Bölcsek és bürokraták

Hiába vetették be a bölcseket, a Fidesz kemény falatnak bizonyult: lassan egy éve rágódnak azon, kizárják-e az EPP legsikeresebb pártját.

Kis Ferenc
2020. 01. 31. 6:00
null
Az EPP vezetői szeretnék elhalasztani a Fidesz kizárását Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bürokrácia diszkrét bája – idézhetné Luis Buñuel filmklasszikusának címét némileg újragondolva, aki nyomon követi az Európai Néppárt (EPP) lassan már követhetetlen eljárását a Fidesszel szemben. Heteken át keringett a sajtóban, sőt maga Donald Tusk néppárti vezető is hivatkozott arra, hogy elkészült a három „bölcs” jelentése a magyar kormányzó pártról.

A tavaly őszre ígért dokumentum azonban a mai napig sem készült el, mint szerdán kiderült, csupán szóban számolt be Tusknak Herman van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering a magyar politikai helyzetről. Azt már korábban közölték, hogy nincs és belátható időn belül nem is lesz döntés a Fidesz kizárásáról, egyelőre a tagság felfüggesztésének meghosszabbítása marad érvényben.

Hiába vetették be a bölcseket, a Fidesz kemény falatnak bizonyult: lassan egy éve rágódnak azon, kizárják-e az EPP legsikeresebb pártját.

A döntésképtelenség nem meglepő, a nyugati elit az egyértelmű, őszinte beszédről már régen leszokott, a politikai vitákat pótcselekvésekkel, különféle eljárásokkal, folyamatábrákkal helyettesítik.

Ez a brüsszeli bürokrata hozzáállás nem alkalmas a valós problémák megoldására, csupán elodázza a konfliktusokat.

A vita nem a Fideszről, sokkal inkább a néppártról szól, és azért nem tudnak dönteni, mert nincs világos elképzelésük a pártcsalád egészének identitásáról, elveiről. Az évek óta liberális irányba tolódó, többnyire csak nevükben kereszténydemokrata nyugat-európai pártok határozzák meg az EPP politikáját, amely lényegi kérdésekben nem különbözik a baloldali vagy zöld konglomerátumokétól.

A hangadók mellett azért akadnak olyanok is – elsősorban az olasz, a spanyol és a francia tagpárt –, amelyek a Fidesz álláspontját osztják. Ők is úgy látják, hogy a pártcsalád már liberálisabb a liberálisnál, ezért ideje visszatérni a keresztény-konzervatív értékekhez. Hamarosan belső diskurzus kezdődik a néppárt által képviselt politikai irányvonalról, ahol végre érdemi vita bontakozhat ki, amiben a Fidesz aktív szerepet akar vállalni.

Talán ez lesz az utolsó kísérlet arra, hogy az alapítók világnézetéhez hű politikusok visszatérítsék a néppártot a kereszténydemokrácia képviseletéhez. Az egykor szebb napokat látott pártcsaládnak egyúttal ez az utolsó esélye, hogy visszanyerje vitalitását, kezdeményezőkészségét, és újra az unió vezető politikai erejévé váljon. Ha kitart a régi értékeit és ezzel önmagát tagadó megalkuvás mellett, akkor a saját sírját ássa meg.

Utóbbi forgatókönyv esetén a Fidesz nem tehet mást, mint hogy távozik az EPP-ből, és életre hív egy új konzervatív pártcsaládot, amely határozottan kiáll a nemzetek Európája és a keresztény kultúra megőrzése mellett. Ez az út is rögös lesz, hiszen az EU döntéshozó szervei­ben jelenleg többségben vannak a bevándorláspárti erők, akik szemében vörös posztó a magyar kormány.

Az európai folyamatok azonban hosszú távon kedvezően alakulhatnak, a növekvő migrációs nyomás, az egyre élhetetlenebb kevert lakosságú nyugat-európai városok példája és az unió gazdasági gyengülése gyökeres változásokat indíthat el a politikai életben. Olaszországban napról napra erősödik a nemzeti vonal Salviniékkel, a francia társadalom tartópillérei recsegnek-ropognak és a brexit rögvalósága sem a brüsszeli föderalisták malmára hajtja a vizet.

A V4-ekkel az élen a közép-európai térség egyre masszívabbá válik, a német–francia rivalizálás miatt még inkább felértékelődik a szerepe, benne hazánké is. A csillagok állása tehát kedvező, a Fidesz és vele Magyarország csak nyerhet egy merész, de megfontolt lépéssel. Ez ma az igazi bölcsesség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.