Elmaradhatatlan szembesítés

Rogán Antal cáfolja az üzleti kapcsolatot, Portik Tamás már ül.

Szemán László
2016. 05. 31. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portik Tamás szerint Rogán Antal hazudik – ezt az olajozás során elhíresült Energol Rt. volt igazgatója 2014. december 2-án a bíróságon találta mondani, amikor is tanúmeghallgatásokkal folytatódott az Aranykéz utcai robbantás büntetőpere Jozef Rohác és Portik Tamás ellen. Azóta néhány millió köbméter víz lefolyt már a Dunán, Portikot éppen a múlt héten ítélték jogerősen tizenöt évre, mivel a bíróság szerint ő lövette le 1996. november 1-jén Prisztás Józsefet, ezzel kirobbantva a három évig tartó, budapesti bandaháborúnak elnevezett kivégzés-, illetve megtorláshullámot.

Az ítélet azt is jelenti, hogy Portik immár jogerősen bűnöző, hiszen a rendszerváltoztatás után eddig egyáltalán nem volt büntetve. Az olajos ügyek miatt évekig keresték, miközben úgy bujkált, hogy egy angyalföldi sörözőben bárki összefuthatott vele, ha jó időben járt arra bowlingozni, és mire megkerült, már elévült az olajügy. A 2010-es kormányváltás előtt még kijelentette: „Ha visszajön a Fidesz, nekem meszeltek” – és valóban kommandósok mentek érte. Eddigi egyenlege nem valami fényes; mint azt a Prisztás-perben az utolsó szó jogán mondta, a rendőrök és a börtönőrök nem mulasztják el, hogy oda-odadörgöljék az orra alá: „maga innen már nem megy ki élve”, és bizony úgy fest a dolog, hogy a jogerős tizenöt évet még megfejelheti majd jó néhány évvel az Aranykéz utcai merényletben betöltött felbujtói szerepe miatt. Legalábbis a vád szerint, hiszen ebben az ügyében még csak elsőfokú ítélet született, tizenhárom évet kapott.

Nem lennénk azonban meglepve, ha Boros Tamás és három ártatlan járókelő kivégzése is megérne egy újabb elsőfokú tárgyalást, majd végül jogerősen ismét súlyosabb büntetést kapna a közellenség. Portik ugyanis mára egyértelműen közellenség lett. Mondhatnánk, kellett neki Gyurcsány-féle titkosszolgálati vezetőkkel találkozgatni, és arról cseverészni, hogy ha akad valami fekete folt némely fideszes vezér múltjában, jelenében, akkor azt gyűjtené már össze és adná át a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának, bizonyos Laborc Sándornak.

Portik tudomásunk szerint semmit sem gyűjtött össze és semmit sem adott át Laborcnak. Perei során hiába is mondta, hogy a jelenlegi belügyminiszter és az olajozás milyen jól megfért egymással egykor, azt csak kevesen hallották meg. Felmerülhet a kérdés, miért olyan fontos, hogy szavahihető-e a jogerősen elítélt bűnöző. 2014-ben az Aranykéz utcai merénylet kapcsán folyó perben egyszer csak kiderült, hogy Portik állítólagos egykori élettársa, Pápa Marianne jóval a piaci ár alatt jutott hozzá egy ingatlanhoz a Rogán Antal vezette ötödik kerületi önkormányzattól. Az akkor még Fidesz-frakció-vezető cáfolta, hogy ismerné Portikot, mire 2014. december 2-án Portik kijelentette a bíróság előtt: „Rogán Antal hazudik, hogy nem ismer engem.” A mondat akkor kapott politikai felhangot, amikor idén a Fővárosi Törvényszék elrendelte Portik Tamás meghallgatását a Rogán Antal miniszter és Juhász Péter Együtt-alelnök közötti személyiségi jogi perben. Rogán egymillió forintot követel rágalmazás miatt, szerinte ugyanis nem igaz, hogy üzletelt volna Portikkal, vagy a köreiből valakivel az önkormányzat, sőt Portikot sem ismeri.

Az immár jogerősen is elítélt bűnöző meghallgatását Juhász Péter kezdeményezte, mondván: Portik vallomásából kiderülhet, hogy valóban üzletelt-e a belvárosi önkormányzattal. A bíróság június 17-ére tűzte ki Portik meghallgatását és a szembesítését Rogánnal. A kabinetminiszter jogi képviselője ellenzi a szembesítést és Portik meghallgatását, mondván okiratokkal minden igazolható az ügyben. A bíró szerint azonban nemcsak okiratok szolgálhatnak bizonyítékul, és Portik tanúként még nem beszélt arról, milyen viszonyban volt Pápa Marianne-nal, akinek érdekeltsége kedvezményesen jutott hozzá egy Károly körúti ingatlanhoz, majd dupla áron adta tovább.

A Rogán kontra Juhász per előzménye, hogy Juhász Péter bűnözőnek nevezte Rogán Antalt, majd azt is állította, hogy a Rogán vezette önkormányzat Portik körével üzletelt. Rogán rágalmazás miatt indított pert, amelynek során akadt azért néhány furcsaság, például hogy a rendőrség tévedésből a nyomozás megszüntetéséről szóló határozattervezetet küldött át a bíróságra, noha az ügyészség a nyomozás folytatására utasította. Aztán arról értesülhettünk, hogy megsemmisült az a cd, amely a Belváros-Lipótvárosban Rogán ideje alatt eladott nyolcszáz ingatlan adatait tartalmazta. Szerencsére a bizonyítékok papíralapon mégiscsak megkerültek a rendőrségen.

Juhász időközben a Facebookon megkezdte a közönség toborzását Portik és Rogán szembesítésére. Rogán pedig a bírót szeretné kizáratni az ügyből, elfogultság miatt. Eközben Portik – immár a sátoraljaújhelyi fegyházban, fegyencruhába átöltözve – megkezdte a jogerős ítélet letöltését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.