Kovács Kálmán fűszoknyában

2006. 03. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Kálmán haragszik. Mi több, mélyen meg van bántva. Megértem: az informatikai tárca – bársonyszékében ideiglenesen állomásozó – miniszterére az utóbbi napokban rájárt a rúd. Meg kellett érnie, hogy saját pártjának elnöke tette egyértelművé: kész, vége az önálló informatikai tárcának. Igaz, a szabad demokratákkal személyzeti ügyekben alig lehet bírni, amióta sikerült menesztetniük Medgyessy Pétert. De a miniszterelnök is csak egy ember; míg egy egész minisztériumot lapátra tenni, az bizony komoly fizikai teljesítmény a szellemi erejére büszke párttól.
Kuncze Gábor azt nyilatkozta, hogy az IHM betöltötte feladatát. Most már csak az a kérdés, mi volt a feladata: felzárkózni hazánkkal az informatikai kultúra és ellátottság tekintetében az európai színvonalhoz? Nos, ez nem sikerült. Leszorítani a kommunikációs díjakat és megtörni a telkom mamutjainak egyeduralmát? Ítélje meg ki-ki maga a telefonszámlájának segítségével. Vagy éppen az volt a feladat, hogy el kell költeni sok-sok milliárd forint közpénzt, és ennek révén helyzetbe hozni haveri cégeket? Ennek már van esélye. Hát akkor miért metszette el olyan kegyetlenül az SZDSZ elnöke az önálló informatikai tárca útját? Talán nem a megfelelő zsebekbe vándoroltak a milliárdok? „Tolvaj banda!” – ha emlékezetem nem csal, ezt egy nagy magyar államférfi mondta. A neve Kuncze Gábor, tehát biztosan igaz…
De Kovács Kálmán úgy tesz, mintha nem párton és kormányon belüli mellőztetése miatt volna megbántódva. Igyekszik elhitetni, hogy számára a minisztérium megszüntetése siker, s az új kormány majd „megszüntetve megőrzi” mindazt a sok vívmányt, amit az IHM négy év alatt kivívott. Amiatt szomorkodik csupán a köz szerény szolgája, hogy nem sikerült több fényt gyújtania a magyar emberek fejében, nem követték elég lelkesen a lámpást, a szellem világát hordozó intézményt a modernizáció és internetesítés útján. No de ha egyesítik erőiket Kóka Jánossal, az infrastruktúra-teremtés e másik apostolával, akkor eljön majd a Kánaán.
Kovács Kálmán tehát csupa remény, derűlátás és lendület; jókedvét csak a rosszindulatú sajtó árnyékolja be. Cikkeink felett érzett felháborodását sajtóirodája útján tette közzé. Eszerint „a Magyar Nemzet az elmúlt hónapokban rendszeresen jelentetett meg az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal és annak vezetőjével kapcsolatos cikkeket, amelyek vagy valótlan információk közlésén, vagy összefüggéseikből kiragadott, csak részlegesen közölt adatok félreértelmezett következtetésein alapulnak”. Az olvasó figyelmét felhívjuk, hogy lapunk valóban több alkalommal megírta, az IHM jogerős bírósági döntés ellenére használja, azaz bitorolja a Közháló védjegyet. Legfrissebb információnk szerint a bíróság elutasította a tárca felülvizsgálati kérelmét az ügyben.
De még ennél is jobban bántja az IHM-et, hogy lapunk – egy internetes hírportálra hivatkozva – megírta: a miniszter nagyszabású dorbézolást rendezett a hivatal munkatársainak, ahol „dél-amerikai táncosok vérpezsdítő tánccal szórakoztatták a roston sült tintahalat és más királyi étkeket fogyasztó munkatársakat”.
Nem is úgy volt – panaszolták a nemzeti hírügynökséghez eljuttatott hivatalos közleményükben. Eszerint „a cikkben említett műsorszámokat saját kollégáink és kolléganőink mutatták be”. Szóval úgy képzeljük el, hogy ezen a bálon a bérszámfejtésről verbuválódott a rezesbanda; Gizike a humánpolitikai osztályról pergette a kongát; és Kovács Kálmán fűszoknyában, tollas fejdíszben szambázott a parkett közepén? Ezúton kérünk elnézést a hiányos tájékoztatásért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.