A gazdaságpolitika balkanizálódása

Mádi László
2005. 04. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két olyan romboló folyamat is elindult a mai magyar gazdaságban, amely a struktúrák és piaci működési módok szétzilálódásához vezet. Az egyik a szürkegazdaság folyamatos erősödése. Ez úgy jelenik meg, hogy a vállalkozók egyre nagyobb része elkerüli a számlaadást és az adófizetést. Ez persze nem új jelenség, a világon mindenütt fellelhető valamilyen formában. A kérdés ennek a szintje és az, hogy a mérték erősödik vagy gyöngül. A kulturális adottságokon túl (Európában a déli országok mindig nagyobb részarányt produkáltak a nem legális tevékenységekből, mint az északiak), fontos azonban a kormányok szerepe is. Azért, mert egy túladóztatott országban erősödik a törekvés az adózás kikerülésére vagy csökkentésére. Márpedig az adóterhek nálunk kifejezetten magasak. Ráadásul a szocialisták és a szabad demokraták ígérete ellenére ezek a terhek nemhogy csökkentek, hanem még növekedtek is. Jellemző, hogy a hangosan hirdetett SZDSZ-es adócsökkentési ígéretekkel szemben a szabad demokrata képviselők 33-szor szavaztak meg csak ebben a ciklusban adóemeléseket.
Talán még az adóemeléseknél is nagyobb károkat okoz az, amikor egy kormány maga mutat példát a törvények megszegésére. S bizonyos szempontból ez a magatartás még nagyobb károkat okoz, mint a cégeknek az egyébként nem lebecsülendő likviditási gondja. Az áfa-visszafizetések féléves késleltetése a körbetartozások további fokozódásához, számos esetben pedig csődökhöz is vezetett. Ez a politika a munkanélküliség növekedését, valamint az adóbevételek visszaesését eredményezi. A kormányzat törvénysértő magatartása pedig arra ösztökéli a gazdaság szereplőit, hogy ha az állam nem korrekt, akkor ők se legyenek azok az állammal. Ez pedig oda vezet, hogy a szocializmusban nevelkedett generációk egyébként is sokat tapasztalt és tanult szereplői a kiskapuk keresésében és megtalálásában ügyesen mozogva jelentősen csökkentik az adók, járulékok és egyéb közterhek befizetését. A társadalmi csapda szociológiai törvényszerűségei szerint ez a helyzet a közösség, a társadalom egészének elszegényedését eredményezi.
A szocialista–liberális kormány azonban nemcsak a magas és növekvő közterhekkel és a törvénysértő magatartásával okoz károkat, hanem gazdaságpolitikája teljes kiszámíthatatlanságával is. Jól érzékelhető ez az egyes ágazatoknál. Nem véletlen ugyanis, hogy mára már krónikus körbetartozás alakult ki, s veri béklyóba az építőipart. S az sem, hogy egyes becslések szerint négy-ötezer megépített, de el nem adott lakás halmozódott fel az elmúlt időszakban. (Mások ezt a számot nyolc-tízezerre teszik.) Azzal, hogy a kormány folyamatosan megszorításokkal fenyegette az otthonteremtőket, a még kedvezőbb lehetőségek kihasználásának reménye olyanokat is a piacra csábított, akiknek nem voltak meg a megfelelő feltételei a nagyobb beruházásokra. Igaz ez mind az építőipari cégekre, mind pedig a családokra is. Sokan voltak olyanok is, akik bíztak a kormány kedvezményeket ígérő szép szavaiban, s reménykedtek a növekvő reálkeresetekben, vagy bíztak az adókedvezmény megmaradásában és a törlesztőrészletek inflációval arányos csökkenésében. Keservesen csalatkozniuk kellett.
A bizonytalan jövő és a törvénysértő kormány a kiskapuk keresésére ösztönzi a gazdaság szereplőit. Ma már azt is lehet hallani, hogy a nagy bevásárlóláncok nem legálisan, számlával dolgoznak, hanem beszerzéseik akár 20-30 százalékát is számla nélkül bonyolítják le. Márpedig ez a helyzet újabb visszaéléseket szül, hiszen ha valaki így adja el a portékáját, akkor utána ő magának is számla nélkül kell vásárolnia ahhoz, hogy visszapótolja a számla nélkül eladott készletét. Mint ahogy látjuk – akár a késői fizetéseknél – a folyamatok tovagyűrűznek, s a még „egészségeseket” is magukkal ránthatják. Az adóbevételek előirányzatainak folyamatos elmaradása nemcsak az uniós csatlakozás okozta problémákkal magyarázható, hanem a szürkegazdaság fenyegető burjánzásával is.
A másik jelentős probléma a jótékony hatású verseny kiiktatása, illetve háttérbe szorítása. Ennek jelei tapasztalhatók a bankok hitelezési gyakorlatában is. Az infláció és a jegybanki alapkamat emelkedésével párhuzamosan emelkednek a hitelkamatok, míg ezzel ellentétes tendencia esetén a kamatok esése és annak mértéke már nem arányos az infláció és a jegybanki alapkamat csökkenésével. A folyamatok sok esetben nem átláthatók, s például a tényleges hiteldíjmutató megjelenése sem tette teljesen áttekinthetővé a lakáshitelek piacát.
Ma a gazdaság három szektorra oszlik. Az egyik a multinacionális, alapvetően exportra termelő vállalati kör, amelyet leginkább a szűkülő uniós exportlehetőségek aggasztanak. A másik tábor az államháztartás pénzügyi juttatásaira, illetve megrendeléseire támaszkodik. Itt a késedelmes fizetés és a csökkenő állami pénzek okoznak problémákat. Különösen igaz ez a megállapítás az önkormányzati megrendelésekből élő vállalkozókra, hiszen a helyhatóságok az emelkedő béreket a fejlesztések visszafogásával próbálják kigazdálkodni. A legnagyobb gond azonban az előbbi két szektorhoz nem tartozó magyar vállalkozásokkal van. A régi kényszervállalkozások tömeges megszűnése mellett gond van a közepes méretű vállalkozásoknál is. A Széchenyi-terv leállításával a szükséges technológiai fejlesztéseket nem tudták megtenni, így a versenyben lemaradnak, és piacot veszítenek.
Az államháztartás válságos helyzete mellett tehát elmondhatjuk, hogy a gazdaságban is komoly feszültségek halmozódtak fel. A növekvő bizonytalanság és a kormányzat kiszámíthatatlansága miatt nőnek a körbetartozások, csökken a likviditás. Az unió stagnáló gazdaságai miatt az exportlehetőségek szűkülnek, az ipari termelés eddigi növekedése pedig akár ellentétes előjelűre válthat.
A rossz hangulat és a növekvő bizalomhiány mára már olyan problémákat idéz elő, amelyek a gazdaságunk balkanizálódásával fenyegetnek. Ezt a folyamatot meg kell állítani, s mielőbb koncepciót és perspektívát kell adni a gazdaság szereplőinek. Ha a Gyurcsány-kormány erre nem képes, márpedig mára ebben már bizonyosak lehetünk, akkor az ellenzéken a sor.

A szerző közgazdász, országgyűlési képviselő (Fidesz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.