Kiszolgáltatott kórházak?

Galántai
1999. 09. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbenéssel értesültek az MSZP képviselői a miniszterelnök ötletéről, miszerint, ha az önkormányzatok nem tudják fenntartani a kórházaikat, adják vissza azokat az államnak. Ez arra is utal, hogy a kormány a kórházak bekebelezésére törekszik – többek között ezt tartalmazza a Kökény Mihály, Vojnik Mária és Schwarcz Tibor szocialista képviselők által aláírt közlemény. A Fidesz-frakció szóvivője szerint csupán a szavak kiforgatásáról van szó.Az egészségügyi bizottság elnöke, Kökény Mihály és két képviselőtársa szerint Orbán Viktor javaslata tanácstalanságra, koncepciótlanságra és elképesztő cinizmusra utal. Emellett a kormány a kórházak többségének bekebelezésére törekszik. Feltevésük szerint nem kizárt, hogy az állami fenntartás átmeneti állapota után intézmények kiárusítása és a kormánynak nem tetsző vezetők menesztése várható.A kórházak zöme jól üzemel, csupán néhány intézmény van csődközeli helyzetben – reagált minderre lapunknak Horváth Zsolt, a Fidesz-frakció szóvivője. Hozzátette: ha az önkormányzat nem tud gondoskodni kórházairól, természetes, hogy az állam veszi át a felelősséget. Ezt törvény írja elő arra az esetre, ha egy kórház csődbe kerül, s az önkormányzat jelzi az állam felé: nem tud gondoskodni róla. Eddig azonban nem kértek segítséget az önkormányzatok – közölte Horváth Zsolt. Elmondta: a kórházak mind ugyanabból a kasszából kapják a pénzt. Ha ebből az összes kórház megfelelően tud működni, s csak néhány intézmény nem képes erre, úgy az ilyen kórházakban alaposan át kell nézni a vezetés munkáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.