Sakic az utolsó szó jogán

Bencze Lajos
1999. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zágrábban szerdán a vádlott utolsó szó jogán elmondott harminckét oldalas beszédével véget ért a második világháborús bűnökkel vádolt Dinko Sakic, a jasenovaci usztasa haláltábor egykori vezetője bűnperének márciusban kezdődött tárgyalása, és az ítélethirdetés már hétfőre várható. Azután, hogy a vád képviselője, a megyei államügyész a múlt héten húszévi börtönbüntetés kiszabását kérte, és a védelem két ügyvédje is elmondta védőbeszédét, a 77 éves Sakic a főtárgyalás utolsó napján sem tanúsított semmiféle megbánást. „Mint katona, nem döntéseket hoztam, hanem lelkiismeretesen teljesítettem a kapott parancsokat, mert felfogásom szerint azok összhangban voltak a nemzeti érdekekkel és a horvát nemzet biológiai fennmaradásának megőrzésével” – mondta. Szerinte a bírósági eljárást, amelyet az egykori Artukovic-perhez hasonlított, külső nyomásra indították ellene. Politikai üldözés ez, ami több mint fél évszázada tart már – mondta. Állítását azzal indokolta, hogy a haláltábor volt foglyaitól még a volt Jugoszlávia belügyi szervei és az egykori bűnfeltáró országos bizottság gyűjtötte be az adatokat, amelyek alapján tévesen következtettek a tábor szervezési és parancsnoki felépítésére. A tábor biztonságáért ugyanis – állította – az I. usztasa védelmi parancsnoka volt felelős, a táborigazgató pedig csak adminisztrációs tisztviselő volt. u Gabrielle Kirk McDonald, a volt jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsa elnökének küldött levelében enyhén szólva módosította Zvonimir Separovic horvát igazságügyi miniszternek szeptember 15-i hágai találkozójukra vonatkozó állításait. Az elnök asszonynak ellenvetései vannak Separovicnak a Biztonsági Tanácshoz intézett szeptember 22-i levelével kapcsolatban, amelyben a horvát igazságügyi miniszter szerinte azt írta, hogy Mladen Naletilic Tuta kiadatásának kérdése megoldódott a törvényszék elnökének és főügyészének megelégedésére, és megoldás előtt állnak az 1995. évi Villám és Fergeteg fedőnevű horvátországi hadműveletekre vonatkozó kérdések is. A tegnapi Jutarnij list azt írja, hogy az elnök asszony szerint Separovic nem az igazságot írta, félretájékoztatta a Biztonsági Tanácsot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.