A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Románia késlekedése

1999. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emil Constantinescu román elnök szerint országa a piacgazdaság által megkövetelt reformok megvalósítása terén „bizonyos késlekedésben van, amit nem könnyű behozni”. A hétfőtől Franciaországban tárgyaló román elnök ezt a tegnap megjelent francia Journal du Dimanche nevű lapnak nyilatkozva jelentette ki. Constantinescu hangoztatta, hogy e késlekedés tényét nem csupán az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap állapította meg, hanem az ország polgárai is, de a helyzet még az 1990–96 közötti időszakból fakad. – Ezzel együtt az előző három évben elértünk néhány bátorító eredményt, ezt a francia nagybefektetők jelenléte is tanúsítja – jelentette ki, majd hozzátette: – A reformok lassabban válnak valóra, mint ahogy azt reméltük. Szemben az IMF és az EU hagyományos megközelítésű vélekedésével, a gazdasági és a politikai haladás nem mindig párhuzamosan valósul meg – jelentette ki Constantinescu. A román elnök szerint emiatt országa esetében „el kell fogadni a demokrácia lassú haladásának, akár időleges visszaesésének gondolatát és a gazdasági fejlődés függetlenségét. A román eset jól példázza a ’szegény demokráciák idejének’ beköszöntét, amelyről Dante Caputo volt argentin miniszter is szólt” – jelentette ki. Constantinescu és népes küldöttsége kétnapos párizsi látogatása során találkozik Chirac elnökkel és Jospin miniszterelnökkel, valamint francia ipari és bankvezetőkkel, beruházókkal. A francia külügyi szóvivő előre jelezte, hogy Párizs meg kívánja erősíteni a Romániának nyújtott támogatását, s különösen kiáll azért, hogy a helsinki EU-csú-cson Bukarestet is ismerjék el hivatalosan az újabb uniós tagjelöltek közt, és kezdjék meg vele a bővítési tárgyalásokat. Indoklásul a szóvivő a „régmúltba visszanyúló, sokoldalú és igen aktív” kétoldalú kapcsolatokat hozta fel, megemlítve, hogy „minden negyedik román beszél franciául, s az országban az első számú befektető a francia tőke”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.