Parlamenti vitára vár a javaslat

Jezsó Ákos
1999. 10. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány jogalkotási programjának megfelelően a Környezetvédelmi Minisztérium (KÖM) a közelmúltban kidolgozta és a Ház elé terjesztette a hazai hulladékgazdálkodás feltételeit szabályozó kerettörvény-javaslatot. A tárca szándékai szerint a parlamenti vitára váró jogszabály hazánknak azokat a kötelezettségeit is figyelembe veszi, amelyek az európai uniós jogharmonizációból következnek.Tekintélyes mennyiségű jogszabály módosítását javasolja a hulladékgazdálkodás rendjét szabályozó törvény szövege. Az elkészült csomag nagyságrendjét tekintve a környezet- és a természetvédelmi kerettörvényhez hasonlónak mondható. Pepó Pál környezetvédelmi miniszter korábban lapunknak adott interjújában a törvénytervezetről kijelentette: „Az előző kormány két és fél éven keresztül dolgozott ezen az ügyön. Nagy összegeket fordítottak arra, hogy elkészítsék a normaszöveget. Kicsúsztak az időből, a kormányváltás miatt nem tudták befejezni a munkát.” A Pepó Pál által vezetett tárca szakértői elégedetlenek voltak Baja Ferenc csapatának munkájával, ezért egy olyan ad hoc munkacsoportot hoztak létre, amely csak ezzel a témával foglalkozott. Az előkészítő munkába több egyetemet is bevontak. Hazánk várható európai uniós csatlakozása miatt a minisztérium figyelembe vette a jogharmonizációs kötelezettségeket is. Szerkezetét tekintve a törvénytervezet „kétlépcsős” felépítésű. Először meghatározza a hulladékgazdálkodás prioritásait és alapelveit, ezt követően pedig részletesen rendelkezik a termelő, a forgalmazó, a felhasználó kötelezettségeiről és feladatairól, illetve a veszélyes, valamint a kommunális hulladék kezelésének rendszeréről. Még a viszonylag kevésbé fontosnak mondható, ám a mindennapi életben sok bosszúságot okozó betétdíjas üvegek visszaváltási kötelezettségével is foglalkozik. Az elkészült és a Ház elé terjesztett törvényjavaslat olyan szintre emelné a környezetvédelmi bírságok mértékét, hogy a vállalatoknak a környezetvédő technológiák alkalmazása helyett már ne érje meg a büntetés kifizetését választani. A törvénytervezet értelmében a kormánynak el kell készíte az országos hulladékgazdálkodási tervet, amely a térségi, a megyei és a települési szintű hulladékgazdálkodási tervek alapját jelenti. Az elképzelés szerint ezek a hulladékgazdálkodási tervek nyilvánosak lesznek, hogy a hazai vállalatok ennek figyelembevételével tudják kialakítani üzletpolitikai és gazdasági lépéseiket. Újszerű gondolatként, a társadalom környezeti kultúrájának növelése érdekében a jogszabály felveti, hogy hazánk ösz-szes iskolájában a tanrendbe kell illeszteni egy olyan tantárgyat, amely a hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi ismeretekről szól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.