Szputnyik az üvegcsében

Nem fontos, hogy ki jött ki a második vakcinával a koronavírus ellen. Az első számít, és az jelenleg Oroszország.

2020. 08. 12. 6:00
null
Bangkok, 2020. május 25. Technikus a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védõoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók. MTI/EPA/Diego Azubel Fotó: Diego Azubel

Nem fontos, hogy ki jött ki a második vakcinával a koronavírus ellen. Az első számít, és az jelenleg Oroszország.

Valójában senkit se érdekel, ki lépett másodikként a Holdra vagy ki mászta meg másodikként a Csomolungmát. Az se fontos, hogy ki jött ki a második vakcinával a koronavírus ellen. Az első számít, és az jelenleg Oroszország. Elméletileg hihetnénk, hogy az emberiség hirtelen jóságossá vált, és lemond mindenféle profitról a gyógyszeripar, hogy a fenyegető rémséget közösségként küzdjük le, de jobb, ha a történelmet tekintjük, s az alapján tájékozódunk most is. A történelemnek nincs vége. A veszély pedig akárhány ajtót zár be, annyit nyit ki valahol máshol. Azokat pedig meg kell találni.

Oroszország mellett még vagy tucatnyi nemzet fejleszt folyamatosan vakcinát, köztük Magyarország is, ez egyáltalán nem titok. Akinek megvan az első regisztrált oltóanyaga, az onnantól fogva várhatja a jelentkezőket, akik meg akarják vásárolni a kincset érő ellenszert, hiszen ő már birtokában van a nagy tudásnak, a hatalomnak a mindenkit gúzsba kötő vírus ellen. Akkor a többi ország tudóskollektívája dühösen csapkodja a petricsészéket és Bunsen-égőket, mert az oroszok gyorsabbak voltak, egyúttal kerülőutakon megkérdőjelezik az említett szer hatékonyságát, s további vizsgálatokat követelnek, mert ezzel időt lehet nyerni. A hidegháború konkrétan erről szólt, a Szputnyik első útja láttán meghűlt a vér az amerikaiakban, az Apollo szárnyalásakor a Kreml zengett a haragos kiáltásoktól. Mindig az emberiség közös eredményére hivatkozott mindenki az ilyen áttörésekkor, s mindig pontosan tudta az összes érintett, hogy ez egy konkrét nemzet sikerét jelenti.

A koronavírus-járvány a félelem járványa. A rettegés pedig öl, a vakcina ezt a félelmet tudja feloldani. A maszkos, távolságot tartó és gyanakvó embertömegből tud szabad és magabiztos, vidám csoportot varázsolni, s ezt a gyógymódot Oroszország ajánlja fel a világnak. Az az Oroszország, amely ma is nyögi a szovjet időszak borzasztó imázsát, amelynek orvosai misztikus ködben dolgoznak, s tevékenységük folytán nem is indulhattak orosz atléták az olimpián. Mert Oroszország mindig fenyegetően vonzó volt, a vakcinája is az: talán működik, talán megöl. De feltétlenül ők voltak az elsők, akik ki tudták jelenteni, hogy létezik a szer. Márpedig ha létezik, akkor a világ meg van mentve, hiszen ez a globális görcs már az üvegcse felmutatásakor egy árnyalatnyit enyhült, a hírt az összes portál végigfuttatta és kicsinosította, s politikai állásfoglalásnak megfelelően tamáskodva vagy lelkendezve foglalkozott vele.

Egyáltalán nem biztos persze, hogy az oltószer egy sikertörténet lesz. Az gyakorlatilag kizárható, hogy az amerikaiak orosz vakcinát vásárolnának, s az is nagyon kérdéses, hogy az európai államok felhagynának saját kutatásaikkal, s azonnal lecsapnának az orosz ellenanyagra. Ezernyi újabb és újabb teszt következik majd, részeredmények itt és ott, kínai és amerikai vakcinák tűnnek fel, francia és belga szerek és gyógymódok, hírek a mellékhatásokról, amelyek ugyancsak fegyverként szolgálhatnak cikkek formájában. Az alattomos kór elleni harc pontosan ugyanannyira kevéssé látványos, mint a kór maga, így a betegségtől rettegő, teljesen egészséges ember a vakcina beadását követően ugyanolyan marad, csak a lelke nyugszik meg kicsit. Persze csak akkor, ha nem aggódik, hogy becsapták az oroszok. Ha pedig este felnéz az égre, láthatja a mozgó, fényes pöttyöket, ahogy elhúznak a csillagok előtt. Azok ott a Szputnyik dédunokái, az orosz lelemény minden nap látható, csillogó emlékeztetői. Ez a mostani nem csillog, csak letarolja a hírközlést. Legjobb, ha az a maszk ott marad a kistáskában, kabátzsebben, kesztyűtartóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.