Feljegyzések a kortárs egérlyukból

1999. 10. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Új Színház stúdiójában a hét elején mutatták be Halász Péter Az őrült naplója című darabját. Az alkotó-előadóművésznek régi vágya Gogol remekművének színrevitele. Ezen az estén is saját parafrázisát láthatta az érdeklődő közönség. Halász úgy véli, csak igazán nagy formátumú színész, mint Darvas Iván jogosult a monodráma méltó tolmácsolására.Az üvegfalon túlról, a kalitkából a steril közeljövő köszön ránk. Egy majdan gazdag uniós tagország II. számú elmegyógyintézetének minden jóval – úgymint: szobabicikli, futógép, laptop – felszerelt magánzárkáját pásztázzák hideg neonfények. A hórihorgas őrült tar koponyájú alakja sápadt fehér kórházi formaruhában gitárja fölé görbed: „Azon a hadgyakorlaton torzult el alakom...” – énekli, amikor felszakad az ajtó. Margó, a doktornő (Egri Márta) sziluettjét rajzolja ki az éles fény. Az őrültre ront s egy vaskos bambuszbottal vág végig hátán. „Hamis” – közli tárgyilagosan. A nézőtéren, köztünk ül a klinikai asszisztens, aki végigköveti, amint az őrült lelke – akaratlanul – feltárul előttünk mint avatatlan medikák és medikusok szeme láttára. Bankpénztári hiányból származó szorongásos tünetek sodorták végzetes állapotába. Az őrült valaha művész akart lenni, talán ez kergette krónikus nyavalyájába. Kezelőorvosa olvassa naplóját. Gyermekkora sötét élményeit, serdülő tévedéseit, felnőtt ballépéseit. Az őrült tűri, szenvedi, hallgatja, reagálja. Mi az üvegfalon túlról figyeljük, hogy csinálja. A falon túlról – mikroporttal erősített zajok: nyögések, szuszogások, nyöszörgések. Néma szenvedés mozaikszilánkjaiból szőtt szimfónia. Ki ő? Korunk bomlott szellemű robbantója, aki már kora gyermekségében bombákat gyártott. Orvos akart lenni s tűzoltóvá kényszerült. Tragikus sorsa magával ragadja kezelőorvosát. Képtelen ellenállni e perverz sorsnak. Az őrült takarója alatt magához nyúl. A doktornő széttárja combjait. Ám a vágynász elmarad. Mellettünk felharsan a direktíva: „Margó, türtőztesd magad!” Hideg orvostanhallgató-aggyal követhetjük a félresiklott élet őrületének kaleidoszkópjából összerázódó életet. Halász Péterét? Családjáét? Generációjáét? Ki-ki döntse el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.