A Torgyán-Debreczeni jelenség

Tõkéczki László
2006. 03. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írhattunk volna más neveket is. Miután a sokszor jobboldalinak minősített Tárki a verbálisan hamis világot teremtő Gyurcsány jelenlétében hozta nyilvánosságra értelmetlen vizsgálati eredményeit, el kell gondolkodni azon újra, hol vannak itt egyesek személyes motivációs bázisai. A jelenségnek, mintegy természettudományos ténynek a lényege az, hogy valakik „jobboldaliként” folyamatosan baloldali érdeket szolgálnak. Néha a szélsőjobboldali radikalizmus idiotizmusával, máskor pedig a korszerű konzervativizmus mérsékletével, de mindig a volt kommunisták érdekében. A torgyánizmus történelmi kellékeket felhasználó primitivizmusa és a „debreczenizmus” intellektuális tisztességtelensége persze ugyanoda tendál, igazolja a magukat átmentett posztkommunisták demokrataságát, s a nem kommunisták veszélyességét.
A Torgyán–Debreczeni jelenség a kommunizmus egyetlen sikerágazatát, a káderpolitikát menti át egy másik korba, ahol mintegy „a halottnak nő a körme” jelenséget illusztrálja. Mondanivaló nincs, de a tagadás szellemének ördögi ügyessége nyilvánvaló. A szélsőradikális műparaszti demagógia képviselője – aki már összeült egykori legvadabb támadóival a Buzera című műsorban – minő csoda, együtt menetel a „mérsékelt, európai stílusú” jobboldaliság megmondóemberévé avanzsált és így jól megfizetett képviselőjével ugyanazon cél, a posztkommunizmus legitimálása útján. Szép és változatos kelléktár, akár – kívülről – elismerést is érdemlő profizmus. A kommunizmus által pépesített magyar parasztság és megmételyezett értelmiség szellemi nyomorúságában azonban ez a profizmus: tragédia. Tragédia azért, mert e két ember nem a saját – félve írom le – független eszméjét terjeszti. Ők leplezett célok eltérő, tehát „demokratikus” képviselői.
Egyébként talán tiszteletre méltó motivációk megtestesítőiként szerepük is lehetne a magyarság jövőjének alakításában. Ők azonban mindig önmagukon túlra mutatnak, mint a helyes útra: s ez a hornizmus, medgyessyzmus és gyurcsányizmus – az éppen aktuális haladó európéerség. A látszólag egymástól egyébként távol álló torgyánizmus és debreczenizmus ugyanis egy dologban tökéletesen egyetért: s ez Orbán Viktor, s benne a magyarság újjászületésének gyűlölete. Nem túlzás: az ő megélhetésük ezen alapszik. Ha a magyarság magához tér, nem lesz több kifizetőhely számukra, és így nem lesz megmondópozíció – sem a „szélsőjobbon”, sem a „modern konzervativizmus” képviseletében.
E sorok írója egyébként természetesnek tartja azt, hogy sokfélék vagyunk, s eszébe sem jut tiltakozni a másféle gondolkodás ellen. Azt azonban felháborítónak tartja, ha egy súlyosan torzult tudatú társadalomban „független” értelmiségiek és álkonzervatívok tulajdonképpen baloldali maszlaggal etetik a népet. Tessék nyíltan kiállni a saját nézetek mellett! Tessék neoliberálisnak lenni, és nem szociáldemokratáskodni akkor, amikor a tisztes érdekvédelmi szociáldemokrácia újjáéledését nemrégen a neoliberalizált posztkommunisták verték szét – ugyancsak profi módon.
Végül is persze e csúnya színjátékot a magyarság jelentős részének öntudatlansága élteti, s az az ostobaság, amely sok, egyébként jóhiszemű értelmiségiben is él. Ez utóbbiak – magukból kiindulva – azt hiszik, hogy objektívnek és önkritikusnak kell lenni, el kell ismerni az ellenfél igazságait is. S közben gátlástalan emberek hatalmi útját egyengetik. A Nyugaton elterjedt „hasznos idiótákhoz” képest a mi posztkommunista útitársainkban nincs naivitás. Ők úgy szolgálnak ki, hogy kőkeményen meg is fizettetik magukat. Ők tehát mások naivitásából élnek (lovasbandériumtól az értelmiségi mélységig). A Torgyán–Debreczeni jelenség sikeres módszer: erre 2002-ben Centrum pártot lehetett gründolni (Kupa-jelenség), most pedig már az MDF maradványai akarnak élősködni ezen a bázison. A (szélső-) radikális jobboldal mérsékelt polgári politizálást támadó idiotizmusa – végső soron – egy hajóban evez ezekkel, és értelmetlenségével a Gyurcsány-kurzust támogatja. Egykor persze Csurka és Debreczeni egyszerre kezdték szétverni a demokrata fórumot…
A torgyánizmus más utat járt be. Míg verbálisan szélsőjobboldali „patakvért” vizionált, addig hatalmi helyzetben semmit sem tett a magyar gazdatársadalomért. Így is lehet milliárdosokat s volt pártfunkcikat támogatni. A „haladás” szószólói az egykori szegény hősökhöz képest ma gondtalan anyagi pozícióba hozott emberek. Már-már akár előkelőt is lehetne mondani, ha az etika nem sántítana annyira.
Az ember mindig tévedhet, a jó szándék utat veszíthet – de a posztkommunizmus „jobboldali” támogatóit soha nem lehet ilyennek tekinteni. Olyan figurát például, aki a szélsőjobboldal elleni harc jegyében a baloldal sajtójában kampányol. Azokkal, akik azt hiszik, hogy hatvan éve elmúlt embertelenségek jelentik ma is a fő veszélyt, miközben a közelmúlt gyilkosainak és erőszakosainak a politikáját és képviselőit veszélyesnek nem hiszik, nincs mit kezdeni. Inkább alakítsák meg a mérsékelt Kádár János Társaságot.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.