Párbeszéd közönség és alkotók között

1999. 09. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadik éve nyitott minden vállalkozó szellemű filmkészítő számára az Off Open Filmfesztivál, amelyen szeptember 9-től 12-ig előzsűri nélkül az összes jelentkező alkotása közönség elé kerül – hangzott el a Kortárs Művészetek Házában (Trafó) tegnap tartott sajtótájékoztatón.Műfaji, technikai, hosszúságbeli megkötöttségek nem befolyásolják a mozidarabokat, legyen játékfilm, dokumentumfilm, etűd, klip vagy akár reklám, a Blue Box filmszínházban nyolcvanegy művet nézhet végig a nagyérdemű. Emellett a zsűrizés sem a megszokott módon zajlik, hiszen az alkotók érvelhetnek filmjeik mellett, mind a szakemberek, mind a nézők előtt, s e beszélgetések alapján osztják ki a díjakat. Mint a szervezők állítják: ezáltal sikerül megvalósítani az általában nem létező párbeszédet filmkészítők, közönség, illetve az úgynevezett szakma közt.Emellett az Off nem csupán filmes rendezvény, a programot ugyanis koncertek, performance-ok, kiállítások színesítik, amelyeknek a Trafó ad otthont. Fellép többek között a Szilvási Gipsy Folk Band, az ef Zámbó Happy Dead Band, a Bolygó Kultusz Motel társulata, valamint minden este neves DJ-k szórakoztatják az érdeklődőket.- Szeretnénk az őszi fesztivál idején egy másfajta érdeklődésű közönség számára tartalmas kulturális programot nyújtani – magyarázta Sárdi Dániel program- menedzser (képünkön), aki hangot adott annak, miszerint nem érzi problémának, hogy Győrben hasonló szellemiségű fesztivál zajlik, a Mediawave. – Jól megférünk egymás mellett, hiszen a mi rendezvényünk fővárosi, illetve nem májusban, hanem szeptemberben tartjuk.Az idei fesztivál programja a forgatókönyves pályázat mellett workshoppal gazdagszik. A beérkezett harminc írásművet szakértő zsűri elemzi, értékeli, s a legjobbnak ítélt műből alkotója videofilmet készíthet. Mint Sárdi Dániel elmondta: ha valóban kiemelkedő forgatókönyvre bukkannak, kapcsolataik segítségével megpróbálják akár a nagyjátékfilmgyártás keretei közé segíteni. Ennek érdekében kérték fel zsűrizésre Durst Györgyöt, a Balázs Béla Filmstúdió vezetőjét.- Évről évre felmerül a gondolat, hogy a fesztiválon túl mint produceri iroda is működjünk. Alacsony – tízmillió forint körüli – költségvetésű filmeket minden bizonnyal tető alá tudnánk hozni – meséli a programmenedzser.Komoly nehézség elé állítja a szervezőket, hogy a fesztivál érdekében végzett munkájuk mellett mindegyikük dolgozik vagy tanul, így szabadidejüket áldozzák föl a rendezvényért. Igazán komoly gond a kellő pénzösszeg előteremtése, mivel a magánszférától szinte egyáltalán nem számíthatnak anyagi támogatásra. A költségvetés zömét az állam és a főváros vállalta magára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.