Előre bejelentett hűtlenség

Nem irigylem őket. Mármint nem a Karácsony-féléket, értük nem kár. De a választóik többet érdemelnek.

Néző László
2021. 07. 06. 6:00
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. március 9. Karácsony Gergely fõpolgármester beszél a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zártkörûen Mûködõ Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) és a szakszervezet között létrejött 2020. évi bérmegállapodás aláírásán a cég vezérigazgatóságán 2020. március 9-én. A megállapodás szerint a fizikai dolgozók tízszázalékos, a szellemi dolgozók egységesen hétszázalékos béremelést kapnak. MTI/MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeljük el, hogy egy másfél éve tartó házasságban a férj egyszer csak azt mondja asszonyának: idefigyelj, találtam egy szebb és gazdagabb hölgyeményt, én most egy ideig semmi mással nem foglalkozom, csak a neki való széptevéssel, udvarlással, s ha engem választ a szaporodó kérők közül, akkor bizony úgy elhagylak, mint eb a Szaharát. Viszont ha hoppon maradok, akkor jobb híján mégis maradnék veled. Azt hiszem, ennek az úrnak a kedves neje az összes szemét kikaparná ott menten, esetleg a sodrófával kicsikét fejbe vagdosná, mindenesetre a minimum, hogy kidobná az összes cókmókját, menjen hites ura, amerre lát.

Pont ilyen előre bejelentett hűtlenségben vétkes Karácsony Gergely és egynémely ellenzéki városvezető. A főpolgármester, mióta elnyerte szíve választottjának kezét, azóta mint hazug hitves, égre-földre esküdözött, hogy dehogy vágyódik ő máshoz, máshová, neki ott jó, sőt a lehető legjobb. Éppen nem mondta ki, de nagyjából úgy riszálta, húzta-vonta magát a miniszterelnök-jelöltségtől, hogy az egyszerű ember azt hihette, ez még mindig úgy gondolja, ahogyan egy korábbi jelöltségéről nyersen megfogalmazta: „alapvetően az az érzésem, hogy a f…szért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem.” (Nota bene: én azt gondolom, alapvetően most is jobb lett volna, ha el sem kezdi.)

Mindenesetre hamar kiderült, hogy az egész csak egy olcsó képmutató trükk, csak kellette magát, s ha tehetné, már holnap otthagyná a főpolgármesteri hivatalt. Mert ő egy Vörös Hadseregbe oltott IV. Bélának képzeli magát, akinek fel kell szabadítani az országot a nácik uralma alól, s újjáépíteni mindent, amit ez a Fidesz-kormány lerombolt. Biztosan sokat utazott a klimatizálatlan metrókon, villamosokon, s agyára ment a hőség.

Azt nem tudom, hogy mit csinál a többi, hasonló cipőben járó, a baloldali összeborulásban vétkes polgármester, hogyan tudják összeegyeztetni a munkájukat a jelölt-jelöltségért folyó „öldöklő” küzdelemben, de az látható, hogy Karácsony nem törődik a várossal. Nem mintha korábban kezét-lábát törte volna, hogy felvirágoztassa Budapestet, sokkal inkább a Facebook-posztjai olvasásával múlatta az időt, mert hisz állítólag nem ő írja azokat, legalább utólag tudja, mi a véleménye. Esténként meg a Mostan színes biciklisávokról álmodom kezdetű verset mormolta, de mióta bejelentette, hogy elindul az előválasztás kamu versenyén, végképp nem ér rá a fővárossal foglalkozni. Nincs érkezése összehívni például a hónapok óta kényszerűen nem ülésező Fővárosi Közgyűlést sem, pedig éppenséggel lenne mit megtárgyalni. Például hogy mit kezdjenek azzal a ténnyel, hogy Budapest jelképe mára nem a Parlament épülete, nem a Vár, nem a dunai panoráma, hanem az állandósult dugóban szitkozódó autós lett. Persze, mint tudjuk, ezért is Tarlós István a hibás, de főképpen Orbán Viktor.

Nem tudom, mit gondolnak a fővárosiak vagy az elvágyódó polgármesterű vidéki településeken élők, akik most azzal szembesültek, hogy választott vezetőjük éppen megcsalja őket. Ők másfél éve azért szavaztak ezekre az emberekre, mert azt hitték, azzal hitegették őket, hogy választottjuk legalább öt éven keresztül értük, a településükért dolgozik majd. S most azt látják, hogy ők már nem fontosak, nem fontos a város, amelynek élén állnak. Ők már magasabbra, messzebbre vágynak. S ha mégis maradnak a ’22-es választások után, hogy néznek majd a választóik szemébe? Mint egy hazug, a kuplerájban lebukott férj, aki csak azért kuncsorog otthon, mert elfogyott a pénze. Nem irigylem őket. Mármint nem a Karácsony-féléket, értük nem kár. De a választóik többet érdemelnek.

Borítókép: Karácsony Gergely beszél az FKF Nonprofit Zrt. és a szakszervezet között létrejött 2020. évi bérmegállapodás aláírásán a cég vezérigazgatóságán 2020. március 9-én (MTI/MTI Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.