Celeb a pályán

Portugália nem Ronaldónak köszönhetően, hanem Ronaldo ellenére jutott el az elődöntőig.

Arday Attila
2016. 07. 06. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteget edz, utolsóként hagyja abba a gyakorlást, extra tehetsége nagy szorgalommal párosul. Hatalmasat ugrik, felhőfejeseivel veszélyezteti a kaput, cseleivel bolondot csinál a hátvédekből, s ha kiszolgálják, kisebb csapatoknak tucatszám lövi a gólokat. Sikere észbontó: csapatával háromszor megnyerte a klubfutball csúcsát jelentő Bajnokok Ligáját, és háromszor megkapta az Aranylabdát, a sportág legrangosabb elismerését. Ő a világ legjobban kereső férfi sportolója, egy év alatt 88 millió dollárral gazdagodott. Milliók számára maga az isten, rajongóihoz végtelenül türelmes. Még azt is megengedte, hogy egy szenvedélyes szurkolója a biztonsági őröket kijátszva odarohanjon hozzá, és készítsen vele egy közös fotót. E nemes gesztusban korábbi klubtársa szerint „megmutatkozott határtalan embersége”.

A magyar sportnapilap tudósítója látta e jelenetet, és azt is, hogy a nagy sztár királyi fenségként levonul a pályáról, integet a szurkolóknak, miközben a biztonsági őrök földre teperik a közös fotó boldog tulajdonosát, és úgy rángatják ki a stadionból, mint egy utolsó bűnözőt. Mindez különösen szép volt egy olyan Eb-meccs után, ahol a sztár tizenegyesből sem találta el a kaput. A legutóbbi öt büntetőjéből négyet elrontott, de akkor is ő lövi őket, hiszen ő a sztár. Szövetségi kapitánya pedig megmondta, hogy legközelebb is ő fogja, hiszen sokszor belövi, csak most pont hibázott. És ő rúgja a jövőben is a szabadrúgásokat, hiszen mindig is ő akarta rúgni őket, ha történetesen negyvenből semmi eddig a mérlege. Amikor hiányzott a csapatból, egy társa mindjárt bevette a kaput, de ez sem számít.

A mostani Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében öt méterről a kapust találta telibe, majd a kipattanó labdát egy arra járó csapattársa a hálóba bólintotta. A negyeddöntőben méretes lyukakat rúgott. Ennek ellenére a kapu közelében meg sem fordul a fejében, hogy passzoljon, csak csípőből tüzel.

De hát ő Cristiano Ronaldo. A szupersztár. És közben egyre többen felfigyelnek arra, hogy minél fontosabb egy mérkőzés, annál inkább eltűnnek a góljai. Az elmúlt tíz évben hat világversenyen járt, a torna lényegi részét jelentő egyenes kieséses szakaszban eddig egyetlen alkalommal talált a kapuba, miközben a fent ismertetett mentalitás egyre inkább eluralkodott rajta. Ronaldo rendre rácáfol a sportág véleményformálóira, akik 2014-ben például annak ellenére neki adták az Aranylabdát, hogy a világbajnokságon a legjobb tizenhat közé sem került Portugáliával, és a BL-döntőben is alig tett hozzá valamit a Real Madrid játékához (ahogy az ideiben sem sokat). Súlyos értékválság jele ez, hiszen a 2000-es évekig a legnagyobb elismerés a világ- és Európa-bajnokságok legjobbjainak járt.

Amíg Cristiano Ronaldo ifjú volt és romlatlan, képes volt a legfontosabb meccseken gólt szerezni. Tizenévesen döntőbe fejelte válogatottját az Eb-n, pár év múlva BL-győzelemhez segítette a Manchester Unitedot. Ennek is már nyolc éve. A legtrükkösebb megoldásaiból készített video-összeállítás alapján úgy tűnik, két célja van: az egyik, hogy gólt szerezzen, a másik, hogy megalázza az ellenfelét. A franciaországi Eb-n állandóan mutogat, magyaráz amúgy szintén tehetséges társainak, ki hová passzoljon neki. Méltatlankodik, ha más kapura lő, hisztériázik az ellenfél góljánál (különösen Dzsudzsákénál), kritizálja a másik csapatot. Megnyilvánulásai végtelenül frusztrált személyiségre vallanak, akivel végtelenül frusztráló egy csapatban játszani.

A beteges sztárkultusz főszereplője és áldozata egyben. Portugália nem Ronaldónak köszönhetően, hanem Ronaldo ellenére jutott el oda, hogy ma este elődöntőt játsszon Walesszel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.