A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Új útlevelek Koszovóban?

1999. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bernard Kouchner vezette koszovói ENSZ-misszió a közeljövőben személyi igazolványokat és útleveleket ad majd ki a szerbiai tartomány lakosainak – közölte tegnap a Glas Javnosti című belgrádi napilap. Az újság nem hivatalos forrásból szerzett értesülésére hivatkozva számolt be az új személyazonossági okmányok kiadásáról, amellyel értékelése szerint a misszió ismét megsérti az ENSZ-nek a koszovói nemzetközi jelenlétről rendelkező 1244-es számú biztonsági tanácsi határozatát – adta hírül az MTI. Szlobodan Tomovics, a jugoszláv állami szervek koszovói tevékenységét összehangoló egyik tisztségviselő a lapnak hangsúlyozta, hogy az útlevelek kiadása a jugoszláv állam kizárólagos joga. A jugoszláv hatóságok ugyanakkor folytatják a személyi igazolványok kiállítását is, amit megvitatnak majd az ENSZ-misszióval. A koszovói anyakönyvi kivonatok a NATO-csapások alatt nem semmisültek meg (ellentétben a százezrével elüldözött albánok személyi igazolványaival). A Vecernje Novosti című belgrádi lap tegnapi kommentárjában Koszovó függetlenségének előkészítésével vádolta meg Kouchnert. Zoran Djindjics szerb ellenzéki politikus tegnap Bukarestben bírálta Bernard Kouchnert, az ENSZ koszovói különmegbízottját, amiért a német márkát tette hivatalos fizetőeszközzé Koszovóban. A szerbiai Demokrata Párt (DS) vezetője szerint az erről szóló határozat nem járul hozzá a tartomány stabilitásához, és nem része a nemzetközi közösség Koszovót érintő döntéseinek. Djindjics, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Romániában, határozottan ellenezte, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereget (UCK) esetleg nemzeti gárdával alakítsák át. Véleménye szerint a nemzetközi közösség nem alakíthat át egy terrorista csoportot reguláris hadsereggé. Nagyon veszélyes lenne az UCK-hoz hasonló albán félkatonai csoportokat törvényessé tenni – mondta Djindjics.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.