Bessz a BÉT-en

1999. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét első napján a tengerentúli árfolyamok vegyes képet festettek. A Dow Jones Industrial Average 1,9 ponttal erősödött – a számítástechnikai piac jó kilátásai emelték a pozitív tartományba. A befektetők az amerikai termelői árindexek augusztusi adataira várakoztak. A szakemberek 0,2-0,3 százalékos növekedést jósolnak, amivel az inflációs félelmek is felerősödhetnek. A pesszimista hangulatot jól tükrözte a technológiai papírokat öszszegző Nasdaq Composite 1,46 százalékos negatív korrekciója. Az emelkedők sorából kitűntek a már második napja dühödt vételi hullámmal szembenéző AppNet Systems- (+12,5 dollár), az Oracle- (+2 5/16 dollár) és az 1 5/8 dollárral dráguló Three.com-részvények. Nagyot vesztettek árukból a Motorola- (-8,1 dollár), az IBM- (-2 5/8 dollár), a Yahoo (-9,3 dollár) és az eBay- (-10 1/16 dollár) papírok. Tegnap a japán tőzsdén az előző napi javulást visszavette a piac. A jen erőteljes erősödése és az azzal összefüggő exportérdekelt cégek termékeinek drágulása nyomta lefelé a Nikkei 225 index értékét (-0,74 százalék). A csökkenési trenddel szemben haladt a Sony (+6,8 százalék), amely új Play Station-videojátékkal jelentkezik a piacon. Az ázsiai lassulás ellenére a nyugat-európai börzéken emelkedőben voltak az árfolyamok mindaddig, míg az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma nem közölte a kiskereskedelmi árindexet. Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 252,39 milliárd dollárra nőtt, amely 1,2 százalékos emelkedésnek felel meg. Az elemzők 0,7 százalékot vártak, így a Dow Jones zuhanással kezdte a napot. A Budapesti Értéktőzsdén a hangulatot egy újabb rossz tréfa rontotta meg. A Magyar Nemzeti Bank elnökének újabb lemondási hírére a BUX napközben 217 pontot zuhant, amit a cáfolatok után korrigált, de így is 144,73 ponttal (-1,93 százalék) visszaesve zárt. A vezető részvények közül a Mol hullása volt a leglátványosabb. Az 5550 forintról lassuló olajipari papír a kereskedés végére 95 forintot esett vissza. Nem elhanyagolható a TVK sem, amely részvény a nap negatív rekordere lett. A vegyipari papír 120 forinttal (3,78 százalék) csökkenve hagyta el a termet. A Matáv 28 forintot, az OTP 290 forintot, a Richter 105 forintot gyengült. A kispapírok indexe, a PSCX 14,84 ponttal (-1,32 százalék) csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.