közti viszonyát, hogy az egység később sem fog helyreállni, s ezzel a magyar közösség végleg kiesik a romániai politikai életből. Ez pedig megpecsételi sorsát.
Mindkét oldal érveiben sok az igazság. Mindkét oldal kész, a maga igaza felől meggyőződve, kockáztatni az erdélyi magyarság egész jövőjét. Fiat iustitia et pereat communitas? Nagyon sajnálom, hogy nem mutatott egymás felfogása iránt több tiszteletet, nagyobb megértést, több kompromisszumkészséget a két oldal. Az utolsó közvetítési kísérlet így reménytelen volt. Most már csak egy kiút van, ha a magyar választók bölcsebbek, mint a politikusok, ha a választók félreteszik fenntartásaikat, a jogos panaszokat és sérelmeket, és mégis elmennek választani. Ha elmennek tömegesen, és a magyar jelöltre, az egyetlen magyar pártra szavaznak, akár fogcsikorgatva, akkor meg lehet menteni a magyar képviseletet. Ezzel nem egyéneket, esetleg a bizalomra rá nem szolgált személyeket jutalmaznának, hanem saját magyar közösségük jövőjét biztosítanák. Most már nincs idő, hogy a belső vitákat eldöntsék, de egy sikeres választási szereplés után ezt meg kell tenni. Nemzeti felelősségérzettel, nagyvonalúsággal az irányzatoknak ki kell egyezniük egymással. Erre jó alapot kínál az RMDSZ és a polgári szövetség programja, hiszen mindkettőben központi helyet foglal el az autonómia, az önkormányzatiság igénye.
A magyarországi politikai erőket is komoly felelősség terheli a kialakult vészhelyzetért. Most itthon is szembe kellene nézni ezzel, és egységesen biztatni kellene a magyar választókat a szavazásra. A választások után pedig segíteni kell a sebek gyógyítását, a megegyezést, mert csak ebben az esetben lesz esély a nagy feladat megvalósítására: az erdélyi hazát megtartani az utódok számára.

A szerző az Antall-kormány külügyminisztere, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.