A kormány, a nép és az ellenzék

Czakó Gábor
2006. 08. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország bajban van. Ha rossz lett volna a termés, nem bánkódnánk: jövőre majd jobb lesz. Az sem volt végzetes, hogy 1241-ben elvesztettük a muhi csatát. Sőt, Babenbergi (Harcias) II. Frigyes is megtámadta az országot. A hozzá menekült IV. Bélát kirabolta, és három nyugati megyét elfoglalt. Ám már 1242 második felében visszavettük a három megyét, hadunk Bécsig nyomult, és később a tatárok újabb támadásait is visszavertük. IV. Béla helyesen járt el, amikor Batu szövetséget – kompromisszumot és együttműködést – ajánló javaslatát elutasította. Látta, hogy mi történt a tatárok többi szövetségesével.
Batu kánéknak ezért sem sikerült mongolbarát kormányt állítaniuk az ország élére. Most nagyjából ez a helyzet, a mai világhatalom – a nemzetközi nagytőke – komprádor-burzsoá kormányt ültetett a nyakunkra, mégpedig úgynevezett demokratikus jóváhagyással, az ellenzék pedig tehetetlen.
Az ország baja tehát hármas: baj van a kormánnyal, a néppel, az ellenzékkel.
Nyilvánvaló, hogy a Gyurcsány-csomagként eufemizált sanyargató-fosztogató intézkedéssorozat csak a kezdet. Az ország kirablása, szellemi-erkölcsi-intellektuális fölszámolása a megsemmisítésig folytatódni fog. Ezt maga a miniszterelnök erősítette meg, amikor „letette a nagyesküt”, és frakcióvezetője is bejelentette, hogy több „megszorító intézkedést” pártja nem fog megszavazni. Márpedig ők soha, semmilyen körülmények között nem mondanak igazat; talán még válogatott kínzásoknak is képesek volnának ellenállni. Egy komprádor kormánynak a feladata nem az alattvalók szolgálata, hanem ellenkezőleg: a kiszolgáltatása – például a mongol globalizmusnak. Ezért az ország gondjait elvileg sem törekszenek megszüntetni: nem azért ültették őket a nyakunkra. Egy EU-képviselő nyilatkozta minap: az Európai Bizottság magyar szempontból ma már hazafiasabb, mint Magyarország megválasztott kormánya. Ha a mostani sarcot kiizzadjuk, jön a következő, majd újra és újra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a Batu Fletóék módszeresen fosztják meg javaitól, a jövőbeli bő termés lehetőségétől az országot. Állandóan szűkítik az oktatási-kulturális-tudományos fejlődés lehetőségeit, és sorra adják el a mongoloknak az ország legjövedelmezőbb vállalatait: a repülőteret vagy a MÁV teherfuvarozó üzletágát. Már zajlik suttyomban az egészségügy kifosztása: a jövedelmező laborok egyre-másra kerülnek magánkézre, a kórházak ráfizetése emelkedik. Az özvegyekben, árvákban és betegekben még sok pénz van. Apró példa: év elejével bizonyos szociális otthonok konyháit kiszervezték egy „névtelen társaságba”, azóta a koszt napi 300 helyett 800-ba kerül. Természetesen a bentlakók, és végső soron az államban megtestesülő nép fizeti az extraprofitot szipolyozói zsebébe.
Hogy a végállomás ott lesz-e, ahol Magyarország már a temetőkből is kiszorul, nem tudjuk.
A nép sem tudja. Körülbelül harmada nyugdíjas és járadékos, a választási kegydíjígéretek örökös csőbe húzandója. Őrületes tömeget tesznek ki a multik tévécsatornáinak konzumidiótái, akiknek fogalmuk sincsen arról, hogy mi történik a hazájukkal, az utcájukkal, sőt azt sem sejtik, hogy mit művelnek velük. Nem is érdekli őket. Ezt Batuék iskolarendszere is támogatja. Tittytaintement – javasolta Brzezinski úr a multiknak: olcsó táplálékkal és szórakozással kell féken tartani a fölösleges népességet.
A lakosság nagy részének gőze sincs a közéleti fogalmak értelméről: szocialista, jobb- és baloldali, fasiszta, demokrácia, reform, becsület, igazság, új, keresztény, édesanya stb. S észre sem veszi, ha ezeket ellenkező értelemben használják.
December 5-én – a világon egyedülálló módon – a nemzeti szolidaritásnak már az elvét is nyíltan megtagadta másfél millió választó. A népszavazási számok szerint a nép több mint háromnegyede istenhívőnek vallja magát, de csak kétharmada vesz igénybe bizonyos „egyházi szolgáltatásokat”; mise helyett plazába jár. Körülbelül ennyi ember életvezetésében semmiféle erkölcsi elvet nem követ: alkalomszerűen dönt, hogy mi a jó, mi a gonosz. Az elkötelezetten vallásosak aránya kevéssel meghaladja a tíz százalékot, de a tizenötöt nem éri el. Hogy hányan élnek a mefisztói alkuban, vagyis cserélik üdvösségüket érdekükre, csak Isten tudja.
A szeretet helyett a gyűlölet izgatja a legtöbb honfitársunkat: milyen lesz a mészárlás a következő filmben? Aztán nehogy megzavarja tévénézésüket valami rohadt nemzeti, erkölcsi politika! Erre utalnak a fölmérések: a sanyargató komprádorokban csalódottak nem pártoltak át a nemzetiekhez.
Vajon csak a beléjük táplált gyűlölet miatt, vagy azért sem, mert az ellenzék „nem az igazi?”
Magyarország harmadik baja ez. IV. Béla a muhi csata után is pontosan tudta, hogy mi a kötelessége és a teendője. A megtizedelt elitet és népet újjászervezni, a hit lobogója alatt összegyűjteni és fölszabadítani az országot. Győzni.
A kormányzásból kiszorult politikusok „pragmatikus ellenzékiségről” beszélnek, továbbá „konstruktívról”, „keményről” és hasonlókról, a legnagyobb párt nemrég országos autogramgyűjtő akciót hirdetett – talán annak bizonyságaképpen, hogy képtelen okulni saját hibáiból. „Valami nagy, nagy pótcselekvésre vágyom!” (Baksa Soós János, Kex együttes). Persze nem vagyunk könnyű helyzetben. A mongolok még nem takarodtak ki az országból. Helytartóik – a bankoktól és a kormányférfiaktól a legutolsó szennylapszerkesztőig és kábszerüzérig – bőven el vannak látva utánpótlással. Puszta fölismerésük is merészséget kíván, mert mindenre képesek. Azonban a védekezés csakis az átvilágítással kezdődhet: a – régi és mostani – Batuk uralma jogtalan, mert istentelen, hazug és embertelen. Amíg nem ez a kiindulópont, addig az ellenzékiség: halottnak a csók.
Tény, hogy baj van a néppel, mert olyan, amilyen: nincs tisztában a helyzetével, kényelmesnek tartja az alva élést, s gyűlöli az ébresztőzőket. No, sorsára lehet hagyni. Ám ha nem, akkor nincs út IV. Béláén kívül. Először is föl kell venni a keresztet. A kereszt nem egyszerűen súly=életnehézség, hanem kivégzőeszköz, tehát az önáldozat vállalását jelenti. (Buji Ferenc). Ékesszóló IV. Béla példája. Mi tagadás, hiányzott belőle az Árpádok egyik tehetsége: háborúit sorra elvesztette. De állandóan tanult hibáiból, kitalálta a mongolok elleni védekezés módját (kővárak), és sugárzott belőle a szent királyok szelleme, amely családján keresztül népét is magával ragadta az újjászületésbe. Nyolc gyermekéből ötöt avattak szentté, illetve boldoggá. Példátlan. Még herceg korában ő küldte Julianust rokonaink fölkutatására, uralkodása alatt szervezte meg Boldog Özséb a pálos rendet. Joggal nevezzük Béla urat második honalapítónak. Maradék horvát királyságának utolsó szigetecskéjére (Trau/Trogir) szorítva sem gondolta jogszerűnek Batu országlását, s nem próbált a mongolok pragmatikus ellenzéke lenni. Aligha nyomta volna meg az igen gombot tavaly szeptember 26-án. Semmiképpen sem hagyta volna sorsára a néppé szerveződés polgári köreit. Ahogy nem tárgyalt Batu leveléről, úgy a „csomagról” sem vitatkozgatna, hiszen a rendszerről van szó.
Ögödej nagykán 1242-ben meghalt, Batu kivonult, s hamarosan széthullott a mongol birodalom. Mostani civilizációnk sem kerülheti el elődei sorsát. Béla királyunk ezért sem legitimálta Batu uralmát.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.