időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

2004-re áll helyre a dunai hajóforgalom

MTI
2002.02.18. 16:34

A Duna teljes hajózhatósága 2004 októberére áll helyre - mondta Jasna Matic, a jugoszláv miniszterelnök-helyettes tanácsadója, akit a Reuters idézett.

A szakértő azt mondta, hogy a folyó teljes hajózhatósága azután áll helyre, hogy újraépítik az 1999. évi NATO bombázások során megsemmisült három híd egyikét. A Slobodára (Szabadság) keresztelt híd újraépítése áprilisban kezdődik és 2004 októberére fejeződik be.

A Reuters jelentése szerint a hajóforgalom leállása a Dunán a hajózási társaságoknak 1 milliárd euró (871,1 millió dollár) kárt okozott 1999 óta.

A Duna medrének megtisztítása a hídroncsoktól, valamint az esetleg fel nem robbant bombák felkutatása a jövő héten kezdődik és várhatóan őszig tart majd. A Duna Bizottság becslése szerint 23 millió euróba kerül majd a meder megtisztítása és ennek az összegnek a túlnyomó részét az Európai Unió fedezi.

A Duna újvidéki szakaszán felállított pontonhidat, amelyet jelenleg hetente kétszer nyitnak meg a hajóforgalom előtt, addig nem bontják le, amíg nem épül meg a Sloboda híd. Ugyanakkor a pontonhidat március 15-től hetente háromszor – kedden, csütörtökön és szombaton – tartják majd nyitva a hajók előtt – mondta Matic.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.