A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Gyárfás Tamás bekeményített

1999. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar úszósportban Gyárfás Tamás kezében van a pénztár kulcsa, mert a szövetség elnöke egyben a válogatott versenyzők egyesületének, a Sport plusz Mahartnak a vezetője is. Az isztambuli Európa-bajnokságon az egyesület úszói, Czene Attila, Zubor Attila, Rózsa Norbert és Horváth Péter nem nyertek érmet, sőt a világbajnoki bronzérmes férfi váltó döntőbe sem került. Ezzel Gyárfásnál betelt a pohár, a jövőben csak az eredményesség után akar fizetni. Elhatározása nagy hullámokat kavart az uszodákban...– Nem veszélyes egy évvel az olimpia előtt változtatni? – kérdeztem az elnöktől. – Éppen az olimpiai eredményesség érdekében kell változtatni a támogatási rendszeren. A bizalmi alapon történő juttatás időszaka lejárt, mert nem volt sikeres. Az olimpiai bajnok Rózsa Norbert például hazai viszonylatban kiemelkedő anyagi támogatásban részesült, amelynek feltétele az volt, hogy világszínvonalú eredményeket érjen el. A tavalyi világbajnokságon harmadik lett, az idei Eb-én viszont már a döntőbe sem jutott. Én örültem volna a legjobban, ha Czene Attilának a kontinensbajnokság után kifizethettük volna a felkészülés alatt visszatartott pénzét. – Információm szerint elfogadhatatlan szerződéseket ajánlott az úszóknak. – Az új rendszer lényege, hogy Czenéék továbbra is kiemelkedő juttatást kapnak, de csak akkor, ha ezért teljesítenek. Felajánlottam, hogy az egy évre járó pénzüket kincstárjegybe beteszem egy bankba, és az olimpia után kamatostól felvehetik. – Hány forintot jelent az úszósportban a kiemelkedő támogatás? – Ez nem publikus, de annyit elárulhatok, hogy az amatőr sportágakban Rózsa Norbert az egyik legjobban kereső sportoló volt. Ez így helyes, mert megítélésem szerint egy olimpiai és világbajnok úszónak jár annyi, mint egy nemzetközi szinten nem jegyzett magyar labdarúgónak. Én nem a pénzt sajnálom az úszóktól, de úgy szeretném odaadni nekik, hogy ösztönözze őket a sikeres olimpiai szereplésre. – Megoldást jelenthetne, ha kapnának alapfizetést, amelyből megélnek, az olimpiai éremért pedig egy jelentősebb prémiumot. – Minden jó megoldásra nyitott vagyok. Hangsúlyozom, az egyetlen célom a sikeres olimpiai szereplés. Holnap hajlandó vagyok változtatni az elképzelésemen, az edzőktől azonban olyan javaslatot várok, amely biztosíték az eredményességre. Mert az az idő lejárt, hogy a versenyző csak edzeget, az edző alig jár edzésre, s mindezért magas fizetést kap. Éppen az eredménytelenség miatt kell változtatni. A jövőben csak világszínvonalú teljesítményért és odaadásért járhat világszínvonalú támogatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.