Óvás után

Egy magyar és egy román csapat meccsén senki sem fog fennakadni, nem vált ki szolidaritást a futball többi szereplőjéből, szóval csak nekünk, magyaroknak fáj majd egy ideig ez az eset.

Pajor Gyulai László
2019. 08. 07. 6:00
null
Craiova, 2019. augusztus 2. A Budapest Honvéd játékosai a gól nélküli döntetlent követõ tizenegyes-párbajban, a labdarúgó Európa-liga második selejtezõfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova - Budapest Honvéd mérkõzésen Craiovában 2019. augusztus 1-jén. A Craiova a büntetõkkel 3-1-re gyõzött, a találkozó végén kialakult botrányos körülmények miatt a Honvéd megóvja a mérkõzést. MTI/EPA/Bogdan Danescu Fotó: Bogdan Danescu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki csalódottan értesült arról, hogy az UEFA fegyelmi bizottsága elutasította a Bp. Honvéd óvását, akkor az nagyon naiv ember. Nem véletlen, hogy a Craiova már a hét végén csomagban árulta a jegyeket a következő Európa-liga- és bajnoki mérkőzésre: pontosan tudta, hogy az európai futball irányítói a selejtezők zavartalan levezénylésében érdekeltek, nincs idő pepecselni olyan ügyekkel, mint egy magyar együttes óvása, a legkevésbé az érdekes, hogy igaza van-e vagy sem.

Azonnal beugorhat egy jóval korábbi eset: a Honvéd akkor a Panathinaikosszal játszott. Az athéni meccs után a görög újságírók mutatták: három hazai gól is lesről esett az ötből. A csehszlovák játékvezetőről mondta valaki: akkora aranyláncot kapott a Panathinaikosz vezetőitől, hogy amikor felvette, csaknem orra bukott a súlyától.

A Bp. Honvéd óvott, vitt kazettákat az UEFA-nak, de a képviselői mindenhonnan és mindenkiről lepattantak, mert a lesek téves elbírálása nem ok egy mérkőzés eredményének a megsemmisítésére, a csalás tényét pedig szinte lehetetlen bizonyítani. Ez 1987-ben történt, és most, 32 évvel később ismét a kispestiek próbálják kiharcolni az igazukat – ugyanakkora eséllyel.

Akkor az UEFA igaz­ságtalan, de jogszerű döntést hozott, most azonban merőben más a helyzet. A múlt héten a Craiovában lejátszott selejtező visszavágójának véget kellett volna vetni abban a pillanatban, amikor az északír Hunter játékvezető mellett felrobbant a hanggránát, és eltalálta őt egy öngyújtónak látszó tárgy. Percekig ápolták, ennek ellenére miután talpra állt, kiosztott két sárga lapot, a csaknem félórás tanakodás után mégis úgy döntött, képtelen levezényelni a hátralévő harminc másodpercet (!) és az azt követő tizenegyespárbajt.

Már ez is érthetetlen, de nem számít. A lényeg az, hogy le kellett volna fújnia a meccset. Állítólag a csendőrség parancsnoka mondta neki és az ugyancsak sokat telefonálgató, tanácstalan UEFA-ellenőrnek, hogy ha véget vetnek idő előtt a mérkőzésnek, nem tudja garantálni senkinek sem a biztonságát a várhatóan a pályára tóduló felháborodott szurkolók miatt.

Ilyen erővel azt is mondhatta volna, hogy ne ítéljenek tizenegyest a Craiova ellen, mert azzal túlságosan is felbosszantanák a hazai csapat híveit, ami konkrét életveszélybe torkolhat, azaz a csendőrparancsnok új műfajt teremtett: így lehet fenyegetéssel felülírni az írott és az íratlan szabályokat.

Ám rendben, ő megpróbálta – és bejött. Csakhogy az UEFA fegyelmi bizottsága mindezt szentesítette, mert hiába a három meccsre szóló zárt kapu és a büntetésként kirótt hatvanezer euró, ennek az ügynek üzenetértéke van. Például arról, hogy az európai szövetség mennyire álszent és hiteltelen: kampányokat szervez a tisztelet jegyében és az erőszak ellen, de amikor megtámadnak egy játékvezetőt, akkor más szempontoktól vezérelve dönt.

Mert ha most kizárja a Craiovát, az nyilván fellebbez, annak a tárgyalása nem történhet meg csütörtök előtt, amikor az Európa-liga következő körében játszani kell, ezért, elkerülendő a bonyodalmakat, egy ilyen óvás eleve halálra ítélten futhat be az illetékesekhez.

És üzenet arról is, hogy hol a helyünk: az UEFA-nak édesmindegy, hogy egy magyar vagy egy román csapat játszik tovább, az üzlet szempontjából ez közömbös, a programnak viszont pörögnie kell, az sem baj, ha csorba esik a sportszerűségen, a kampányokban harsogott elveken. Egy magyar és egy román csapat meccsén senki sem fog fennakadni, nem vált ki szolidaritást a futball többi szereplőjéből, szóval csak nekünk, magyaroknak fáj majd egy ideig ez az eset.

És rajtunk kívül ez kit izgat?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.