Leonard Orban kinevezése és a kisebbségi jogok

Vincze László
2007. 01. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többek számára világos, hogy nem a sors hozta úgy egymás után kétszer, hogy a feladatkör éppen Szlovákia – a területért korábban Ján Fígel szlovák biztos felelt –, majd Románia hatáskörébe tartozzon. Tény ugyanakkor, hogy Leonard Orban nem a klasszikus, uniós értelemben vett kisebbségi jogokért fog felelni – a romákkal kapcsolatos kérdésekért vagy a harmadik világból érkező bevándorlók ügyéért. Nem. És még csak nem is abban a vonatkozásában fogja megközelíteni a kisebbségi problémákat, ahogy mi, magyarok tesszük: nem fogja kommentálni a határon túli magyar közösségek történelmi sérelmeit, az Erdélyből való elvándorlást, a magyarlakta régiók gazdasági elmaradottságát, a magyarveréseket, nem fogja sürgetni a magyar–magyar kapcsolatok vagy a támogatáspolitika javítását, és nem mond majd véleményt sem a Szülőföld Alapról, sem a magyarigazolványról.
Leonard Orban kizárólag egyetlen perspektívájában fogja értelmezni és kezelni a kisebbségi ügyeket. Abban a perspektívában, amely minden kisebbség számára a legfontosabb: az új biztos a nyelvi jogokat és a nyelvhasználatot fogja felügyelni. Azaz nem a kisebbségi identitás felszínét, hanem a magját. A gyökerét. S hogy mindezt milyen módon fogja tenni, arra vonatkozólag már biztosi meghallgatásán adott néhány – nem igazán biztató – jelet. Orban ugyanis kérdéseket kapott a Bolyai egyetem kétnyelvűségével kapcsolatban, és azt mondta: az egyetemek autonóm intézmények, működésükbe beleszólni nem lehet. És ez pontosan így is van. Az más kérdés, hogy a sokszínűségére büszke, a multikulturalizmusra építkező Európai Unió többnyelvűségért felelős biztosától más hozzáállást várnánk. De ez már a mi dolgunk. És ne feledjük: ez még csak a kezdet.
Kár volna azonban abba a hibába esni, hogy a kialakult helyzetért – rossz szokásunkhoz híven – kizárólag a románokat és a szlovákokat hibáztassuk, illetve, hogy belefeledkezzünk az összeesküvés-elméletekbe. Az igazság ugyanis az, hogy a határon túli magyarok nyelvhasználati jogaira, lehetőségeire, de talán még inkább igényeire mi a Leonard Orban kinevezése előtti tizenhat évben sem fordítottunk figyelmet. Nem készültek komoly felmérések, publikációk, amelyekkel bátran a nemzetközi közvélemény elé lehetett volna állni. És nem voltak olyan politikusaink – beleértve a Magyar Koalíció Pártjának két európai parlamenti képviselőjét –, akik az ügyet nemzetközi szinten különösebben szorgalmazták volna. Mi több, a nyelvhasználati jogok kérdése, illetve azok teljesülése még idehaza és a határon túli közvélemény előtt sem került ez idáig terítékre. Nálunk a kisebbségi kérdések maximálisan kimerülnek a magyar–magyar párbeszédről és a különböző nemzetpolitikai alternatívákról szóló vitákban, valamint az európai integráció útján való újraegyesülés és a szülőföldön való maradás hamis mítoszait boncolgató álszent, értelmiségi fejtegetésekben.
Egy finnországi svéd, egy belgiumi német vagy egy dél-tiroli osztrák mindezt nem is nagyon értené. De ez ne zavarjon bennünket. Amíg nekünk nem tűnik fel, hogy a magyarul beszélőket a szomszédos országok magyarlakta, gyakran magyar többségű településein rendszeresen éri hátrányos megkülönböztetés anyanyelvük miatt, hogy a magyar nyelv egyre több nyelvhasználati színtérről szorul ki a mindennapi életben, s hogy ezzel egyidejűleg számos magyarlakta település szlovákosodik és románosodik el, addig nincs mit tenni. Ha nekünk nem tűnik fel, hogy azok a közösségek – a katalánoktól a dél-tiroliakon át a románokig és a szlovákokig –, amelyek erős identitást akarnak, a nyelvet és a nyelv használatát központi, mindent megelőző kérdésként kezelik, egyedül magunkra vethetünk. Még akkor is így van ez, ha kevés szégyenletesebb dolog létezik annál, mint hogy semmittevésünket a jövőben egy román biztos felügyelje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.