időjárás 11°C Ferenc 2022. október 4.
logo

A Pannon Rádió az ORTT döntéséről

MTI
2002.02.20. 12:36

A Pannon Rádió szomorúan értesült az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) keddi elmarasztaló határozatáról, amely arra hivatkozik: nem zárható ki, hogy Csurka István nyomást gyakorol a Bocskai István Szabadegyetem kuratóriumára és azon keresztül a Pannon Rádió működésére - tudatta Gidófalvy Attila ügyvezető igazgató. <br/>

A közlemény szerint „a Pannon Rádió megkéri az ORTT-t, hogy határozatban szólítsa fel az RTL-Klubot, a Juventus Rádiót, a Klub Rádiót, a Sláger Rádiót, a Budapest Rádiót, a tv2-t és az Info Rádiót a törvénysértő állapot megszűntetésére, hiszen nem zárható ki, hogy Csurka István nyomást gyakorol az említett műsorszolgáltatókra”.

A Pannon Rádió úgy véli, nem zárható ki, hogy az ORTT jogászainak gyakrabban kellene forgatniuk a Jogi alapismeretek tankönyvek jogszabály értelmezés fejezeteit, illetve a Ptk. idevonatkozó részeit, beleértve a kapcsolódó bírósági határozatokat és állásfoglalásokat – áll a közleményben.

Az ORTT – keddi közlése szerint – három határozatot hozott a GidóMédia Kft.-vel kapcsolatban, amelyben elmarasztalja a műsorszolgáltatót bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségének elmulasztása miatt.

Vékony Éva, a testület szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy 30 napos határidő kitűzésével felszólították a Pannon Rádiót üzemeltető céget a tulajdonosi struktúrájában észlelt összeférhetetlenség megszüntetésére.

A testület döntése szerint a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány 26 százalékos tulajdoni részesedése a Pannon Rádiót üzemeltető társaságban sérti a médiatörvény azon rendelkezését, amely kimondja: nem lehet műsorszolgáltatásra jogosult szervezet az, amely döntésének befolyásolására párt alkalmazottja, országos vagy területi tisztségviselője egyéb módon jogot szerzett.

Csurka István, a MIÉP elnöke, az alapítvány létrehozója az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott, hogy a törvény alapján nem lehet befolyása sem a Pannon Rádióra, sem a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány kuratóriumára. A politikus a jogszabályt idézve kijelentette: az alapítványtevő nem szólhat bele az alapítvány működésébe, csak indítványozhatja a kuratórium feloszlatását.

- Ehhez a lépéshez nyomós ok szükséges, például ha a kuratórium veszélyezteti az alapítvány működését, ilyen nyomós ok azonban nem áll fenn – fogalmazott, hozzátéve: sajnálja, hogy az ORTT feltételezésekre alapozva hozta meg döntését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.