időjárás 8°C Auguszta 2023. március 29.
logo

Megvan az első vakcina a koronavírus ellen + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2020.08.11. 10:54
Megvan az első vakcina a koronavírus ellen + videó

Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a Covid–19 elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését.

Bejegyzésre került a világ első, Covid–19 elleni vakcinája, ezt Vlagyimir Putyin elnök személyesen jelentette be. Az elmúlt hetekben több hír is született arról, hogy az orosz fejlesztések a célegyenesbe értek.

Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videókonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot a koronavírus ellen.

Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben. – Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát – mondta, hozzátéve, hogy az oltást önkéntes alapon fogják elvégezni Oroszországban.

Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást. Putyin elmondta, a vakcina beadását követően lányának 38 fokos hőemelkedése lett, ezt leszámítva azonban nem tapasztalt más mellékhatást.

– Már jól érzi magát, és szervezetében magas az antitestek száma – mondta az orosz elnök. Hozzátette: Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát.

Szájmaszkot viselő látogatók a moszkvai Vörös téren nyílt könyvvásáron 2020. június 6-án. EPA/Makszim Sipenkov

Nem sokkal később Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyag, amelyet a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki, magas antitest szintet alakított ki az oltásra jelentkezett önkéntesekben, akik közül senkinél sem alakult ki „súlyos immunizálási komplikáció”. Az orosz szaktárca szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat.

Elsőként az egészégügyi dolgozókat és a tanárokat fogják beoltani, a készítmény 2021. január 1-től kerül majd forgalomba.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a Gamelaja Intézet vezetője korábban elmondta, hogy az első orosz oltóanyag egy vektorvakcina, amely egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét.

Az adenovírust (közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírust) az eljárás során olyan „tartályként” használják fel, amely a koronavírus-gént a sejthez szállítja, ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon ”megismerteti” az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Az ilyen típusú készítményeket nevezik vektorvakcinának.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=504&v=9nuddOFfAvI&feature=emb_logo

A bejelentés pár órával azt követően történt, hogy kedden megjelentek az új, hivatalos adatok Oroszországban. Ezek szerint április 23. óta először esett ötezer alá a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt egy nap alatt 4945-tel 897 599-re emelkedett Oroszországban az igazolt Covid–19-fertőzések száma, ez 0,6 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 28,4 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 094 565), Brazília (3 057 470) és India (2 268 675) után. Az aktív esetek száma 1679-cel 179 293-ra csökkent. A halálozások száma 130-cal 15 131-re, a gyógyultaké pedig 6494-gyel 703 175-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 31 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 177 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.