A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nehezen születő megállapodás

Breuer Péter
1999. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentmondásos hírek érkeztek tegnap az izraeli-palesztin békemegállapodás végrehajtásáról szóló tárgyalások kimeneteléről: palesztin és egyiptomi források előbb megállapodásról szóltak és mai egyiptomi aláírást emlegettek, később azonban Jasszer Arafat palesztin vezető Gázában már változatlan problémákról beszélt, és óvatosan nyilatkozott az izraeli külügyminiszter is.A tegnapra virradó éjszakán Albright amerikai külügyminiszter három és fél órán keresztül tárgyalt Jeruzsálemben az izraeli miniszterelnökkel és honvédelmi miniszterrel, Barakkal, valamint Lévi külügyminiszterrel s munkatársaikkal. Ennek köszönhető, hogy a tegnapi program jókora késéssel kezdődött, és a sajtó képviselői is sokáig hasztalan vártak érdemi információkra. Eközben érkezett a hír, hogy II. János Pál pápa október elején a Közel-Keletre látogat. Nem is akárhova, hanem a Sínai-hegyre, ahol Mózes az Örökkévalótól a Tórát kapta. Ezt követően a pápa a Santa Katerina-kolostorba látogat, amely nemcsak zarándokhely, hanem aktív hitéleti központ is.Albright asszony az izraeli ellenzék most megválasztott új vezérével, Ariel Saronnal is tárgyalt. Saron volt annak idején – még Netanjahu kormányzása alatt – a Wye Plantation-i egyezmények egyik „főbábája”. A megbeszélések során Albright asszony külön köszöntötte a Likud párt vezérét abból az alkalomból, hogy a belső választásokon újra őt választották a párt elnökévé. Ehud Olmert, Jeruzsálem polgármestere a második helyre került, s lapunk kérdésére válaszolva elmondotta: a párt érdekeit szem előtt tartva, természetesen együttműködik Ariel Saronnal.A legutolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy az Albright-Barak találkozó után sor kerül-e az egyezmény aláírására. Hátráltatta a megegyezést, hogy a palesztinok még nem voltak hajlandók egyértelműen elfogadni, hogy elkötelezik magukat arra, semmilyen egyoldalú lépést nem tesznek. (Konkrétan Palesztina jövő májusban esedékes kikiáltásáról van szó.) Amerikai források még a megállapodásról szóló bejelentést megelőzően úgy vélekedtek, hogy a zsidó szombat (sabbat) kora esti beállása miatt a szerződés aláírására csak ma este, a szombat kimenetele után kerül sor. Hisz nincs az az egyezmény, amely megérné azt, hogy Barak elveszítse amúgy is zsenge kormánykoalícióját, melynek több mint ötven százaléka a vallásos pártokból kerül ki.A tudósítás leadásának pillanatában nem volt még világos, hogyan alakulnak a wye-i egyezmény végrehajtása körüli vitás időrendi kérdések. A megoldatlan problémák között szerepelt annak a 46 bebörtönzött palesztin terroristának a sorsa is, akik személyesen részt vettek olyan ak- ciókban, melyek áldozatai védtelen izraeliek voltak. Háromszázötven bebörtönzött hamarosan szabadlábra kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.