Élő közvetítés
Magyarország
ÉLŐ
Svájc

Az IRA első biztató lépése

1999. 11. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta a legfeszítettebb ütemű törvénykezési programot terjesztette elő a brit Munkáspárt tegnap Londonban. A brit parlament ünnepélyes megnyitóján a hagyományokhoz híven II. Erzsébet uralkodó ismertette a teljes pompában összegyűlt törvényhozás és a meghívott vendégek előtt annak a 28 törvénynek a listáját, amely az új törvényhozási ülésszak keretében kerül a honatyák elé megvitatásra és elfogadásra. A vállalkozásbarát és társadalmi igazságosság elnevezésű törvénykezési program java része a pénzügyminiszter által egy hete előterjesztett jövő évi költségvetési alapelvek megvalósítását szolgálja. A gazdasági törvénykezés sarokkövét idén a nemzeti légiforgalmi szolgálat részleges privatizációjának programja, az elektronikus kereskedés szabályozása, a vállalkozások alapítására vonatkozó törvénykezés módosítása, valamint a szolgáltatóvállalatok felügyeletét ellátó szervek jog-körének kiterjesztését célzó törvénytervezetek alkotják. A rendkívül sok, 28 törvénytervezet mellett a kormány számos törvénymódosítást kíván előterjesztetni például a fegyverexport kereskedelmének szigorítására vagy a fogyasztóvédelem terén. Mint Tony Blair kormányfő fogalmazott, a Munkáspárt elsődleges feladatául tűzte ki, hogy a gazdaságot a tartós és stabil alapokon álló növekedés útjára állítsa. Az előző törvényhozási ülésszakokon elfogadott mintegy 40 törvénnyel már „sikerült lerakni az alapokat, és kezd a gyümölcs beérni”. u Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) tegnap bejelentette, hogy kijelöli összekötőjét a fegyverkészletek megsemmisítését felügyelő nemzetközi bizottsághoz. Az északír terrorista szervezetnek egy ír hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint az IRA képviselője kapcsolatba lép a leszerelési bizottság vezetőjével, John de Chastelein nyugalmazott kanadai tábornokkal, mihelyt megalakul a nagypénteki megállapodásban előirányzott északír koalíciós kormány. Politikai szárnya, a Sinn Fein katolikus szervezet révén az IRA is bekerülne a koalíciós kormányba, amelynek megalakulása a harminc éve tartó polgárháború végét jelentené. A kormányalakításhoz vezető úton az első lépésnek tekinthető, hogy az IRA beleegyezett a leszerelési tárgyalásokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.