Egységben, de okosan

Milyen szerkezeti előnnyel rendelkeznek a V4-ek az EU egészéhez képest?

2021. 02. 18. 6:00
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; MICHEL, Charles; MATOVIC, Igor; BABIS, Andrej
Krakkó, 2021. február 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Igor Matovic szlovák (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b3), Orbán Viktor magyar (b4) és Andrej Babis cseh kormányfõ (j), valamint az Európai Tanács elnöke, Charles Michel (b2) a V4 megalapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett kormányfõi találkozón a krakkói királyi várban, a Wawelben 2021. február 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi országok harminc évvel ezelőtt hárman kezdték meg együttműködésüket – még létezett Csehszlovákia –, ma már négyen vannak, noha egyes tegnapi felvételek tanúsága szerint öt vezető állt sorban egymás mellett Krakkóban. Új tagot köszönthetünk? Nem, a közép-európai kormányfőket Charles Michel, az Európai Tanács belga elnöke egészítette ki. Kedves gesztus, hogy meghívták, kedves volt tőle is, hogy eljött, de alighanem azt érezhette, mint 1974-ben Losonczi Pál Richard Nixon amerikai elnök mellé ültetve Georges Pompidou temetésén: érti ugyan, mit keres itt, jó képet is igyekszik vágni hozzá, de ez a sztori most nagyon nem róla szól. Az érzés kölcsönös: az EU iránti, amúgy sem töretlen lelkesedésünk fittyedten ernyedt alá az utóbbi, vészterhes hónapokban. A brüsszeli vezetés, mintha csak Karinthy lapjairól lépett volna ki, úgy magyarázza a bizonyítványát: miért késlekedett az életmentő vakcinák engedélyezésével és – mint elhatározták – közös beszerzésé­vel. Olyan fejlett, de az unión kívüli országokhoz képest például, mint Nagy-Britannia vagy Izrael. Holott a koronavírus elleni oltóanyagok két értelemben is életmentők (lennének): nemcsak a kór halálos szövődményeitől védenek meg bennünket, hanem azt is lehetővé teszik, hogy életünk mihamarabb visszatérhessen a régi kerékvágásba.

Régebben a visegrádi országok azzal a kihívással küszködtek: hogyan tölthetnék meg minél több tartalommal az együttműködésüket? Ám az utóbbi bő öt évben az élet megoldotta ezt a problémát, tálcán kínálva a területeket, amelyeken a közép-európai országok egymásról vehettek példát, egymás hangját erősítették, és Brüsszelben is elfogadtatták: több mint hatvanmillió európai polgár képviselőjeként súlya van az álláspontjuknak. Az előző ilyen ügy a migráció volt: a négyek szembehelyezkedtek az EU bevándorlásbarát álláspontjával és a kudarcnak bizonyult kvótarendszerrel. Ezen keresztül, hónapról hónapra bizonyosodott be, hogy létezik a közös történelmünkben is gyökerező közép-európai mentalitás, ahogyan az is: Budapestnek, Pozsonynak, Prágának és Varsónak vannak a nyugat-európai magországokéitól gyökeresen eltérő érdekei is.

Az élet most a járványügyi védekezésben kínált a V4-eknek lehetőséget az összefogásra, a példaadásra és a brüsszelinél gyorsabb cselekvésre. Ahogyan hazánk önkénteseket küldött Szlovákiába az országos tesztelés lebonyolításának megsegítésére, most lélegeztetőgépeket Galántára. Nemcsak az eszközök, az ötletek is áramlanak, a példák pedig ragadósak. A Szputnyik V orosz vakcina – az EU-ban első – magyarországi engedélyezése a cseheknek is bogarat ültetett a fülébe, de Szlovákiában annyira terítéken van az ügy, hogy Pozsonyban ma döntés születhet erről a rossz járványügyi helyzet és a nyugati oltóanyagok hiánya miatt. A munkáltatók szövetsége is sürgeti ezt északi szomszédunknál. A lengyelek is hetek óta hangosan nehezményezik az akadozó nyugati szállításokat. Geopolitikailag egyébként semmi meglepő nincs abban, hogy a keleti (orosz, kínai) vakcinákra való nyitottság gondolata az EU keleti szomszédaival, Belarusszal és Ukrajnával határos regionális tömörülésben fogant meg.

Mindezeken túl a V4-ek rendelkeznek egy komoly szerkezeti előnnyel az EU egészéhez képest. Akármilyen is a széljárás a fővárosaikban, akármilyen fura szerzet irányítja is valamelyik tagországot – a citromdíj eddig alighanem a szlovák Vladimír Mečiaré –, a négyek nem állítják egymást politikai pellengérre, hanem ésszel szervezik magukat egységbe. Lehet, hogy ennyi a nagy titok: nem jogállamisági eljárásokat kell útjukra bocsátani, hanem lélegeztetőgépeket és vakcinaszállítmányokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.